Afsmeltning af poler kortlagt mere præcist end nogensinde før

KORT NYT: Gennem de seneste 20 år har der været stor usikkerhed om, hvor stor afsmeltningen af iskapperne på Grønland og Antarktis egentlig er. Et internationalt forskerhold har nu udført den hidtil mest omfattende bestemmelse af isafsmeltning.
Anne Justesen
Fakta

IMBIE-projektet  blev etableret i 2011 som et samarbejde mellem NASA og ESA, og kombinerer data fra mere end 10 europæiske og amerikanske satellitter.

Resultaterne offentliggøres i det internationalt anerkendte tidsskrift Science og indgår som en central del af den kommende revision af FN's klimapanel IPCC's vurdering af klimaændringer.

Arbejdet for de europæiske og amerikanske forskergrupper er ledet af henholdsvis professor A. Shephard, University of Leeds, Storbritannien, samt professor E. Ivins, NASA-JPL, USA. Det internationale forkserhold udgør i alt 47 europæiske og amerikanske forksere. Tre forskere kommer fra DTU Space, Danmark. 


Kilde: DTU.dk og Imbie.org
Omkring to tredjedele af havniveaustigningen kommer fra afsmeltning af isen på Grønland, mens en tredjedel kommer fra Antarktis.
Grønland og Antarktis har således tilsammen bidraget  med 11 millimeter til den globale stigning i havniveau siden 1990.
 

Det er hovedkonklusionen i et stort internationalt forskningsprojekt, IMBIE-projektet. Resultaterne vil indgå som en central del af den kommende revision af FN's klimapanel IPCC's vurdering af klimaændringer.

”Der har hidtil ikke været international konsensus om, præcist hvad der sker med Antarktis. Men de nye resultater slår nu fast, at Antarktis også bidrager væsentligt til den globale havniveaustigning, især fra ændringer i større gletsjersystemer i den mindre vest-antarktiske iskappe og på den antarktiske halvø,” fortæller Rene Forsberg, afdelingsleder for Geodynamik på DTU Space. Han står sammen med 47 andre forskere bag rapporten.

Afsmeltningen er accelereret
Målingerne viser også, at iskapperne ved begge poler nu mister mere end tre gange så meget is som i 1990’erne.

Ændringerne falder inden for det område, som FN’s klimapanel IPCC rapporterede i sin sidste redegørelse fra 2007. Men dengang var usikkerhedsmarginen så stor, at man reelt ikke vidste, om Antarktis voksede eller skrumpede. Men med de nye resultater er præcisionen øget betydeligt, fordi forskerholdet har kombineret data fra mere end 10 europæiske og amerikanske satellitter.

Målingerne viser også, at afsmeltningen af Grønlands indlandsis ser ud til at accelerere.  Sommeren 2012 havde således den hidtil største afsmeltning af indlandsisen.

Ud fra et dansk perspektiv er det imidlertid afsmeltningen af isen i Antarktis, der har størst betydningen. Havniveauændringer i Nordeuropa hænger nemlig først og fremmest sammen med isen i Antarktis, mens effekter fra Grønlands afsmeltning påvirker mere fjerne havområder.

Nye projekter fortsætter overvågningen
Både den europæiske rumfartsorganisation ESA og amerikanske NASA fortsætter overvågningen af jordens iskapper med nye satellitter.

Det er nemlig yderst vigtigt, at man har så pålidelige data som muligt, forklarer Rene Forsberg:

”De nye projekter vil sikre langtidsovervågningen af den accelererende smeltning af isen. DTU Space vil være en central deltager i meget af dette arbejde. Selvom de smeltende iskappers betydning for havniveauændringer endnu er relativt beskedne, er der en betydelig interesse i sikre pålidelige data om, hvad der reelt sker med jordens iskapper, specielt med henblik på at undersøge, om de modeller, som forudser store ændringer i havniveauet i år 2100 på en halv til en meter eller mere, rent faktisk passer med virkeligheden. Her er overvågning fra satellitter den eneste mulighed for at sikre retvisende data."

Rene Forsberg præsenterede resultaterne på vegne af ESA på klimatopmødet COP18 i Doha torsdag 29. november.

0:000:00