Debat

Dansk Erhverv: Vi skal have SMV’erne med på verdensmålsbølgen

Politikerne skal sørge for klare, ensartede og balancerede regler og rapporteringsstandarder, hvis vi skal have endnu flere SMV’er til at arbejde med verdensmålene, skriver CSR-chef Ellen Marie Friis Johansen.

Kompleksitet bliver en udfordring for alle virksomheder. Det gælder eksempelvis både taksonomi, nye regler om bæredygtighedsrapportering og de kommende krav om lovpligtig due diligence, skriver Ellen Marie Friis Johansen. Arkivfoto.
Kompleksitet bliver en udfordring for alle virksomheder. Det gælder eksempelvis både taksonomi, nye regler om bæredygtighedsrapportering og de kommende krav om lovpligtig due diligence, skriver Ellen Marie Friis Johansen. Arkivfoto.Foto: Rafiqur Rahman/Reuters/Ritzau Scanpix
Ellen Marie Friis Johansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verdensmålene for bæredygtig udvikling er den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. De er et stærkt fælles sprog for de konkrete udfordringer som vi alle – på tværs af organisationer, offentlige myndigheder, politikere og virksomheder – skal arbejde sammen om at løse.

Men hvordan går det med at omsætte planen til virkelighed? Det korte svar er for langsomt. Og det er jo værd at undre sig over.

Heldigvis er snebolden begyndt at rulle både hos virksomheder, borgere og i det offentlige, hvor vi de seneste år ser adskillige initiativer, som skal gøre vores hverdag og tilværelse mere bæredygtig. Virksomheder har fået større fokus på cirkulær økonomi, der bliver arbejdet på eksempelvis at undgå madspild og det offentlige stiller grønne krav, når der bliver købt ind.

Det er dog også bydende nødvendigt. Vi ser flere og flere eksempler på, hvordan især de vestlige landes forbrug og levevis påvirker kloden. Vildere vejrfænomener, en presset fødevareproduktion og knaphed på ressourcer.

SMV’erne skal med på vognen

Danmark er ingen undtagelse, og vi kunne godt score bedre karakterer for verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

Hovedudfordringen er særligt at nå målene om klima, miljø og forbrug. Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, havde vi opbrugt de ressourcer, som kloden kan nå at producere i hele 2022, 28. marts i år.

Temadebat

Hvordan kan en ny regering hjælpe os i mål med verdensmålene?

I denne temadebat tager Altinget Verdensmål temperaturen på 2030-dagsordenen og spørger en række debattører, hvor de største svigt ligger, og hvad vi kan gøre for at få Danmark i mål i 2030.

  • Danskerne bruger over fire jordkloder om året. Hvordan kan politikere få bragt det tal ned? Og er danskernes forbrug politikernes ansvar?
  • Hvordan kan politikerne bidrage til mere ansvarligt forbrug og produktion?
  • Hvilke politiske forhandlinger bliver den mest afgørende for Danmarks bidrag til verdensmålene i næste valgperiode?
  • Hvad er det vigtigste, politikerne kan gøre for at få os i mål med verdensmålene?

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Set med erhvervslivets briller er verdensmålene efterhånden blevet en vigtig integreret del af arbejdet med bæredygtighed. Vores egne tal viser, at 42 procent af de store virksomheder (med mere end 250 medarbejdere) og 31 procent af virksomheder med 50-250 medarbejdere arbejder med verdensmålene som en del af deres virksomhedsstrategi.

Til sammenligning arbejder 20 procent af virksomhederne med 10-49 medarbejdere og 12 procent af virksomhederne med op til 9 medarbejdere med verdensmålene. Undersøgelsen viser også, at stort set ingen virksomheder – uanset størrelse – mener, at verdensmålene har mistet sin aktualitet.

En stor udfordring er dog, at endnu flere virksomheder, især SMV’er, skal med om bord. Hvordan kommer de så det?

Gør det nemt for virksomhederne

Som erhvervsorganisation arbejder vi selvfølgelig med oplysning og vejledning af vores medlemmer. Og med strømmen af EU-initiativer på bæredygtighedsområdet er det både nødvendigt og brugbart for virksomheder. For det kan ikke undgå at blive forretningskritisk for langt de fleste.

De politiske initiativer og regler, som skal fremme en grøn omstilling og bæredygtig fremtid, skal være så klare, ensartede og balancerede som muligt

Ellen Marie Friis Johansen
CSR-chef, Dansk Erhverv

Derfor står det også højt på Dansk Erhvervs ønskeliste til politikerne, at de politiske initiativer og regler, som skal fremme en grøn omstilling og bæredygtig fremtid, er så klare, ensartede og balancerede som muligt.

Og så skal de også gerne sikre, at organisationer, myndigheder, det politiske niveau og virksomheder trækker samme vej for at komme i mål. Bliver det lettere for virksomhederne, kommer også flere med om bord.

De små virksomheder står overfor at skulle levere eksempelvis data til de større virksomheders klima-regnskaber. Men et systematisk arbejde med bæredygtighedskrav kan også hjælpe virksomheder til for eksempel at få adgang til billigere likviditet.

Stil ensartede og tydelige krav

Derfor er det vigtigt at hjælpe alle virksomheder med målrettet information og værktøjer, også på brancheniveau, så de kan håndtere de forventninger og lovkrav, der allerede gælder og som ligger forude. Hvad er det for krav, der bliver stillet, og hvordan finder man vejledning og hjælp til at få styr på globale værdikæder?

Kompleksitet bliver en udfordring for alle virksomheder. De kan vi se ikke mindst i de initiativer, som EU har taget. Det gælder eksempelvis både taksonomi, nye regler om bæredygtighedsrapportering og særligt de rapporteringsstandarder, som der bliver udarbejdet lige nu, samt de kommende krav om lovpligtig due diligence.

Vi vil derfor gerne opfordre alle i Folketinget til at have øje for og hjælpe til, at kravene fra EU bliver tilstrækkelig klare og tydelige, så de bliver operationelle, og at virksomheder kan arbejde med dem. Fokus skal være at bidrage til en reel bæredygtig omstilling.

Det vil være det højeste ønske til politikerne fra Dansk Erhverv, når det kommer til at levere på FN’s verdensmål.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Marie Friis Johansen

CSR-chef, Dansk Erhverv, næstforkvinde, Etisk Handel Danmark
cand.jur. (Københavns Uni.), HD(O) (CBS)

0:000:00