Uroen ulmer i Amager Fælleds Venner. Nu skal foreningen finde ny formand

En konflikt om aktivistiske metoder er blusset op i foreningen Amager Fælleds Venner, der nu står overfor et formandsvalg, efter at den forrige har forladt posten i utide.

Frej Schmedes (tv) er bestyrelsesmedlem i Amager Fælleds Venner. Her deltager han i en aktion, hvor aktivister fra Extinction Rebellion lænker sig til træer på Amager Fælled i København.  
Frej Schmedes (tv) er bestyrelsesmedlem i Amager Fælleds Venner. Her deltager han i en aktion, hvor aktivister fra Extinction Rebellion lænker sig til træer på Amager Fælled i København.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det startede godt for Amager Fælleds Venner.

Med fællessang og festival, succeser ved domstolene og store demonstrationer mobiliserede man hurtigt tusindvis af københavnere til foreningen, der har som sit altoverskyggende formål at stoppe boligbyggeri for milliarder på den sydlige og tidligere fredede del af Amager Fælled.

På et tidspunkt fik Danmarks Naturfredningsforening sågar lavet en meningsmåling, der viste, at mere end tre ud af fire københavnere bakkede op om sagen.

Men efter seks års indædt modstand fra naturvennerne er byggeriet på fælleden stadig ikke blevet afblæst.

Og nu står foreningens ledelse midt i en intern konflikt, der allerede har betydet, at den folkekære tv-kok og helt centrale figur i Amager Fælleds Venner Nikolaj Kirk i sidste uge meldte ud, at han havde fået nok af det, som han oplever som en ny og mere “konfrontatorisk linje” i foreningen.

Han følte sig nødsaget til at sige “tak for kampen” og ville ikke længere være en del af foreningens kamp for naturen. I hvert fald for nu.

Torsdag aften meddelte Steffen Rasmussen, der har været formand siden foreningen Amager Fælledes Venner blev stiftet i 2020, men ifølge Altingets oplysninger har været fraværende i flere måneder, så til den resterende bestyrelse, at han officielt har trukket sig fra posten før tid.

Åben konflikt

Samtidig er flere af foreningens vigtige skikkelser i åben konflikt om, hvordan slaget mod bygherrerne Fælledby, By & Havn og Københavns Kommune skal vindes. 

Spørgsmålet er, om man skal lade sig associere med mere radikale aktivistgrupper som klimabevægelsen Extinction Rebellion, der tidligere blandt andet har gjort sig bemærket ved en flere timer lang blokade af Langebro i København og under en anden aktion at blokere for anlægsarbejde på Amager Fælled ved at lade aktivister lænke sig fast til træer på byggegrunden. 

De to aktivistgrupper har tidligere holdt fælles arrangementer, men gennem de senere måneder er samarbejdet mellem de to foreninger blevet et kontroversielt emne i Amager Fælleds Venner.

Flere gange har moderatorer af Amager Fælleds Venners Facebookprofil, der tæller over 33.400 medlemmer, eksempelvis slettet opslag, hvor Extinction Rebellions aktioner bliver omtalt.  

Det drejer sig blandt andet om opslag med udklip og links til avisartikler eller invitationer til kommende begivenheder, hvor der eksempelvis er lagt op til at udøve civil ulydighed ved at blokere byggepladsen på Amager Fælled eller vejene ved Christiansborg

Det mener Frej Schmedes, der har været aktiv i Amager Fælledes Venner siden begyndelsen og er medlem af foreningens bestyrelse, er et stort problem.

“Man forsøger at begrænse folk, der sidder i bestyrelsen og i koordinationsgruppen, i deres aktivisme og ytringsfrihed,” siger Frej Schmedes, som aktuelt overvejer at stille op til formandsposten ved den kommende generalforsamling.

Han mener, at den civile ulydighed, som eksempelvis Extinction Rebellion praktiserer, er et af flere “fredelige og demokratiske” redskaber, der bør anvendes, hvis kampen om Amager Fælled skal vindes.

“Fredelig civil ulydighed er et af de virkemidler, der gennem tiderne har ændret noget. Kvindebevægelsen og arbejderbevægelsen havde ikke vundet uden. Nu er det naturrettigheder, vi hævder,” siger han. 

Derfor betragter han forsøget på at distancere sig fra Extinction Rebellion som en unødig barriere for den fælles kamp. 

“Det er fint med naturbilleder og hygge. Men det nytter ikke noget at sætte sig hen i hjørnet og sige, at man går, hvis ikke man får sin vilje og derved kræve censur af andre i bevægelsen på vores åbne debatgruppe,” siger Frej Schmedes.

Mener du, at Amager Fælleds Venner gør det som forening?

“Der er nogen, der gemmer sig, når det gælder, og forhindrer os andre i at kommunikere. Det er udemokratisk at nogle få vil begrænse andres aktivisme," siger han.

”Man kan ikke køre solo”

I det modsatte hjørne af foreningen står naturveteranen Knud Erik Hansen, der ud over at være talsmand for Amager Fælleds Venner er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i København.

Han er bannerfører for en mindre konfrontatorisk tilgang til det aktivistiske arbejde og advarer kraftigt imod, at Amager Fælleds Venner bliver tæt associeret med civil ulydighed. 

“Jeg er rigtig bange for, at vi mister den brede opbakning, hvis Amager Fælleds Venner bliver synonym med civil ulydighed. Så er jeg bange for, at foreningen falder sammen,” siger han.

Derfor er det selve essensen af Amager Fælleds Venner, der er på spil, når foreningens medlemmer skal afgøre den videre vej frem, mener Knud Erik Hansen, der heller ikke vil afvise at søge formandsposten i foreningen.

“Vores styrke har hele tiden været den folkelige opbakning. Det har hele tiden været vores ledetråd. Vi har været glade. Vi har søgt dialog. Vi har snakket med vores modstandere. Vi opfører os som mennesker overfor hinanden. Det kan folk mærke,” siger han og tilføjer:

“Vi kan ikke vinde kampen med civil ulydighed eller ved at spænde os fast til træer. De kan jo bare sende politiet ind og flytte os.”

Han har desuden svært ved at genkende, at styringen af foreningens Facebookgruppe skulle være udemokratisk. 

I gruppens regelsæt er det nemlig deklareret, at “Amager Fælleds Venner er et dialogsøgende fællesskab, der prioriterer fredelig kritik og handling." 

Er det ikke et problem, at menige medlemmer af bestyrelsen har mulighed for at udelukke et andet bestyrelsesmedlem fra et bidrage til debatten? 

“Han (Frej Schmedes, red.) fik karantæne i syv dage, fordi han gentagne gange brød reglerne. Jeg vil faktisk sige, at der ligger en ekstra forpligtelse fra både bestyrelsesmedlemmer og koordinationsudvalget til at følge reglerne. Man kan ikke køre sololøb,” siger Knud Erik Hansen.

Frej Schmedes er imidlertid ikke tilfreds med den forklaring.

“Jeg blev blokeret uden nogen forklaring i en hel uge og så igen en halv dag. Efter flere døgn kom så påstanden om reglbrud,” siger han og tilføjer, at han mener, at reglen først for nyligt er blevet indført “for at censurere opslag om fredelig civil ulydighed.”

Amager Fælleds Venner skal vælge en ny formand på en generalforsamling 19. april. Indtil da er Signe Bang konstitueret formand. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00