Strid om finansiering giver stillingskrig i energiforhandlinger

STATUS: S og DF's nej til at bruge af råderummet i næste energiforlig dominerer forhandlingerne, hvor det er småt med fremskridt. Den verbale kappestrid mellem partierne fortsætter til gengæld med fornyet styrke.

Formændene for Folketingets to største partier, Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) afviste sammen i starten af sidste uge at bruge penge fra det økonomiske råderum i det næste energiforlig. Arkivfoto.
Formændene for Folketingets to største partier, Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) afviste sammen i starten af sidste uge at bruge penge fra det økonomiske råderum i det næste energiforlig. Arkivfoto.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

En bombe under forhandlingerne.

Sådan beskriver Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, den fælles udmelding fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om, at de ikke vil være med i en energiaftale, der tærer på det økonomiske råderum.

Siden de to partiers formænd stod frem med det budskab, har forhandlingerne begrænset sig til møder mellem regeringen, S og DF, hvor den økonomiske ramme har været det altoverskyggende emne.

DF’s energiordfører, Mikkel Dencker, er overrasket over regeringens reaktion.

Da vi fjernede PSO-afgiften, frygtede Socialdemokratiet, at vi ikke var villige til at bruge af råderummet på finansloven i den kommende energiaftale. Nu er det gudhjælpemig dem, der spænder ben for finansiering via råderummet.

Thomas Danielsen (V)
Energiordfører

”Det virker som om, regeringen har været overrasket over, hvad vi mener om finansieringen. Det synes jeg ellers, vi har udtrykt flere gange i forhold til råderummet. Så det overrasker mig, at de ikke har læst det,” siger Dencker.

Han fortæller, at forhandlingerne skrider langsomt frem og uddyber, at det er med streg under langsomt.

Krig på ord
Samtidig er der gang i ordkrigen mellem Venstres og Socialdemokratiets energiordførere.

På den ene side afviser S regeringens forslag om at sænke elafgiften som skattelettelser i forklædning uden effekt for klimaet:

”Vi fastholder, at regeringens balance er helt skæv. De vil bruge 40 procent af pengene på en afgiftslettelse, som ikke har nogen grøn effekt. Det gør både forliget dyrt og ikke særlig grønt,” siger Jens Joel (S).

På den anden side får den socialdemokratiske afvisning af at bruge penge fra råderummet i energiaftalen Venstre til at kalde S'erne uambitiøse på det klimaets vegne:

”Vi har ikke haft nogen forventning om, at vores energiudspil skulle gennemføres en-til-en. Men vi havde aldrig drømt om, at et parti som Socialdemokratiet, der har så travlt med at holde den grønne fane højt, skulle slå bremsen i for den grønne finansiering,” siger Thomas Danielsen og fortsætter:

”Vi er heldigvis fortsat mange partier i Folketinget, der gerne vil en ambitiøs grøn omstilling. Derfor kan en sidste udvej være at invitere alle de grønne partier til et møde for at se, hvad vi kan nå frem til og lade Socialdemokratiet stå uden for.”

Nye roller
En lavere elafgift ville særligt have ligget godt til Liberal Alliance. På spørgsmålet om hvordan partiet forholder sig til afvisningen af forslaget, fokuserer energiordfører Carsten Bach også på den finansiering, som regeringen har anvist i sit forslag.

”Liberal Alliance og de øvrige regeringspartier har dermed fremlagt en reel handlingsplan for den fremadrettede grønne omstilling og ikke bare et “Æh Bæ Buh”-valgoplæg, der bygger på såkaldte mere ambitiøse, men desværre også urealistiske målsætninger,” skriver Bach i en mail med henvisning til det socialdemokratiske udspil.

Thomas Danielsen mener, at rollerne er byttet i den grønne debat.

”Da vi fjernede PSO-afgiften, frygtede Socialdemokratiet, at vi ikke var villige til at bruge af råderummet på finansloven i den kommende energiaftale. Nu er det gudhjælpemig dem, der spænder ben for finansiering via råderummet,” siger Thomas Danielsen.

Men det er en irrelevant diskussion, mener den socialdemokratiske ordfører.

Står en kategorisk afvisning af at bruge råderummet ikke i modsætning til aftalen om PSO'en, der netop flytter finansieringen af den grønne omstilling til finansloven?

”Vi mener sådan set, der er penge nok i og omkring energisystemet til, at vi ikke behøver at have den diskussion. Du kan kalde råderummet, hvad du vil – det er et spørgsmål om størrelsen på udgifterne. Hvis man laver færre lempelser, kræver det mindre finansiering,” siger Jens Joel.

Fra tro til håb
Danielsen ærgrer sig også over, at han ikke ser den fremdrift i forhandlingerne, som han kunne håbe. Forklaringen er ifølge ham den bombe, som han indledte denne artikel med.

Der er sket et let skift i retorikken hos politikerne, der nu blot ”håber” på en aftale inden sommerferien. Joel og Danielsen opfordrer hinanden til at komme på banen.

Hos Dansk Folkeparti er der mindre hastværk at spore.

”Jeg forstår godt, at branchen gerne vil have en aftale hurtigt. Men aftalen skal løbe fra 2020, så vi mener ikke, det behøver at gå så hastigt, at vi det handler om uger fra eller til,” siger Mikkel Dencker.

Der er foreløbig ikke indkaldt til nye forhandlingsmøder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

0:000:00