Debat

Radikale: Venstre skal holdes fast på energiforliget

DEBAT: Det samarbejdende folkestyre lider maksimalt skade, når vi sidder med beslutninger om udførelsen af fælles energipolitik, når vi ikke ved, om Venstre-regeringen er ved at svigte vores aftaler. Det skriver Radikales Andreas Steenberg. 

Foto: Steen Brogaard
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Steenberg (R)
Klima- og energiordfører

Uacceptabelt. Løftebrud. Utroværdige. Da jeg skulle skrive dette indlæg, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville skrive om Venstres åbenlyse brud på energiforliget fra 2012. Ingen skal være i tvivl om, at vi er vrede i Radikale Venstre. Hvilke ord, man skal sætte på, er svært. Man kunne sige mange negative ting.

Når jeg viser rundt på Christiansborg, tager jeg tit de besøgende forbi samtaleværelset, hvor der er billeder af de mænd, som skabte vores grundlov. Vores første forfatning med demokrati. Mange var medlem af partiet Venstre, som den gang udviste stort demokratisk sindelag som et progressivt parti. De mænd må vende sig i deres grav over deres parti i dag.

Mangel på respekt
Venstre har den udøvende magt. Normalt vil den udøvende magt føre Folketingsflertallets politik ud i livet. Demokratiets helt centrale logik. Men siden valget har Venstre bevidst siddet store Folketingsflertal overhørig på klimaområdet. Partiet viser på den måde en helt uhørt mangel på respekt over for vores snart 170-årige demokrati. Det er simpelthen for ringe!

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg [email protected]

I 2012 lavede alle Folketingets partier på nær klimafornægterne i Liberal Alliance et historisk energiforlig, som ville bringe Danmark i den grønne førertrøje i verden. Vores vision var fortsat at kombinere vækst med at bruge færre resurser og forurene mindre.

I marts gik Venstre-regeringen ud i pressen og sagde, at forliget nu var for dyrt. Vi måtte forstå, at der nu skulle spares. Regeringens 2025-plan indeholder intet om klima – kun besparelser – og Venstre ignorerer simpelthen, at et flertal i Folketinget vil holde fast i vores aftale. Det er uhørt arrogant af en lille regering, der sagde, den ville være ydmyg.

Det er uhørt arrogant af en lille regering, der sagde, den ville være ydmyg.

Andreas Steenberg (R)
Klima- og energiordfører

Bør anerkende flertal
Regeringen vil droppe de kystnære møller, selvom der netop er afgivet bud på dem fra virksomhederne. Det er der ikke flertal for, men Venstre vil ikke rette ind. Det betyder, at investorer ikke aner, om de er købt eller solgt. En investor fra Tyskland har simpelthen forladt Danmark i protest over Venstre. Det er pinligt. Venstre bør anerkende, at der ikke er flertal for at droppe energiforliget.

Det samarbejdende folkestyre lider maksimalt skade, når vi sidder med beslutninger om udførelsen af fælles politik, når vi ikke ved, om Venstre er ved at svigte vores aftaler. Venstre siger, de vil gøre Danmark til et attraktivt investeringsland.

Kan vi stole på Venstre?
Radikale Venstre vil klart og tydeligt opfordre Venstre til at overholde forlig indgået i meget brede flertal i Folketinget. Partier, politikere og mennesker kan være uenige, så det kan mærkes. Men limen i vores demokrati og folkestyre er, at politiske aftaler holder.

Når man har en aftale, så skal man kunne stole på, at den holdes. Det kan vi ikke med Venstre i øjeblikket. Derfor er det svært at lave aftaler med Venstre om alt muligt andet. Kan vi stole på aftaler, som det parti indgår?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00