Affalds-liberalisering bliver udskudt

LIBERALISERING: Miljøministeriet har opgivet at vedtage lov om liberalisering af affaldssektoren inden sommerferien. Sporene fra moderniseringen af vandsektoren skræmmer, erkender flere ordførere.
Foto: Colourbox
Anders Jerking

Stik imod planerne, så bliver den store liberalisering af affaldsforbrændingssektoren ikke vedtaget på denne side af sommerferien.

Så sent som i februar stod forslaget på lovprogrammet, men i regeringens marts-redegørelse optræder det ikke længere. Over for Altinget.dk oplyser Miljøministeriet, at man af tidsmæssige årsager ikke kan nå at fremsætte forslaget i dette folketingsår.

Da daværende miljøminister Ida Auken i oktober præsenterede første del af ressourcestrategien, var det hendes forventning, at forhandlingerne om næste skridt – en liberalisering af affaldsforbrændingssektoren – skulle begynde senere på efteråret.

Men flere miljøordførere oplyser over for Altinget.dk, at de politiske forhandlinger endnu ikke er begyndt, og derfor er det nu urealistisk at få en lov vedtaget inden sommer.

Modstand fra kommuner
Liberaliseringen af affaldsforbrændings-området er et sprængfarligt område. Analyser har vist, at danskerne betaler for meget for at få håndteret deres affald, fordi der er for lidt konkurrence og for stor kapacitet på anlæggene. Derfor ønsker regeringen og de borgerlige partier at liberalisere området.

Planerne møder imidlertid stor modstand fra kommunerne, der har investeret mange penge i anlæggene og nu frygter for driftsøkonomien. De peger på, at en liberalisering kan føre til, at de nyeste og miljømæssigt bedste anlæg lukker, fordi disse anlæg har langt større gæld end gamle anlæg, som er betalt ud.

Sporene fra vandsektoren
Moderniseringen af affaldsforbrændingen minder på mange områder om moderniseringen af vandsektoren, som blev aftalt af et bredt flertal i Folketinget i 2007. Dengang var håbet, at selskabsgørelse og benchmarking i vandsektoren kunne give effektiviseringer for 1,4 milliarder kroner.

Sådan gik det imidlertid ikke. Kritikerne mener, at vandsektorloven kun har givet dyrere vand og mere bureaukrati.

”Det gik slet ikke, som vi havde forstillet os. Det blev en bureaukratisk tiger,” siger Venstres miljøordfører, Henrik Høegh.

0:000:00