Professor: Klimaudspil sætter fornuftigt ind mod landbruget

UDSPIL: Regeringen gør helt rigtigt i at tænke i forskning og teknologiudvikling, når det kommer til landbrugets bidrag til klimakampen, mener professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet. 

Professor Jørgen E. Olesen ser positivt på regeringens klimaudspil, når det kommer til indsatsen over for landbruget. 
Professor Jørgen E. Olesen ser positivt på regeringens klimaudspil, når det kommer til indsatsen over for landbruget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Landbruget slipper alt for billigt i regeringens store klimaudspil.

En stor del af reaktionerne tirsdag på regeringens klima- og luftudspil har handlet om, at landbruget bliver fredet i kritisabel grad til skade for klimaet.

Altinget har talt med professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, og det er ikke et synspunkt, som han deler.

Hvor ambitiøst mener du, at regeringens udspil er, når det kommer til landbrugets bidrag?

Den eneste nytænkning, som ministre og ministerier muligvis kunne lave, ville jo være at sørge for, at vi eksempelvis fik slagtet halvdelen af den danske kvægbestand. Det ville hjælpe på den danske udledning. Det ville bare ikke hjælpe klimaet.

Jørgen E. Olesen
Professor, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet

"Jeg synes, det er fornuftigt i forhold til at opnå den klimamålsætning, som EU har for 2030. Den er så absolut ikke ambitiøs, men spørgsmålet er, om vi skal være mere ambitiøse end EU. Det er en politisk ting."

Nedslagtning af kvægbestand
Så du er positiv over for indsatsen rettet mod landbruget? 

Jeg mener lige præcis, at det er mere forskning, der skal til. Så jeg synes, det er et fornuftigt udspil. 

Jørgen E. Olesen
Professor, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet

"Jeg mener lige præcis, at det er mere forskning, der skal til. Så jeg synes, det er et fornuftigt udspil. Det eneste sted, jeg tvivler på, at det har en effekt, det er det, man skriver om præcisionslandbrug. Det tror jeg ikke har nogen særlig stor effekt, men det er også noget, som vi forskningsmæssigt formentligt bliver nødt til at kigge på."

Du har tidligere efterlyst nytænkning i forhold til landbrugssektorens klimaarbejde. Har vi fået det med dette klimaudspil? 

"Nej, men det skal heller ikke komme fra sådan et udspil fra ministre og ministerier. De kan ikke lave den nytænkning, der skal til. Det skal komme fra forskningen, erhvervet og så videre.
Den eneste nytænkning som ministre og ministerier muligvis kunne lave, ville jo være at sørge for, at vi eksempelvis fik slagtet halvdelen af den danske kvægbestand.
Det ville hjælpe på den danske udledning. Det ville bare ikke hjælpe klimaet, fordi den kvægbestand så nok bare ville flytte til Tyskland, Holland eller Polen, fordi der stadig ville være en efterspørgsel." 

0:000:00