Det skrev aktørerne om CO2-afgift på landbruget

Siden august har Altinget Fødevarer spurgt relevante aktører i landbrugssektoren om, hvorfor - eller hvorfor ikke - en CO2-afgift skal pålægges landbruget. Debatten er blevet bragt forud for de vurderinger, som en ekspertgruppe udkommer med på området her til efteråret. 

Der er uenighed blandt fremtrædende aktører i branchen om, hvorvidt en CO2-afgift skal pålægges landbruget eller ej. 
Der er uenighed blandt fremtrædende aktører i branchen om, hvorvidt en CO2-afgift skal pålægges landbruget eller ej. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Caroline Boas

Debatten om en CO2-afgift på det danske landbrug har fyldt i både den igangværende valgkamp og diskussionen om den grønne omstilling generelt.

Blandt de politiske partier og aktører inden for sektoren er der stor uenighed om, hvorvidt en sådan afgift skal udformes og indføres - hvis den overhovedet skal det.

Altinget Fødevarer har siden august kørt en temadebat på emnet med en række relevante aktører og eksperter fra landbrugssektoren. De forskellige indlæg peger på, at der ikke er nogen lige til tilgang eller enighed om, hvorvidt en CO2 afgift skal indføres. Hvor de aktører, som bakker op om en afgift, er uenige om udformningen af den og de konkrete resultater den medfører, så ser andre aktører afgiften som en bremse på landbrugets udvikling - også i forhold til den grønne omstilling.  

Den aktuelle debat forventes derfor ikke at blive dæmpet på den anden side af valgdagen den 1. november. Snarere tværtimod, da der i løbet af den nærmeste tid også vil blive udgivet en rapport fra en ekspertgruppe om deres vurderinger omkring forskellige afgiftmodeller på CO2-udledningen i landbruget. 

Læs med her og få overblikket over aktørernes vigtigste synspunkter og argumenter:

Panel af aktører:

Annika Lund GadeAnnika Lund Gade
Rådgiver for landbrug og energi, Rådet for Grøn Omstilling 

"I det store, globale billede fylder Danmarks bidrag til fødevareproduktionen meget lidt. Derfor skal vores fokus ikke være på at maksimere vores egen fødevareproduktion, men at udvikle de teknologier og dyrkningsmetoder, der er en del af den grønne omstilling mod et bæredygtigt landbrug."

Læs hele indlægget her.

0:000:00