Debat

Gate 21: Grøn omstilling skal til tops i den lokale valgkamp

DEBAT: Den grønne omstilling er i top tre på vælgernes dagsorden til kommunal- og regionsrådsvalget, viser ny undersøgelse. Det er på tide at bringe energi- og klimapolitik med ind på valgmøderne og ud i de nye by- og regionsråd, skriver bestyrelsen for Gate 21.

Der er et stort potentiale for vækst og jobskabelse i den grønne dagsorden, skriver en række politikere, forskere og aktører. Her bygger Vojens Fjernvarme et stort solcelleanlæg. 
Der er et stort potentiale for vækst og jobskabelse i den grønne dagsorden, skriver en række politikere, forskere og aktører. Her bygger Vojens Fjernvarme et stort solcelleanlæg. Foto: /ritzau/Lasse Kofod
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af bestyrelsen, Gate 21
Se alle afsendere i boksen til højre for debatindlægget.

Der er mange og meget nære problemer i et lokalvalg. På toppen over de dagsordener, der optager vælgerne på tværs af partiskel, finder vi ældrepleje og folkeskoler. Det er ikke overraskende.

Men på en stærk tredjeplads kommer klima, miljø og natur. Før andre vigtige dagsordener som børnehaver, vuggestuer, skat og vedligehold af vores veje. Det viser en ny analyse fra Altinget.

Den grønne omstilling er i høj grad drevet af vores kommuner og regioner. Og når den også optager borgerne, som analysen fra Altinget viser, skal den fylde på den kommende tids debatmøder – og i de kommende kommunalbestyrelser og regionsråd.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Den grønne omstilling i kommuner og regioner handler om alt fra milliardinvesteringer i fremtidens fossilfrie varme- og elsystemer, at gøre vores bygninger energieffektive – både de offentlige og de private – at erstatte benzinbiler med elbiler i kommunernes flåder, klimatilpasning og så videre.

Tiltag, som ud over at drive den grønne omstilling i sig selv, skaber besparelser i de kommunale og regionale budgetter og inspirerer virksomheder og borgere til grøn handling.

Kære lokalpolitiker: Det giver god mening at tale den grønne omstilling ind i den lokale valgkamp. Det optager borgerne og kan skabe vækst og nye job i lokale virksomheder.

Bestyrelsen
Gate 21

Kommunal grøn omstilling er grøn vækst
Men den grønne omstilling handler ikke kun om klima, miljø og natur – om bedre og mere bæredygtige kommuner, der er gode at bo og leve i – den handler også om, hvordan vi skaber vækst og velstand i vores regioner, kommuner og i lokale virksomheder.

Her spiller de regionale vækst- og udviklingsstrategier samt vækstfora en vigtig rolle. Danmark er en grøn førernation. Der bliver både lyttet til og klappet ad os, når vi bevæger os ud i verden med vores grønne superbrand.

Det er ikke bare godt for selvværdet og klimaet – det er også godt for væksten. For vores grønne brands skaber job. Og hvis vi holder de grønne ambitioner højt, kan det blive til ganske mange job lokalt i kommunerne.

Danske virksomheder er blandt verdens førende inden for vindenergi, energieffektivitet, bygningsdesign, fjernvarme, bioenergi og -brændsel samt vandteknologi.

Og når 195 lande skal til at implementere grønne løsninger for at leve op til deres forpligtelser i Paris-aftalen, ser vi ind i et ganske enormt potentiale:

De globale investeringer forventes at ligge på op til 51.100 milliarder kroner frem mod 2035.

Hvis vi som land kan fastholde vores markedsandele, står vi med et samlet grønt vækstpotentiale i Danmark på op til 271 milliarder kroner i meromsætning i 2035.

Og op til 95.000 nye danske grønne fuldtidsjob. Job og omsætning, der kan skabe vækst i kommunerne – alene i hovedstadsregionen og i Region Sjælland betyder det nemlig op til 42.000 nye grønne job og 95 milliarder kroner i årlig meromsætning i 2035. Det viser en analyse, som Gate 21 har lavet sammen med Damvad Analytics tidligere i år.

Grøn dagsorden i lokalsamfundene
Så kære lokalpolitiker: Det giver god mening at tale den grønne omstilling ind i den lokale valgkamp. Det optager borgerne og kan skabe vækst og nye job i lokale virksomheder.

Grøn omstilling er ikke kun en langsigtet politisk målsætning, men konkrete handlinger og tiltag her og nu.

Det handler om klima, miljø og natur og kan eksempelvis udmønte sig i, hvordan vores boliger bliver mere energivenlige, hvordan vi bliver bedre til at sortere vores affald og om at skabe gode forhold for cyklister, så vi kører mindre i bil.

Borgernære emner, som berører den enkelte og den enkeltes mulighed for at bidrage til et grønnere lokalsamfund. Et lokalsamfund, hvor kommuner og regioner er initiativtagere og fødselshjælper for grønne indsatser, som borgerne er en del af.

I Gate 21 ved vi, at kommuner og regioner har en helt central rolle i den grønne omstilling. Så skab plads på dagsordenen til klima, miljø og natur. Til gavn for borgerne, lokale virksomheder – og det grønne lokalsamfund.

Dokumentation

Bag indlægget står Gate 21’s bestyrelse:

  • Steen Christiansen, formand for Gate 21 og borgmester i Albertslund Kommune
  • Martin Manthorpe, næstformand i Gate 21 og direktør for strategi- og forretningsudvikling i NCC Construction Danmark
  • Niels Axel Nielsen, anden næstformand i Gate 21 og forhenværende koncerndirektør for Erhverv og Myndigheder på Danmarks Tekniske Universitet
  • Anders Siig Andersen, institutleder på Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet
  • Ulf Christensen, administrerende direktør i Kuben Management
  • Willy R Eliasen, byrådsmedlem i Egedal Kommune
  • Lars Gullev, direktør i Vestegnens Kraftvarmeselskab
  • Christina Krzyrosiak Hansen, byrådsmedlem Holbæk Kommune
  • Peter Jacobsen, næstformand i Region Sjælland
  • Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune
  • Özkan Kocak, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden
  • Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg Kommune
  • Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk
  • Jeppe Trolle, byrådsmedlem i Roskilde
  • Thorkild Ærø, direktør for Statens Byggeforskningsinstitut ved Ålborg Universitet i København

Gate 21 er et partnerskab, der samler regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner om at skabe vækst gennem grønne udviklings- og omstillingsprojekter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00