Linea Søgaard-Lidell: Digitalt produktpas skal guide forbrugere til at vælge bæredygtigt
Det skal være mere gennemskueligt, hvilke produkter, der er bæredygtige. Et produktpas i EU skal gøre det grønne valg nemmere, skriver folketingskandidat Linea Søgaard-Lidell (V).
Linea Søgaard-Lidell
MF (V)Klima og miljø står øverst på listen over vigtige emner i valgkampen – og med rette.
Vi har nemlig alt for længe talt om bæredygtighed og FN’s Verdensmål, men vi har stadig langt igen for at indfri det potentiale, der ligger her.
For mens vi bliver nødt til at ændre den måde, vi producerer og forbruger på, så skaber det også spændende muligheder for innovation og nye forretningsmodeller.
EU skal gå forrest
Selvom vi i EU og Danmark er i fuld gang med at blive mere bæredygtige, er vi blandt verdens dårligste, når det kommer til FN’s Verdensmål om ansvarligt forbrug og produktion.
Hvordan kan en ny regering hjælpe os i mål med verdensmålene?
I denne temadebat tager Altinget Verdensmål temperaturen på 2030-dagsordenen og spørger en række debattører, hvor de største svigt ligger, og hvad vi kan gøre for at få Danmark i mål i 2030.
- Danskerne bruger over fire jordkloder om året. Hvordan kan politikere få bragt det tal ned? Og er danskernes forbrug politikernes ansvar?
- Hvordan kan politikerne bidrage til mere ansvarligt forbrug og produktion?
- Hvilke politiske forhandlinger bliver den mest afgørende for Danmarks bidrag til verdensmålene i næste valgperiode?
- Hvad er det vigtigste, politikerne kan gøre for at få os i mål med verdensmålene?
Debatpanelet kan findes her.
Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.
Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].
Hvis resten af verdens befolkning levede som danskere, ville det kræve mere end fire jordkloder at dække vores ressourceforbrug. Det skal vi ændre, ellers kommer vi ikke i mål med den grønne omstilling.
Derfor skal vi se på, hvordan vi designer og producerer produkter mere bæredygtigt. Og her giver det bedst mening, hvis vi i EU skaber fælles rammer, så vi sammen bidrager til en mere bæredygtig omstilling og skaber fælles standarder for alle virksomheder.
Derfor er jeg glad for, at vi skal forhandle ny lovgivning, der skal sikre netop dette – og at jeg selv og Venstre skal sidde med ved forhandlingsbordet. For selvom vi kan gøre meget i Danmark, rykker det virkelig noget, når alle EU-lande går sammen for at bidrage til en mere bæredygtig omstilling.
Gør det grønne valg let
I dag har vi allerede lovgivning, der stiller krav til energirelaterede produkter som køleskabe og vaskemaskiner, og som sikrer, at de mest energiforbrugende produkter ikke kan sælges i EU, og at forbrugerne kan vælge forskellige energiklasser.
Vi politikere har en forpligtigelse til at hjælpe forbrugerne
Linea Søgaard-Lidell (V)
Folketingskandidat og medlem af Europaparlamentet
Nu vil vi udvide den lovgivning, som har virket rigtig godt, så næsten alle produkter bliver inkluderet. Det skal skabe rammerne for, at de produkter, der sælges i EU, bliver mere holdbare, genanvendelige og generelt mindre miljøskadelige.
I praksis kommer lovforslaget til at spille en afgørende rolle for, at EU bliver en langt mere grøn og cirkulær økonomi. Kommissionen vurderer endda, at det i 2030 kan give energibesparelser, der næsten svarer til EU’s import af russisk gas.
Når man taler om bæredygtigt forbrug, er det vigtigt, vi også skaber rammerne for, at vi forbrugere kan træffe de grønne valg. Hvis du ikke kan gennemskue, om én t-shirt er produceret mere bæredygtigt end en anden, kan forbrugerne ikke bruge deres indkøbsmuskel til at skabe et større marked for grønne produkter.
Produktpas kan guide
95 procent af danskerne mener, det er meget vigtigt, at de varer, de køber, er produceret ansvarligt. Men mange synes også, det er svært at gennemskue, hvilke produkter, der egentlig er de mest bæredygtige.
Her har vi politikere en forpligtigelse til at hjælpe forbrugerne. Et centralt værktøj vil være et digitalt produktpas. Det skal give oplyse om produkters holdbarhed, genanvendelighed og så videre, så det bliver tydeligt for alle, hvilke produkter, der er mest bæredygtige.
Hvis du ikke kan gennemskue, om én t-shirt er produceret mere bæredygtigt end en anden, kan forbrugerne ikke bruge deres indkøbsmuskel til at skabe et større marked for grønne produkter
Linea Søgaard-Lidell (V)
Folketingskandidat og medlem af Europaparlamentet
Et digitalt produktpas er fundamentalt, da det kræver en bedre deling af oplysninger om produkters bæredygtighed for, at EU’s marked kan blive grønnere. Samtidig vil det kunne hjælpe virksomhederne, når de skal se på, hvordan de kan producere mere bæredygtigt, og også hvordan de kan genanvende produkter og materialer bedre.
Inddrag virksomhederne
Det er selvfølgelig vigtigt, at lovgivningen bliver effektiv og ikke blot en bøvlet administrativ øvelse, så vi rent faktisk opnår det, vi vil: At skabe de optimale betingelser for innovation og bæredygtig produktion.
Derfor mener jeg, det er afgørende at inddrage virksomhederne i processen. De kender deres produkter bedst og ved, hvordan de produceres. Og så skal vi håndtere udfordringen med smuthuller i EU-lovgivningen.
Der er i dag et kæmpe problem med millioner af produkter, der kommer ind på det europæiske marked uden at leve op til EU-forbrugerkrav. Det spænder ben for omstillingen til en cirkulær økonomi, det skaber ulige konkurrence– og så skal europæerne jo have en høj forbrugersikkerhed uanset, hvor varen er produceret.
Det vil jeg blandt andet tage med mig i de kommende forhandlinger, så vi kan sørge for at få den bedst mulige EU-lovgivning, der hjælper os på vej mod en grøn, cirkulær økonomi og målet om et mere bæredygtigt og ansvarligt forbrug og produktion.