Skotland arbejder på ny klimalov

LOVGIVNING: Danmark er ikke det eneste land, der lige nu kigger på klimalovgivningen. Også Skotland arbejder på en skærpelse af deres klimamål.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Mens Danmark behandler et nyt borgerforslag, er der også gang i klimalovgivningen på den anden side af Nordsøen.

For selvom Skotland allerede har en af verdens strengeste klimalove, bliver et forslag om at stramme loven yderlige nu behandlet i parlamentet.

Sarah Louise Nash, forsker ved University of Natural Resources and Life Sciences i Wien, fortæller, at Skotland allerede har ramt sit mål for 2020, og selvom det er uvist, hvor meget der ville være sket alligevel uden en klimalov, er der stor opbakning til den.

"Alle i Skotland, som jeg har talt med om det her, siger, at loven har været vigtig på flere punkter. Den minder folk om klimaudfordringerne, og det lægger et pres på regeringen, for at den skal overholde målene, som er skrevet i loven," siger hun.

Fakta
Det vil Skotland i den nye klimalov:
  • Skotland skal opnå 90 procents reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2050
  • Skotland vil fortsætte med at have juridiskbindende årlige mål
  • Skotland vil have verdens mest ambitiøse mål nedskrevet i loven for 2020, 2030 og 2040
  • Skotland vil fortsætte med at inkludere en stor del af internationale flyrejser og transport i dets mål    

Den eksisterende lov i Skotland blev lavet i 2009 før Paris-aftalen, og dets nuværende mål om 80 procents reduktion af udledningen af drivhusgasser i 2050 er ikke længere ambitiøst nok for skotterne.

I stedet forslår Skotlands parlaments klimaudvalg at hæve målet til 90 procents reduktion i 2050.

Rent juridisk kan jeg ikke se, at der skulle være noget i vejen for, at borgerforslaget kan lade sig gøre. 

Ellen Margrethe Basse
Professor i miljøret ved Aarhus Universitet

Misser det globale momentum
Den nye lov blev præsenteret i maj 2018, og dengang sagde formanden for det skotske parlaments klimaudvalg, Roseanna Cunningham, at deres mål om 90 procents reduktion er mere ambitiøst end de lande, der har et mål på 100 procent. Hun mener nemlig, at den skotske lovgivning er strengere end de andre landes.

"Vores lovgivning vil sætte mere krævende, juridisk bindende årlige mål, der dækker alle dele af vores økonomi," sagde hun til The Guardian.

Selve stramningen er ikke specielt kontroversiel i Skotland, og det ser ud til, at den nye lov kommer til at blive implementeret uden de store problemer. Tværtimod står diskussionen om, hvorvidt Skotland skal sigte efter et mål på 100 procents reduktion.

0:000:00