Debat

Dansk Energi: Et fremtidssikret elnet kræver fremtidssikret betaling

DEBAT: Energiforbruget er i forandring – mod et mere effektivt energiforbrug med mere elektrificering. Det kræver nye betalingsløsninger for brug af elnettet, så én kundegruppe ikke kommer til at hænge på regningen, skriver Anders Stouge fra Dansk Energi.

Nye tider, nye typer af energiproduktion og nye måder at bruge energi på kræver, at vi kigger på betalingsformen for at benytte elnettet og for at få transporteret strøm, mener Dansk Energi.
Nye tider, nye typer af energiproduktion og nye måder at bruge energi på kræver, at vi kigger på betalingsformen for at benytte elnettet og for at få transporteret strøm, mener Dansk Energi.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Stouge
Viceadministrerende direktør, Dansk Energi 
 
Et mere effektivt energiforbrug med øget elektrificering kræver, at vi udvikler elnettet klogt. Digitalisering og data vil forandre den måde, vi vedligeholder elnettet på – og det vil sikre, at vi kan indfase elbiler og varmepumper uden at skulle grave for mange nye kabler i jorden.

Men data og it gør det ikke alene. Nye tider, nye typer af energiproduktion og nye måder at bruge energi på kræver også, at vi kigger på betalingsformen for at benytte elnettet og for at få transporteret strøm. 

Vi lytter, når kunderne til eldistributionsnettet har ønsker.
Vi lytter, når Landbrug & Fødevarer på vegne af deres medlemmer giver udtryk for deres behov.
Vi lytter til Forbrugerrådets ønsker på husholdningernes vegne.
Vi hører også Dansk Fjernvarmes ønske om en anden type tarif for store varmepumper.
Vi lytter til solcelle- og vindmølleejernes ønsker.
Vi lytter til DI, der blandt andet har ønsker fra de store industrikunder og Dansk Erhverv.
Dette blot for at nævne nogle få af de mange interessenter, som har synspunkter, der skal tages i betragtning, når fremtidens tariffer skal indrettes.

Betaling i balance
Det ligger os meget på sinde at udvikle fremtidens tariffer, så de afspejler ønskerne fra kunder og sikrer sammenhæng mellem de forskellige elnet.

Fakta
Deltag i debatten!

Skriv til [email protected]

Men det skal også hænge sammen økonomisk.

Den samlede sum af betaling til elnettet er skruet sådan sammen, at der er et loft over indtægterne, som skal dække eldistributionens samlede tilladte omkostninger. Så hvis en kundegruppe skal have lavere betaling, så vil en anden kundegruppe skulle betale mere. Ligeledes stiller lovgivningen krav om, at en kundes betaling skal afspejle de omkostninger, kunden medfører. Det vil sige, at betalingen skal være omkostningsægte.

De danske eldistributionsselskaber inviterer derfor repræsentanter for alle kundetyper til workshop 16. marts om fremtidens tariffer for brug af elnettet.

Anders Stouge
Dansk Energi

Det var eksempelvis sagen med solcelletarifrabatten, som Energitilsynet underkendte kunne fortsætte, da det var i strid med princippet om omkostningsægte tarifering. For solcelleejere trækker også på nettet, når det er koldt og mørkt.

Derfor betød de 90.000 solceller på danske husstande, at rabatten på betaling for nettet blev til en regning på 140 millioner kroner, som andre kundegrupper kom til at betale. Energitilsynet valgte at rulle denne rabat tilbage, fordi den ikke var omkostningsægte.

Det samme gælder, hvis man eksempelvis giver store varmepumper i fjernvarmen rabat på tariffen. Ved en nultarif for brug af hele elnettet vil det betyde, at de øvrige netkunder med tiden vil skulle betale en ekstraregning på op til 300 millioner kroner. Det vil sige, at landbruget, industrien, små erhvervsdrivende og husholdninger ville skulle løfte den ekstraregning.

Klog og fleksibel betaling er vejen frem
Eldistributionsselskaberne effektiviserer løbende og har skåret omtrent en milliard kroner af driftsomkostningerne siden 2004. Denne effektiviseringsindsats er årsagen til, at danske tariffer ligger lavt på europæisk plan.

Branchen vil fortsat have fokus på at effektivisere, men en anden betalingsmodel vil ikke gøre op med princippet om indtægtsrammer og dermed et samlet loft over selskabernes indtægter fastsat i forhold til et effektivt drevet elnet.

Derfor vil det også med en anden betalingsmodel have den konsekvens, at en rabat eller mindre tarif til nogle kundegrupper vil betyde, at andre kundegrupper skal betale mere.

Der, hvor det dog kan blive billigere, er hvor for eksempel fleksible kunder kan flytte deres elforbrug væk fra de tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet.

Hvis kunder kan være fleksible i deres elforbrug, kan netselskabers omkostninger til nettab og investeringer i nettet nemlig reduceres, og så kan kundernes tarifomkostninger også holdes nede. Derfor skal vi finde en klog og balanceret model, hvor vi kan bygge på elforsyningslovens gældende princip om omkostningsægte tarifering, det vil sige, hvor de enkelte kundegrupper betaler en rimelig pris i forhold til de omkostninger, som kundegruppen er årsag til.

Det skal være en model, der er til at forstå, og som fremmer det kloge energiforbrug, den kloge brug af elnettet og den elektrificering, som både kunder og et bredt politisk flertal efterspørger.

Invitation til workshop
Der er mange legitime ønsker til, hvad eldistributionen skal kunne og hvad betalingen herfor bør være. Vi vil gerne indsamle alle interessenters input og bruge dem som grundlag, når fremtidens vilkår for brug af eldistributionen fastlægges for i fremtiden at kunne levere netop de ydelser, der efterspørges.

De danske eldistributionsselskaber inviterer derfor repræsentanter for alle kundetyper til workshop 16. marts om fremtidens tariffer for brug af elnettet. Det gør vi sammen med Energinet for at kunne få en samlet drøftelse af kundernes betaling for brug af både distributions- og transmissionsnettet.

Vi håber, at alle vil benytte lejligheden. Herunder også fjernvarmeværkerne, som senest her på Altinget har efterspurgt, at Dansk Energi rækker ud til dem.

Efter workshoppen vil vi tage en dialog på tomandshånd med de enkelte brugerrepræsentanter. Samlet vil det lede frem til et oplæg fra eldistributionsselskaberne om, hvordan betaling for brugen af elnettet kan indrettes på kort og på længere sigt.

Vi håber, at mange vil byde ind.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00