V vil alligevel bevare vindmølle-tilskud

ENERGI: Venstre vil alligevel ikke fjerne støtten til vindmøller. Omlægning og nedtrapning er en mulighed fra 2012, hvis markedet er klar.
Tilskud til vindmøller skal ikke fjernes, men muligvis omlægges. Det mener Venstre.
Tilskud til vindmøller skal ikke fjernes, men muligvis omlægges. Det mener Venstre.
Kristian Aaskov Nielsen

Der skal stadig være støttekroner til danske vindmøller. Det mener Venstre.

Samme dag som havvindmølleparken ved Horns Rev åbnede, sagde partiets energiordfører, Lars Christian Lilleholt, ellers til epn.dk, at støtten skulle fjernes. Men det mener formanden for Folketingets Energipolitiske Udvalg, Jens Kirk (V) ikke bliver tilfældet.

"Det er min personlige holdning, at der altid vil være støtte til vindmøller. Ellers forsvinder de ud af landet. Det er ikke sikkert, at støtten bliver på samme højde som nu," siger Jens Kirk.

Lars Christian Lilleholt slår nu også fast, at han heller ikke vil fjerne støtten.

"Vi skal ikke fjerne støtten. Det er Venstres opfattelse, at vi skal aftrappe støtten til vind. I takt med at møllerne bliver mere effektive, så er det også rimeligt, de får mindre i tilskud," siger ordføreren.

Jens Kirk mener, at det kan være relevant at kigge på en omlægningen af støtten.

"Jeg tror aldrig, vi kommer af med støtten til vindkraft. Der er 10 forskellige former for ren energi, og de skal ses i en sammenhæng. Min fornemmelse er, at der fortsat vil være støtte til vindenergi, men det bliver muligvis i en anden form, som tager mere hensyn til, hvad energi i øvrigt koster," siger Jens Kirk.

Branche frygter aftrapning
Hvis støtten fjernes, vil det betyde færre vindmøller i Danmark. Det mener formanden for Danmarks Vindmølleforening, Asbjørn Bjerre.

"Hvis det forsvinder helt, er der ikke nogen vindmøller, der vil blive sat op. Det er meget enkelt. Pristillægget er beregnet sådan, at det går op. Støtten kan kun aftrappes i en situation, hvor markedspriserne på det øvrige el-marked er betydelige højere end nu," siger Asbjørn Bjerre.

Asbjørn Bjerre vil dog ikke afvise, at markedet kan komme i en situation, hvor vindmøllerne er mere konkurrencedygtige.

"Nu er der al mulig grund til at tro, at energipriserne generelt stiger til næste år. Det smitter af på markedspriserne for el i Danmark. Det er ikke utænkeligt, at markedspriserne kan nå et niveau, så det ikke er nødvendigt med pristillæg," siger han.

0:000:00