Opråb fra de unge på verdensmålsugen: Hvorfor lytter beslutningstagerne ikke til vores debatter?
En bæredygtig fremtid er især afgørende for de unge, der skal leve på kloden i længst tid. Alligevel inddrages unge alt for lidt i de store beslutninger om verdens fremtid, lød budskabet på ungdommens debat under Verdensmålsugen. Ifølge de unge selv, skyldes det at de ses, men ikke høres.
Caroline Boas
Debatredaktør"Hvordan når vi de 17 verdens mål med os, der tør gøre mest?"
Således indledte FN-ungdomsdelegat Cecilia Zade Iseni sin tale ved Verdensmålsambassadørernes debat, der fandt sted torsdag morgen på verdensmålsugens tredje dag.
Debatten tog udgangspunkt i ungeinddragelse, og hvorfor det er så vigtigt, at unge bliver taget seriøst i den demokratiske bæredygtige omstilling og gives medansvar.
Gennem aktiviteter, reflektionsøvelser og paneltaler blev en fyldt fællessal på Christiansborg bedt om at dele ud af erfaringer med og tanker om, hvordan unge kan blive mere inddraget i de beslutningsprocesser, som skal indfri de 17 verdensmål.
Plads ved børnebordet
Særligt en udfordring, som dukkede op adskillige gange blandt paneldeltagerne, var det manglende engagement fra de ældre generationer. Maja Nielsen, der er 3.g'er og verdensmålsambassadør, understregede behovet for at blive inviteret med i de politiske rum. Noget som hun selv tog initiativ til at gøre, ved at engagere sig i kommanlpolitik fra de tidlige teenageår.
Cecilia Zade Iseni udtrykte det anderledes ved at sammeligne de unges plads i beslutningshireakiet til børnebordet ved familiearrangementet:
"Man får lov til at få et ungdomsråd, man får lov at komme med på en konference, men man får sit eget hjørne. I kender det godt, når man sidder til familiefesten på et bord med alle sine fætre og kusiner, og hvor man ikke rigtig er involveret i det, som de voksne snakker om. Det er præcis det samme det sker, omend det er kommunalt, elevråd eller i FN-regi."
Bliv og lyt
Hvor skal der så sættes ind, når det kommer til ikke blot at invitere de unge med til bordet, men til at inddrage dem i sådan en grad, at der opstår dialog og fælles resultater? Et bud kunne være, at de beslutningstagere, som har magten til at ændre, først og fremmest kunne blive lidt længere og lytte med, når de unge får ordet:
Før I ankom, var der en vigtig debat med nogle mennesker, som rent faktisk har en mulighed for at ændre på tingenes tilstand. Hvor er de nu til denne debat? Hvor er de til at lytte?
Cecilia Zade Iseni
FN-ungdomsdelegat
"Når vi rent faktisk diskuterer, hvordan gør vi ungeinddragelse bedre, hvordan sørger vi for, at unge er i front, når de vigtige beslutninger laves, når vi laver alt det hårde benarbejdet, det kræver at løse klimakrisen og prøver at opnå verdensmålene, jamen, så er der ikke nogen, der lytter til vores inputs. Det er også det, der er sket her i dag. Før I ankom, var der en vigtig debat med nogle mennesker, som rent faktisk har en mulighed for at ændre på tingenes tilstand. Hvor er de nu til denne debat? Hvor er de til at lytte?" spørger Cecilia og fortsætter:
"Dem der kan gøre en forskel, de er her ikke mere - og det er super ærgerligt. For vi ved, at diversitet styrker beslutningerne. Vi har brug for inputs fra alle, hvis vi skal tage nogle kvalificeret beslutninger - særligt når det kommer til klimakrisen, for det er bare de unge, der tør tænke innovativt."
Før publikummet i salen igen skal aktiveres i en refleksionsøvelse, afslutter Cecilia sit indlæg med at understrege vigtigheden af ungeinddragelse:
"Man lytter ikke til os, på trods af, at man ikke kommer i mål med alle de ting, man gerne vil uden os."
Se hele debatten her: