Debat

DI: Den vigtigste opgave for den kommende regering er at gennemføre en lang række reformer

Effekterne af de store reformer fra nullerne er ved at ebbe ud. Derfor skal en ny regering have gang i reformerne for at styrke økonomien og øge arbejdsudbuddet med 50.000, så vi har penge, hoveder og hænder til alt det, vi gerne vil, skriver Emil Fannikke Kiær.

Regeringen skal prioritere reformer af arbejdsmarked, den offentlige sektor, sundhedssystemet, regeljunglen og meget mere, hvis vi skal have råd og hænder til investeringer, skriver Emil Fannikke Kiær.<br>
Regeringen skal prioritere reformer af arbejdsmarked, den offentlige sektor, sundhedssystemet, regeljunglen og meget mere, hvis vi skal have råd og hænder til investeringer, skriver Emil Fannikke Kiær.
Foto: Sif Meincke
Emil Fannikke Kiær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den kongelige undersøger er i fuld gang med sonderingerne til en ny regering, og både sonderingerne og valgkampen har vist, at der er mange ønsker fra alle, og meget partierne og alle andre vil med Danmark. Og det er gode ting. Og vigtige ting. Vi er gang med gigantiske opgaver som hele den grønne omstilling, en øget digitalisering, et fremtidssikret sundhedsvæsen, et udbygget forsvar og meget mere.

Det er grundlæggende skønt, at så mange har ambitioner for Danmark. Men før vi begynder at bruge pengene på alt det, vi gerne vil, er vi nødt til at sikre, at vi har økonomien til det. Det må være det allervigtigste, for et økonomisk råderum sikrer et politisk manøvrerum.

Økonomien er simpelthen det vigtigste, i det regeringsgrundlag som en kommende regering forhåbentlig snart skal have tegnet stregerne til.

Effekterne af store reformer ebber ud
Derfor håber jeg, at de mange, der i valgkampen talte for væsentlige reformer af vores samfund, holder fast. For et flertal var – og er vel stadig – enige om, at det er en bunden opgave at skaffe den nødvendige arbejdskraft til at udføre arbejdet i de kommende år.

Det går ikke med tre valgperioder i træk med små hop på stedet, hvis vi skal have råd og hænder nok til at investere i en bedre konkurrenceevne, forskning, grøn omstilling og så videre

Emil Fannikke Kiær
Politisk direktør, Dansk Industri

Selvom vi ser nogle mørke skyer lige nu, så er der stadig behov for at øge beskæftigelsen fremadrettet. Vi har i Dansk Industri foreslået, at man i regeringsgrundlaget nedskriver et mål om at øge arbejdsudbuddet med mindst 50.000 ind i denne regeringsperiode.

Det har nogle af de forhandlende parter heldigvis allerede bragt til bordet, og det håber vi, at de får slået søm i, for flere hænder og hoveder er nødvendige for at løse opgaverne og fortsætte udviklingen i både det private og det offentlige.

Samtidig vil det give et væsentligt bidrag til økonomien, og vi er helt afhængige af nye reformer, der skaffer en bedre økonomi. Effekterne af de store reformer, som blev gennemført op gennem nullerne og under Thorning-regeringen er ved at ebbe ud. Det går ikke med tre valgperioder i træk med små hop på stedet, hvis vi skal have råd og hænder nok til at investere i en bedre konkurrenceevne, forskning, uddannelse, grøn omstilling, nye sygehusbehandlinger, og så videre.

Reformer af arbejdsmarked, sundhed og regeljungle
Danmark står på et sårbart sted i historien. Vi kan ikke længere tage de gode tider for givet. De nyvalgte politikere har med en ansvarlig politik muligheden for at lægge grundstenen til et fortsat velstående, balanceret og unikt Danmark. Men det kræver beslutsomme, modige og handlekraftige politikere.

Der skal foretages hårde prioriteringer, når den økonomiske politik frem mod 2030 fastlægges, hvis man har ambitioner om at udvikle det danske samfund

Emil Fannikke Kiær
Politisk direktør, Dansk Industri

Der skal foretages hårde prioriteringer, når den økonomiske politik frem mod 2030 fastlægges, hvis man har ambitioner om at udvikle det danske samfund. De kampe kan man med fordel få taget up front, og i hvert fald kan man få skrevet et ambitionsniveau om kommende reformer ind i et regeringsgrundlag.

Hidtil har især reformer styrket både beskæftigelsen, vækstpotentialet i dansk økonomi og de offentlige finanser. Ifølge Finansministeriet har reformer siden 2006 styrket de offentlige finanser i 2030 med omkring 100 milliarder kroner årligt. Og uden de vedtagne reformer ville der være udsigt til en faldende beskæftigelse i Danmark frem mod 2030.

Så hvis vi fra erhvervslivet skal pege på, hvad der er det vigtigste i for en kommende regering, så er det reformerne. Vi skal have reformeret vores arbejdsmarked, så vi får mere arbejdskraft, vi skal have reformeret den offentlige sektor, så den bliver mere effektiv, vi skal have reformeret sundhedssystemet, så der er sundhed til alle også i fremtiden, og vi skal have reformeret vore regeljungle, så det bliver enkelt og attraktivt for vores virksomheder at investere i digitalisering, grøn omstilling og meget mere.

Det bør ansvarlige partier kunne skabe flertal for.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og medlemsdirektør, Dansk Industri
cand.scient.pol., HD

0:000:00