Ny aftale: Elregningen bliver billigere allerede i år

NY AFTALE: Ny aftale giver billigere varmeregning til danskerne allerede i 2018 og større investeringsfradrag til virksomhederne. Industrien er glad, men Cepos er betænkelig. 

Regeringen, Socialdemokratiet, Radikale, Dansk Folkeparti og SF har i dag indgået en bred politisk aftale, som blandt andet rykker to afgiftlempelser frem. Det betyder, at elvarmeafgiften allerede sænkes med 15 øre pr. kilowatttime fra 1. maj 2018, og virksomheder får større fradrag for investeringer i forskning og udvikling i hele 2018. Begge lempelser skulle ifølge den oprindelige aftale først træde i kraft i 2019.

"Vi giver nu en konkret håndsrækning til mange danske familier og virksomheder i form af en mindre elregning allerede i år. Samtidig får virksomhederne mulighed for at få lidt ekstra ud af deres investering i viden og innovative virksomheder i år," siger skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemedelelse.

Roser fra Dansk Energi
Dansk Energi roser fremrykningen af elvarmeafgiftlempelsen, men efterlyser en permanent sænkelse.

"Det er positivt, at man hurtigere vil nedsætte elvarmeafgiften, men hvis man vil sikre langsigtede investeringer i at få sat den grønnere strøm til varmen, er det nødvendigt med en permanent sænkelse af elvarmeafgiften. Vi håber, politikerne vil bruge forhandlingerne om energiaftalen til at sikre det," skriver administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard i en skriftlig kommentar til Altinget.

Finansieringen af den fremrykkede lempelse er fundet i forhandlingerne om de såkaldte successionsmidler, der er forhandlet på plads i Skatteministeriet.

DI og Tekniq: Nu bliver der sat skub i den grønne omstilling
Der er også positive toner fra både DI og Tekniq.

"Nu kan vi for alvor komme i gang med at varme boliger og virksomheder op med grøn elektricitet. Det vil sætte yderligere skub i den grønne omstilling", skriver Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, i en skriftlig kommentar til Altinget. 

Det er Tekniq enige i. 

”El bliver fremtidens primære energikilde, og initiativet bidrager til at sætte skub i den elektrificering, vi har brug for,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq i en pressemeddelelse. 

Cepos: Skattelettelse til forskning er falsk varebetegnelse
Hos Cepos er der samme begejstring som hos erhvervsorganisationerne. Selvom de anerkender, at nedsættelsen af elvarmeafgiften allerede i 2018 er et lille fremskridt, men at der er lang vej igen. Derudover mener de ikke, at fremrykningen af skatteordningen for forskning og udvikling kan kaldes en skattelettelse.    

"Det er falsk varebetegnelse. Der er reelt tale om et subsidium. Det indebærer, at mange investeringer i forskning ender med en negativ skattebetaling. Ordningen bør afskaffes og fremgå af de offentlige udgiftsbudgetter i stedet for at figurere som en skattelettelse”, skriver analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, i en skriftlig udtalelse til Altinget. 

S håber på permanent finansiering i energiaftalen
Skatteordfører i Socialdemokratiet Jesper Petersen erkender, at der er brug for at finde en permanent finansiering til nedsættelse af elvarmeafgiften. 

"Det er kun en lille del af opgaven, der bliver løst med den nye aftale. Som det er nu, kan nedsættelsen ikke finansieres mere end i nogle få år. Dermed er problemet ikke løst. Det skal forhåbentlig løses med energiaftalen," siger Jesper Petersen.     

Nye puljer til miljø-, energi- og transportområdet
Ud over de fremrykkede afgiftlempelser bliver der oprettet tre nye puljer. De tre puljer er fordelt på miljø- energi- og transportområdet.

En tilskudspulje til energilagringsprojekter på 130 millioner kroner, en pulje til kystbeskyttelses- og naturindsatser på 45 millioner kroner, og på transportområdet afsættes 45 millioner kroner, der primært skal finansiere støjbekæmpelsesprojekter.

Forrige artikel Bredt flertal erstatter skandaleramt IC4 med nye eltog til 11 milliarder Bredt flertal erstatter skandaleramt IC4 med nye eltog til 11 milliarder Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge