Folketinget har vedtaget Dan Jørgensens coronahastelov

VEDTAGET: Folketingets partier har tirsdag vedtaget en hastelov, der giver klimaminister Dan Jørgensen mulighed for under coronakrisen at tilsidesætte visse lovbestemte frister og betingelser for at fremme vedvarende energi.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

98 stemte for, 0 imod.

Fakta
Resumé af lovforslaget

Forslaget skal forhindre, at borgere og virksomheder, der er aktører på området for fremme af vedvarende energi, kommer i klemme på grund af covid-19-epidemien i forhold til opfyldelse af visse frister og betingelser. Forslaget medfører, at ministeren kan fastsætte regler om at fravige frister m.v., som påhviler borgere og virksomheder i henhold til en række støtteordninger til fremme af vedvarende energi og støtteordninger til opgraderet biogas til naturgasforsyningsnettet samt renset biogas til bygasnet. Forslaget indeholder en solnedgangsklausul, der indebærer, at de foreslåede bestemmelser automatisk ophæves den 1. marts 2021, medmindre Folketinget forinden beslutter at forlænge deres gyldighedsperiode.

Kilde: ft.dk

Dermed stemte samtlige partier for hasteloven, der giver regeringen flere beføjelser under coronakrisen.

Den nye lov skal forhindre, at borgere og virksomheder på grund af covid-19-epidemien kommer i klemme med projekter, der skal fremme grøn energi, i forhold til opfyldelse af visse frister og betingelser.

Det drejer sig i første omgang om at hjælpe nogle få vindmølleejere, der modtog tilsagn i 2018 om støtte til husstandsvindmøller, men som kan få svært ved at nå tidsfristen for nettilslutning 6. maj og 11. juli. Og så drejer det sig om cirka 160 virksomheder, der er berettiget til at søge om biogasstøtte efter den gamle mere lukrative støtteordning, men kun i et vindue, som stod til at lukke 1. maj.

Om det kunne have været undgået i det her tilfælde, kan jeg ikke hundrede procent afvise, men jeg må i hvert fald konstatere, at vi er kommet i en situation nu, hvor det er nødsaget til at være hastelovgivning.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

{{toplink}}

Hverken under anden- eller tredjebehandlingen af lovforslaget i Folketinget ønskede nogen politikere at tage ordet.

Der har heller ikke været stor uenighed om selve loven, selvom de borgerlige partier i processen udtrykte ”principielle bekymringer” ved hasteloven.

Kunne måske være undgået
Venstres forsyningsordfører, Carsten Kissmeyer, havde også gerne set, at ministeren havde været mere forudseende, så loven ikke endte som en lov, der skulle hastebehandles på en lille uge.

”Man kunne godt have gættet, at der ville komme problemer med nogle tidsfrister for disse projekter for fire uger siden. Havde ministeren gjort det, havde vi undgået, at det skulle behandles på den her måde,” sagde Carsten Kissmeyer forud for afstemningen til Altinget.

0:000:00