Fjernvarme i førertrøjen på pris og miljø

FJERNVARME: Den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, fjernvarmen, er ifølge tal fra Dansk Fjernvarme selv både den billigste og mest klimavenlige løsning for både forbrugere og samfundet. En selvfølgelighed, mener Dansk Energi, der kritiserer undersøgelsens sammenligningsgrundlag.
Anne Burlund
Fjernvarmen ligger i det grønne førerfelt, når det gælder både klimahensyn og pris. Det viser i hvert fald Dansk Fjernvarmes prisstatistik 2010. Trods en prisstigning på 700 kroner, der betyder, at et gennemsnitligt hus årligt koster 12.805 kroner at varme op med fjernvarme, er det stadig langt billigere end opvarmning med olie og naturgas, der koster henholdsvis 25.269 og 20.171 kroner om året.

Ifølge John Tang, der er teknisk konsulent i Dansk Fjernvarme, er fjernvarmen både klimamæssigt og prismæssigt derfor et meget konkurrencedygtigt valg for såvel forbrugerne som for samfundet.

DE: En selvfølgelighed
I Dansk Energi er man ikke overrasket over resultatet af den netop offentliggjorte prisstatistik. Ifølge Lars Aagaard, der er administrerende direktør, er det en forudsætning for fjernvarmens eksistens, at den er konkurrencedygtig:

"Fjernvarme skal være billigst i de større byer. Det er en forudsætning for oprettelsen af det kollektive system, så det ville da være en katastrofe, hvis fjernvarmen ikke kunne konkurrere i de tætbebyggede områder," siger Lars Aagaard.

Han mener, at Dansk Fjernvarmes sammenligningsgrundlag er noget tyndt og forsimplet:

Fjernvarme skal være billigst i de større byer. Det er en forudsætning for oprettelsen af det kollektive system, så det ville da være en katastrofe, hvis fjernvarmen ikke kunne konkurrere i de tætbebyggede områder.

Lars Aagaard
Adm. direktør i Dansk Energi

"Det er ikke fair at sammenligne opvarmningsomkostningen i tætbebyggede og ikke-tætbebyggede områder, for de steder, hvor fjernvarme er for dyrt at anlægge, har folk jo ikke andre muligheder. Så hvis det skulle være helt reelt, skulle man sammenligne, hvad fjernvarme ville koste der, hvor der er langt mellem husene, for så vil varmepumpen være billigere," siger Lars Aagaard.

Varmepumper billigere i provinsen
Og det er John Tang helt enig i. 62 procent af de danske husstande har i dag fjernvarme, og ifølge Dansk Fjernvarme kan opvarmningsformen udbredes til cirka 70 procent. Men det efterlader stadig store områder uden denne mulighed:

"Flere steder i provinsen er der for langt mellem husene, så der kan det slet ikke svare sig at installere fjernvarme, da det vil give et alt for stort tab," siger John Tang og påpeger, at det derfor vil være langt mere rentabelt for de resterende 30 procent at benytte sig af varmepumper, der kører når vinden blæser, frem for olie og naturgas:

"Luft/vand-varmepumper eller jordvarmepumper er helt oplagt de steder, hvor fjernvarmen ikke dækker. Og det er helt afgørende, at der er tilknyttet et lager, så de kan bruge strømmen, når den er grøn, for det er der ikke på de varmepumper, der eksisterer i dag," siger John Tang.

Fjernvarme billigst over 60 år
Varmeprisstatistikken 2010 har også sammenlignet forskellige opvarmningsformer over en længere periode, og i disse undersøgelser ligger luft/vand-varmepumper på en andenplads. Fjernvarmen indtager førertrøjen - både når der bliver målt over en 10-årig periode og over 60 år frem.

0:000:00