Opsamling: Otte bud på hvor politikerne skal rykke på verdensmålene efter valget
Der er mange visioner for, hvordan en ny regering får os videre i arbejdet med verdensmålene. Få overblikket over temadebatten på Altinget Verdensmål her.
Mathilde Brieghel
Redaktionsassistent2030 nærmer sig med hastige skridt. Og selvom Danmark på mange områder er godt med i verdensmålsarbejdet, sakker vi stadig bagud, når det gælder klima, miljø og forbrug.
I denne temadebat har Altinget Verdensmål spurgt nogle af de største aktører på bæredygtigheds- og verdensmålsområdet om, hvad en ny regering skal prioritere for at vi kommer videre i arbejdet med verdensmålene.
Buddene er mange – at skrive verdensmålene ind i regeringsgrundlaget, en verdensmålslov på linje med klimaloven og et digitalt produktpas, der skal oplyse EU-borgere om holdbarhed og bæredygtighed.
Men er det overhovedet meningen, at verdensmålene er mål, vi skal nå? Eller skal vi konstant hæve barren? Og hvordan skal politikerne forpligtes til, at arbejdet rent faktisk bliver fulgt op?
Få et overblik over hele debatten her:
Steen Gade
Formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
"Det bliver helt afgørende for indsatsen de næste 7,5 år, at alt ikke drukner i helt kortsigtede politiske initiativer. Arbejdet med FN's verdensmål er ikke – og må ikke blive til ufarlig 'knaphulspolitik'.
Det bør blive en af den næste regerings hovedopgaver. I regeringsgrundlaget."
Læs hele debatindlægget her.
Anja Philip
Formand, forbrugerrådet Tænk
"Skal vi holde forbrugerne motiveret i omstillingen til et ansvarligt forbrug, skal vi altså til at handle politisk.
Det gælder i vores krav til produktdesign, produkters levetid, reparationsevne, genanvendelse, forbrugeroplysning, og hvordan vi sørger for at prisen afspejler samfundspåvirkningen. Danskerne vil nemlig meget gerne forbruge mere ansvarligt."
Læs hele debatindlægget her.
Sara Krüger Falk
Formand, 2030-panelet
"Vi skal tænke holistisk om alt, hvad vi foretager os, og i højere grad holde politikerne op på at udvikle al ny lovgivning i et mere holistisk perspektiv. Det forudsætter, at ministerierne ikke kun arbejder med deres ’oplagte’ verdensmål, men tænker på tværs.
Vi skal vise resten af verden, at vi kan tage affære der, hvor vores aftryk er størst, eksempelvis i vores forbrug."
Læs hele debatindlægget her.
Ellen Marie Friis Johansen
CSR-chef, Dansk Erhverv
"Det står højt på Dansk Erhvervs ønskeliste til politikerne, at de politiske initiativer og regler, som skal fremme en grøn omstilling og bæredygtig fremtid, er så klare, ensartede og balancerede som muligt.
Og så skal de også gerne sikre, at organisationer, myndigheder, det politiske niveau og virksomheder trækker samme vej for at komme i mål. Bliver det lettere for virksomhederne, kommer også flere med om bord."
Læs hele debatindlægget her.
Mette Gjerskov (S)
Medlem af Folketinget
"Den enkelte danskers dårlige klimasamvittighed skal ikke stå alene i kapløbet om at nå klimamålene i 2030. Slet ikke når det gælder verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.
Det er os politikere, der med lovgivning skal tage hånd om de konsekvenser, danskernes forbrug har for klimaet. Men vi kommer ikke i mål, hvis ikke vi samarbejder på tværs af virksomheder, miljøorganisationer og enkeltpersoner."
Læs hele debatindlægget her.
Linea Søgaard-Lidell (V)
Folketingskandidat og medlem af Europaparlamentet
"95 procent af danskerne mener, det er meget vigtigt, at de varer, de køber, er produceret ansvarligt. Men mange synes også, det er svært at gennemskue, hvilke produkter, der egentlig er de mest bæredygtige.
Her har vi politikere en forpligtigelse til at hjælpe forbrugerne. Et centralt værktøj vil være et digitalt produktpas. Det skal give oplyse om produkters holdbarhed, genanvendelighed og så videre, så det bliver tydeligt for alle, hvilke produkter, der er mest bæredygtige."
Læs hele debatindlægget her.
Jesper Dalgaard Pøhler
Bæredygtighedskonsulent
"Vi kan meget som verdenssamfund, og jeg fristes til at sige, at 'Danmark kan mere'. Derfor skal vi ikke afvikle verdensmålene, men udvikle dem. Vi skal se dem som mål, vi aldrig når, fordi vi hele tiden hæver ambitionerne i takt med, at vi nærmer os.
Desværre kan vi ikke hæve ambitionerne her halvvejs mod målopfyldelsen. Vi er alt for langt fra målopfyldelsen, og det er også ét af tegnene på, at verdensmålene netop ikke handler om, at alle lande skal være som Danmark."
Læs hele debatindlægget her.
Jarl Krausing
International chef, Concito og medlem, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
"Finansministeriet bør gives mandat til ikke blot at koordinere udvikling af et årligt verdensmåls-washing-papir som nu, men konkret pålægges verdensmålslederskab og udvikle og udbrede en solid metodik og et stærkt dokumentationskrav i den løbende vurdering af målene.
Vi bør få en overordnet verdensmålslov på linje med klimaloven, der påbyder handlepligt når nødvendigt. De økonomiske og miljøøkonomiske råd kunne få en opgave her."
Læs hele debatindlægget her.
Debatpanelet vil løbende blive udvidet med flere navne. Hvis du ønsker at bidrage til debatten, skal du sende din henvendelse til debatansvarlig Mathilde Brieghel på [email protected] for at aftale nærmere.