Økonomer anbefaler at holde igen: Alligevel står partier fast på offentlige investeringer

KRISEHÅNDTERING: Mens partier peger på fremrykning af investeringer i veje, broer og vindmølleparker som svar på coronakrisen, er økonomer skeptiske. Der er behov for politisk handling, og økonomerne har ikke patent på sandheden, siger Venstre.

Formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, foreslår blandt andet at fremrykke statslige investeringer i infrastruktur for at skabe fornyet økonomisk aktivitet. 
Formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, foreslår blandt andet at fremrykke statslige investeringer i infrastruktur for at skabe fornyet økonomisk aktivitet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Flere partier på tværs af blokkene har samme svar på coronakrisen. Nemlig at skabe fornyet aktivitet i økonomien ved at fremrykke flere byggeprojekter.

Men at påbegynde planlægning af nye broer, motorveje og vindmølleparker er ikke det mest oplagte svar på den nuværende krise, fortæller økonomer, som anbefaler at holde igen med de helt store investeringer. Der er nemlig først behov for større vished om, hvordan økonomien udvikler sig. 

Men det er der ikke tid til at vente på, hvis man spørger Venstre.

”I stedet for at sidde på hænderne, er der brug for politisk handling, og her skal vi bruge flere forskellige redskaber,” siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen. 

Hvis man følger en smule med i det danske erhvervslandskab i øjeblikket, så er det jo præget af konkurser, og massearbejdsløsheden truer.

Troels Lund Poulsen
Finansordfører, Venstre

Ingen grund til at vente
For få dage siden kom Venstre med en række forslag, der skal øge statens udgifter og på den måde skabe fornyet økonomisk aktivitet.

Venstre foreslår blandt andet at fremrykke massive statslige investeringer i infrastruktur og vindmølleparker. Derudover vil partiet bruge de 18,4 milliarder kroner i Landsbyggefonden, som skal sætte gang i renoveringer af almene boliger.

Og Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, ser da heller ingen grund til at se tiden an, før de finanspolitiske værktøjer tages i brug.

"Hvis man følger en smule med i det danske erhvervslandskab i øjeblikket, så er det jo præget af konkurser, og massearbejdsløsheden truer. Vi har i de seneste dage kunnet se ledighedstallet stige markant, og det tyder på at fortsætte," siger han.

"Derfor er helt afgørende, at vi nu får truffet nogle politiske beslutninger, sådan at vi både får gang i Landsbyggefonden, men også i de infrastrukturprojekter, der ligger klar."

0:000:00