Økonomer: Tiden er ikke til at fremrykke massive offentlige investeringer

KRISESTYRING: Politikerne bør holde igen med store offentlige investeringer som svar på coronakrisen. På nuværende tidspunkt risikerer store investeringsplaner nemlig at ramme skævt, mener økonomer.

Finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) under et af covid-19-pressemøderne, hvor temaet er førstehjælp til dansk erhvervsliv. 
Finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) under et af covid-19-pressemøderne, hvor temaet er førstehjælp til dansk erhvervsliv. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

De danske politikere bør vente og se tiden an, før de beslutter at anvende massive investeringer i veje, broer, vindmølleparker og andre større anlægsprojekter som centralt redskab i den nuværende krisestyring.

Det mener økonomer fra både Det Økonomiske Råd, Kraka og den borgerlig-liberale tænketank Cepos. 

Krisen kan være kortvarig
Ifølge Lars Gårn Hansen, økonomiprofessor på Københavns Universitet og en del af formandskabet for De Økonomiske Råd, bør politikerne holde igen med de store investeringer, fordi den økonomiske udvikling på den anden side af coronakrisen stadig er usikker.

"Man skal være varsom. Hvis vi ender i en kortvarig krise, kan vi om et eller to år igen stå på grænsen til overophedning, som typisk netop er mest truende i bygge og anlægssektoren," siger han.

Hvis vi fører en lempelig finanspolitik, samtidig med at landet er lukket ned, risikerer vi at spilde pengene.

Jens Hauch
Cheføkonom, Kraka

"I den situation vil vi fortryde at have sat turbo på anlægsprojekter alene for at understøtte økonomien. Den type investeringer kræver længerevarende forberedelse og får først effekt på økonomien efter et par år – og det er samtidig omkostningsfuldt at trække i nødbremsen midt i et stort anlægsarbejde."

{{toplink}}

Den type investeringer kræver længerevarende forberedelse og får først effekt på økonomien efter et par år.

Lars Gårn Hansen
Økonomiprofessor og medlem af De Økonomiske Råd

Der er dog heller ikke er grund til at holde igen med investeringer, som allerede er planlagt, fortæller Lars Gårn Hansen. Men indtil videre er anbefalingen fra Det Økonomiske Råd at holde igen med fremrykninger af store investeringer, indtil der er større vished om, hvordan økonomien udvikler sig.

"Der kan sagtens gå et år, før vi er klogere på, hvilken økonomisk situation vi står over for. Og hvis det er en lang krise, kan vores anbefaling meget vel være, at tiden er inde til at fremrykke investeringer. Men der er vi ikke endnu," siger økonomiprofessoren.

Risikerer at ramme skævt
Også analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, mener, det er for tidligt at spå om karakteren af den økonomiske krise, vi står over for.

0:000:00