Debat

Dansk Erhverv: Den kommende regerings primære opgave er at håndtere manglen på arbejdskraft

I 2030 kommer vi til at mangle 90.000 kolleger på arbejdsmarkedet. Derfor må og skal den nye regering håndtere manglen på arbejdskraft. Derudover skal udrulningen af den vedvarende energi gå stærkere, mens offentlig-private samarbejder skal styrkes, skriver Brian Mikkelsen.

Der er brug for hænder og hoveder på arbejdsmarkedet, hvis vi skal styrke vores velfærd, virksomheder og den grønne omstilling, skriver Brian Mikkelsen.
Der er brug for hænder og hoveder på arbejdsmarkedet, hvis vi skal styrke vores velfærd, virksomheder og den grønne omstilling, skriver Brian Mikkelsen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Brian Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forhandlingerne om, hvordan en kommende regering skal se ud, er i fuld gang. Det er selvfølgelig spændende at følge med i, men mindst lige så spændende og vigtigt er det, hvilket grundlag den kommende regering får. Hvad skal der handles på i løbet af den næste valgperiode? Hvad bliver prioriteret? Bliver de mange og store udfordringer, som Danmark står overfor, adresseret på den rigtige måde?

I Dansk Erhverv kan vi ikke sige det højt og tydeligt nok: Det handler først og fremmest om reformer. At en ny regering bliver en reformregering. Vi kommer til at mangle 90.000 nye kollegaer i 2030, og det er vel at mærke både blandt vores medlemmer og i det offentlige.

I sidste valgperiode voksede arbejdsudbuddet med beskedne 1700 personer. Det er som at sprøjte med en lille vandpistol på en brændende bål. Manglen på arbejdskraft er fortsat ganske stor, og den bliver kun større frem mod 2030.

I sidste valgperiode voksede arbejdsudbuddet med beskedne 1700 personer. Det er som at sprøjte med en lille vandpistol på en brændende bål

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Derfor må og skal en ny regering gøre det til sin primære opgave at håndtere manglen på arbejdskraft, så der er hænder og hoveder i fremtiden til at styrke vores velfærd, vores virksomheder og den grønne omstilling.

Den vedvarende energi er blevet endnu mere akut
I øjeblikket er danske virksomheder under pres fra mange sider. Der er krig i Europa, energipriserne er høje, priserne på råvarer og meget andet er voksende. Det bliver kun mere sort, hvis vi ser ud i resten verden. Bare syd for grænsen er vores største handelspartner Tyskland langt hårdere ramt, end vi er det i Danmark. Og sådan er det i mange af de lande, som vi eksporterer til.

Usikkerheden er lige nu stor, og det understreger vigtigheden af, at ny regering skal have fokus på erhvervslivets vilkår. Der er brug for reformer. Der er blandt andet brug for en beskæftigelsesreform, en uddannelsesreform og en sundhedsreform.

Desuden er der brug for akut handling i forhold til energi- og klimakrisen. Dansk Erhverv spurgte for kort tid siden medlemmerne om, hvad de mener, bliver de største udfordringer i løbet af de kommende tre måneder. Syv ud af ti har svaret ”de høje energipriser”. Det var i forvejen en hastesag at handle på klimaet, men nu er det om muligt endnu mere akut at handle i forhold til at sikre udbygning af vedvarende energi herhjemme.

Det var i forvejen en hastesag at handle på klimaet, men nu er det om muligt endnu mere akut at handle i forhold til at sikre udbygning af vedvarende energi herhjemme

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Udrulningen af vedvarende energi både på land og til vand går ikke hurtigt nok. På land er en af hovedårsagerne en langsom og bureaukratisk tung sagsbehandling af ansøgninger. Dansk Erhverv foreslår derfor, at der bliver indført en grøn behandlingsgaranti, så ansøgere får svar på deres ansøgninger inden for ét år, og eventuelle klagesager skal afgøres inden for et år.

Styrket samarbejdet
Endeligt skal vi have øget det frie valg og styrket det offentlig-private samarbejde. Vi står overfor nogle enorme udfordringer, som i de kommende år vil sætte velfærden under et hårdt pres. Det drejer sig for eksempel om, at vi i en nær fremtid får langt flere ældre og kronikere.

Det er en kæmpeopgave, og vi kan kun nå i mål, hvis vi samarbejder. Det er helt nødvendigt, at vi bliver bedre til at inddrage private, selvejende og civilsamfundet i velfærden, så velfærden altid tager udgangspunkt i den enkeltes ønsker, muligheder og ret til frit valg.

Danmark har brug for endnu mere frit valg – ikke bare inden for velfærden, men også indenfor for eksempel sygehusydelser så som rehabilitering, sygepleje, fertilitetsbehandling og meget mere.

Der er ingen tvivl om, at en udfordrende valgperiode venter en ny regering, hvordan den end måtte komme til at se ud. For Dansk Erhverv er der ingen tvivl om, at det altoverskyggende tema for næste valgperiode må og skal være ”reformer, reformer og flere reformer”. Det er simpelthen nødvendigt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00