Parlamentet#21: Piiift! Whistleblowere, uddøende EU-danskere og en præsidentiel bromance

PODCAST: Mens EU's nye budgetslagsmål lurer om hjørnet, børster Donald Trump skæl af den franske præsidents skulder i Washington, og EU-Kommissionen foreslår nye love til beskyttelse af whistleblowere. Hør om det i denne uges 'Parlamentet'.

Foto: /ritzau/AP/Joshua Roberts
Redaktionen

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stichter her

Om få år risikerer danskere at være en uddøende race blandt EU-Kommissionens mange tusinde funktionærer, for der kommer alt for få unge danskere ind i systemet.

Den advarsel lyder fra Jens Nymand-Christensen, der 1. maj forlader sit job som vicegeneraldirektør i Kommissionen for at gå på pension efter næsten fire årtier i EU's embedsværk.

”Hvis du sidder her om ti år med min efterfølgers efterfølger, så vil der være ganske, ganske få danske embedsmænd i hele Kommissionen. Det er et stort problem for Danmark, og det er et stort problem for Kommissionen,” siger Nymand i denne uges udgave af Altingets Europa-podcast, Parlamentet.

Thomas Lauritzen taler med den danske EU-veteran, der har været med siden Henning Christophersen var økonomikommissær og Jacques Delors regerede i Bruxelles. De taler også om EU-skepsis, Selmayr-sagen, østudvidelsens konsekvenser og bekymringen over truslerne mod retssikkerhed og demokrati i nogle medlemslande.

EU-redaktør Rikke Albrechtsen fortæller om Kommissionens nye forslag om juridisk beskyttelse af whistleblowere – altså de mennesker, der trods fyringstrusler og retssager kaster sig ud i at fortælle sandheden om skattely og om anden lyssky praksis i store virksomheder fra Volkswagen til Facebook.

Lauritzen og Albrechtsen får samtidig en snak om den kammeratlige bromance mellem lederne fra Frankrig og USA, som udspiller sig under Emmanuel Macrons statsbesøg i Washington, mens den voldsomme uenighed med Trump lurer lige under overfladen.

De kridter også banen op til det store slagsmål om EU's fremtidige pengekasse, som begynder med et formentlig ret drastisk forslag fra Kommissionen i næste uge.

Hvem skal betale mest, og hvem skal have flest penge ud af Unionen, når Storbritannien er ude efter 2020?

Bliv lidt klogere på det hele i denne uges europæiske podcast.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Nymand Christensen

Seniorrådgiver, Creative Business Network, fhv. vicegeneraldirektør, Generaldirektorat for Uddannelse og Kultur, EU-Kommissionen 2014-18
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 1979)

0:000:00