Europa åbner langsomt: Sådan ser landenes nedlukning ud lige nu

OVERBLIK: Danmark er blandt de første til at lempe coronarestriktionerne, men flere europæiske lande begynder nu at planlægge gradvise, langsomme åbninger. Gå på opdagelse i Altingets europakort, der giver et statusoverblik over de europæiske landes genåbning og nedlukning. 

Coronakrisen har kastet Europa ud i en undtagelsestilstand.

Hverdagen er vendt på hovedet for flere hundrede millioner europæere, og torsdag holder de europæiske stats- og regeringschefer møde med kommissionsformand Ursula von der Leyen. Her skal de diskutere finansielle løsninger og redskaber i kampen mod covid-19.

I Frankrig, Spanien, Grækenland og Storbritannien er borgere eksempelvis underlagt udgangsforbud, og Tjekkiets præsident meddelte søndag, at landets ind- og udrejseforbud sandsynligvis vil gælde i et helt år

Næsten alle lande har midlertidigt lukket dagtilbud, skoler, gymnasier og universiteter, og i Kroatien og Slovenien er også den offentlige transport indstillet på ubestemt tid. 

Flere lande har gennemført lempelser
Men selvom pandemien langtfra er ovre, er tiden alligevel kommet, hvor de europæiske lande med spæde skridt begynder at se fremad.

De lande, der indtil videre i større eller mindre grad har lempet coronarestriktioner, er: Danmark, Norge, Belgien, Tjekkiet, Østrig, Tyskland, Polen og Slovenien.

Du kan se på kortet længere nede i artiklen, hvilke konkrete lempelser de pågældende lande har gennemført.

Herhjemme i Danmark har regeringen for eksempel besluttet at lade udvalgte liberale erhverv genoptage arbejdet, og børn er vendt tilbage til daginstitutioner og folkeskolens mindste klasser. 

Vores naboer i Tyskland åbnede 20. april for en række mindre erhverv, og i Norge kan nordmændene atter opholde sig i hytter uden for deres bopælskommuner.

Statsledere forbereder de næste skridt
Andre lande er også så småt begyndt at tegne de første streger i planen om en langsom, gradvis genåbning. 

For eksempel har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, sagt, at skoler måske kan genåbne fra 11. maj, og i Østrig, hvor tusindvis af butikker slog dørene op på ny i sidste uge, forventer man at udvide genåbningen i midten af maj.

Belgiens premierminister, Sophie Wilmès, vil fredag præsentere en plan, der beskriver de første større skridt i begyndelsen af genåbningen, mens Kroatiens regering afsøger mulighederne for at åbne landet for udenlandske turister.

Du kan se på kortet, hvornår landenes forskellige restriktioner foreløbigt udløber, og hvilke lande der påtænker at lempe konkrete restriktioner i løbet af april og maj.

Altinget har kortlagt situationen i 31 europæiske lande med fokus på fem konkrete områder.

Gå på opdagelse i landenes forskellige tiltag på europakortet herunder, og få et overblik over, hvordan nedlukningen i landene ser ud netop nu.

Du skifter mellem de forskellige overblik ved at klikke på menubaren over kortet.

Vær opmærksom på, at tallene senest er opdateret 27. april klokken 10.00. Situationen ændrer sig hurtigt i de enkelte lande, og Altinget tager forbehold for, at der kan ske ændringer i de enkelte landes tiltag, der ikke fremgår af overblikket.

Samtidig er det vigtigt at huske, at landenes strategier har været vidt forskellige.

Hvor nogle har lukket hårdt ned, har andre valgt en mere moderat eller mindre restriktiv linje. I Sverige har skoler, caféer, barer og restauranter eksempelvis aldrig været lukket, men her har man altså endnu ikke lempet de restriktioner, man har indført.

 

, ,

Forrige artikel Ny fejl i beregninger: Landbrugets klimabelastning opjusteres med 293.000 ton CO2 Ny fejl i beregninger: Landbrugets klimabelastning opjusteres med 293.000 ton CO2 Næste artikel Realdania skyder trecifret millionbeløb i grøn gearing af offentlige investeringer Realdania skyder trecifret millionbeløb i grøn gearing af offentlige investeringer