Debat

Horesta: Den kommende regering må øge tiltrækningen af internationale medarbejdere

Udfordringerne for landets hoteller og restauranter er hverken nye eller ukendte, men de er ikke blevet adresseret i tilstrækkelig grad. Derfor må den kommende regering prioritere rekrutteringen af internationale medarbejdere og rydde ud i moms og afgifter, skriver Kristian Nørgaard.

Den politiske debat om international rekruttering bliver for ofte reduceret til beløbsordning og lønniveauer. Der er brug for at adskille flygtninge- og asylpolitik fra rekruttering af internationale medarbejdere og se bredere på problematikken, skriver Kristian Nørgaard.
Den politiske debat om international rekruttering bliver for ofte reduceret til beløbsordning og lønniveauer. Der er brug for at adskille flygtninge- og asylpolitik fra rekruttering af internationale medarbejdere og se bredere på problematikken, skriver Kristian Nørgaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristian Nørgaard Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den politiske stoledans er i fuld gang, men når musikken stopper, så vil mange af turisme- og oplevelseserhvervets udfordringer være præcis de samme som inden valget.

For selvom inflations- og udgiftskrisen udvikler sig dag for dag og uge for uge, så står landets hoteller og restauranter med udfordringer, som hverken er nye eller hidtil er adresseret i tilstrækkelig grad.

Det handler blandt andet om rekruttering af internationale talenter og kvalificerede medarbejdere. I Horesta hæfter vi os ved, at der efter valget er flere end 90 mandater, der er klar til at øge tiltrækningsmulighederne for netop disse profiler. Det er nemlig afgørende for, at virksomhederne i vores branche kan indfri deres fulde potentiale, samtidig med at forretningerne bidrager endnu mere til at gøre Danmark rigere.

Debatten om international rekruttering bliver alt for ofte reduceret til en snak om beløbsordningen, og hvor meget en medarbejder fra et ikke-EU-land skal have i løn for at komme her til. Samtidig bør flygtninge- og asylpolitik adskilles klart fra rekrutteringen af internationale medarbejdere, også når der skal indrettes ministerier.

Debatten om international rekruttering bliver alt for ofte reduceret til en snak om beløbsordningen, og hvor meget en medarbejder fra et ikke-EU-land skal have i løn for at komme her til

Kristian Nørgaard
Politisk direktør, Horesta

Der er brug for, at vi ser meget bredere på problematikken, og derfor har vi i Horesta udarbejdet ti gode forslag til en kommende regering, som kan styrke erhvervslivet på dette område til glæde for omsætningen, beskæftigelse og skatteindtægterne her i landet. For virkeligheden lige nu er lukkede restauranter og nej til omsætning.

Øgede udgifter er den største hovedpine
Hidtil har rekruttering været den altoverskyggende udfordring, når erhvervet ikke har været plaget af en pandemi. Nu er førstepladsen dog overdraget til virksomhedernes problemer med øgede udgifter.

Så mens coronaen skabte en krise på både top- og bundlinje, så er inflationen og de øgede udgifter foreløbigt tydeligst at registrere på, hvorvidt virksomhederne i branchen tjener penge.

Og nej, vi beder ikke om hjælpepakker, for vores branche har den største interesse i, at man hurtigst muligt får nedbragt inflationen og ikke puster til den ved at poste penge ud i samfundet. Men det betyder ikke, at det er umuligt at hjælpe landets virksomheder gennem denne krise.

Vi skal se på, hvordan vi styrker virksomhedernes muligheder for en profitabel drift. Danmark er desværre førende, når det kommer til både momsen og mange afgifter, og det er der brug for, at vi får ryddet op i, så virksomhederne bedre kan konkurrere med turismeerhvervene i landene omkring os.

Turismen skal være en endnu større eksport-succes
For turisme er eksport, og selvom Danmark kan byde på mange unikke oplevelser, så er vi i kamp om de rejsende, der lige såvel kunne tage til Stockholm eller Amsterdam. Potentialet er stort for at tiltrække endnu flere turister, der i høj grad har fået øjnene op for Danmark, dansk gastronomi og vores attraktioner.

Danmark er desværre førende, når det kommer til både momsen og mange afgifter, og det er der brug for, at vi får ryddet op i, så virksomhederne bedre kan konkurrere med turismeerhvervene i landene omkring os

Kristian Nørgaard
Politisk direktør, Horesta

I en tid med reduceret købekraft er der om noget brug for et nabotjek af udgiftsniveauet og prisen for at drive virksomhed. Faktum er nemlig, at vi er den dyreste turistdestination i hele Nordeuropa grundet de høje skatter og afgifter, og den klods om benet gør det svært i det kapløb, som hele branchen er en del af.

Politikerne skal huske på, at omsætningen fra turisme- og oplevelsesvirksomhederne skaber arbejdspladser og vækst i hele vores fantastiske land. Vi bidrager på denne måde til et land i balance, som jo også er et vigtigt politisk tema i disse år.

Branchen har en enorm betydning for alle grupper i samfundet, og det er ikke tilfældigt, at det netop er i turisme- og oplevelseserhvervet, hvor flest ukrainske flygtninge har fået job.

Bæredygtighed er en bunden opgave
I krisetider kan mange forfalde til at spare på alle udgifter, der ikke er direkte forbundet med overlevelse. Derfor kunne både coronaen og udgiftsstigningerne være direkte forbundet til, at virksomhederne sparede på den grønne omstilling.

I hotel- og restauranterhvervet har det heldigvis ikke været tilfældet. Både fordi investeringer i bæredygtighed bidrager til sund økonomi – særligt i en tid med store udsving i energiregningerne, og fordi gæsterne i højere og højere grad efterspørger ansvarlighed.

Men det betyder langt fra, at vi er i mål. Fra politisk side bør man afdække, hvordan man i højere grad kan hjælpe den grønne udvikling på vej med incitamentsordninger og puljer med mere, som kan bidrage til branchens investeringer i klimavenlige løsninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Nørgaard Nielsen

Kommende partisekretær, Venstre (1/5-2024), afgående sekretariatschef, Venstre, fhv. politisk direktør, Horesta
cand.jur. (SDU 2020)

0:000:00