Nyt tema: Overser vi forbruget i klimadebatten?

DEBAT: Vi kommer ikke udenom forbruget, hvis vi skal nå klimamålene. Men hvorfor spiller det ikke en større rolle i klimadebatten? Altinget sætter med hjælp fra politikere, erhvervsorganisationer, tænketanke og eksperter fokus på forbruget i en ny temadebat.

Når vi snakker CO2-reduktioner, er det ofte med fokus på energisektoren og de tre B’er - bøf, bil og bolig. 

Men overser vi noget i debatten?  

I 2010 viste en opgørelse fra Concito, at den største CO2-udledning fra en gennemsnitlig dansk borger stammer fra forbrug (når man ser bort fra personens andel af det offentlige forbrug). Det er altså køb af tøj, hus, bil, elektronik m.v.  

En rapport fra januar i år, lavet af tænketanken Axcelfuture, regner også på det reelle CO2-aftryk, danskerne sætter i verden. Rapporten medregner altså den CO2, som udledes i andre lande, men forbruges i Danmark. Disse udregninger får Danmarks samlede CO2-aftryk til at stige fra 49 millioner tons til 71 millioner tons.  

Og i Mandag Morgen kunne man sidste år læse, at tøjindustrien i 2050 alene vil stå for 26 procent af hele verdens CO2-udledning.  

Vi kommer altså næppe udenom at tale om forbruget, hvis vi skal i mål med 70 procents-reduktionen i 2030. Men hvordan gør vi noget ved det?

Vi spørger: Er politikerne bange for at røre ved forbruget, fordi det koster på væksten? Skal Danmark hjemtage produktion fra eksempelvis Asien? Er en klimatold, som foreslået i EU, løsningen? Momsreduktioner på reparationer som i Sverige? Eller skal vi sætte vores lid til forskning og teknologi? 

Mød panelet her:

Anne PaulinAnne Paulin (S)
Klimaordfører for Socialdemokratiet. 

 

 

Mona JuulMona Juul (K)
Klimaordfører for Konservative. 

 

 

Mai VilladsenMai Villadsen (EL)
Klimaordfører for Enhedslisten.

 

 

Peter Seier ChristensenPeter Seier Christensen (NB)
Klimaordfører for Nye Borgerlige.

 

 

Anja PhilipAnja Philip
Formand for Forbrugerrådet Tænk.

 

 

Ulrich BangUlrich Bang
Klima- og energipolitisk chef i Dansk Erhverv.

 

 

Else Skjold
Lektor i design og bæredygtighed på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).

 

Torben ChrintzTorben Chrintz
Videnskabelig rådgiver i Concito.

 

 

Peter Kjær Kruse-Andersen
Adjunkt ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

 

 

Jens Hjarsbech
Seniorøkonom og cand.polit. i erhvervslivets tænketank Axcelfuture.

Forrige artikel Trump eller Biden: ”Det er i allerhøjeste grad et klimavalg, vi ser i USA” Trump eller Biden: ”Det er i allerhøjeste grad et klimavalg, vi ser i USA” Næste artikel Statslige taxiudbud får større grønt fokus Statslige taxiudbud får større grønt fokus