Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

DET SKER: Der er lagt op til både samråd, lovbehandling i salen og virtuelle konferencer i denne uge. For overblik her. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

God mandag morgen og velkommen til det ugentlige grønne overblik.

Vi lægger ud med EU-politik, da fødevareminister Rasmus Prehn (S) mandag skal holde uformel videokonference med sine europæiske landbrugs- og fiskerikollegaer. Her skal de drøfte den nye landbrugsreform, handelsrelaterede spørgsmål, samt de muligheder for fiskeri, der nu er ændret på grund af brexit.

I Europa-Parlamentet tager Miljø- og Landbrugsudvalgene i fællesskab fat på den omdiskuterede jord til bord-strategi for et mere bæredygtigt landbrug, som blev lagt frem sidste år.

Vi springer til tirsdag, hvor der er gang i lovmøllen i Folketingssalen. Tirsdag bliver forhøjelsen af vandafgiften nemlig vedtaget og erstatter samtidig det midlertidig drikkevandsbidrag, der er udløbet ved udgangen af 2020.

Der er tale om en lille forhøjelse på 19 øre per kubikmeter, så afgiften i alt kommer op på 6 kroner og 37 øre per kubikmeter. Pengene bruges til at finansiere kortlægning af grundvand og til den kommunale indsats for at beskytte grundvandet. Forhøjelsen af vandafgiften skal træde i kraft den 1. februar 2021.

Læs om forslaget her.

Derudover skal miljøminister Lea Wermelin (S) også have et forslag om at gennemføre dele af miljøansvarsdirektivet fra 2004 vedtaget. Det handler blandt andet om at beskyttede arter og naturtyper skal defineres mere direktivnært, og så skal forslaget sikre, at den ansvarlige for en miljøskade altid er ansvarlig for både at forebygge og afhjælpe en skade.   

Læs om forslaget her. 

Er man til bæredygtig råstofforsyning er det tirsdag, man skal sætte kryds i kalenderen. Det er nemlig her, at en række centrale organisationer afholder konference om emnet. Der vil blandt andet være indlæg fra Region Syddanmark, Dansk Beton og Kalundborg Kommune.

0:000:00