Debat

Erhvervshus: En sammenhængende indsats kan give hovedstadsregionen flere vækstvirksomheder

Trods hovedstadsregionens høje investeringer i forskning og udvikling og internationale forbundethed sakker vi bagud i forhold til at skabe vækstvirksomheder. Det vidner om, at vi kunne forvalte vores værdifulde viden og talent bedre, skriver Henrik Rasmussen og Christina Dahl Christiansen.

I den nye erhvervsfremmestrategi er der behov for en ambitiøs og sammenhængende indsats for at sikre, at Metropolregionen kan øge sin kapacitet til at agere drivkraft for vækst og beskæftigelse, Henrik Rasmussen og Christina Dahl Christiansen.
I den nye erhvervsfremmestrategi er der behov for en ambitiøs og sammenhængende indsats for at sikre, at Metropolregionen kan øge sin kapacitet til at agere drivkraft for vækst og beskæftigelse, Henrik Rasmussen og Christina Dahl Christiansen.Foto: Pressefoto
Henrik Rasmussen
Christina Dahl Christiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hovedstadsregionen er en vigtig dansk portal til resten af verden og spiller som international Metropolregion en væsentlig rolle i at sætte Danmark på verdenskortet. Med sine markante styrkepositioner inden for blandt andet it, tech, life science og fintech bidrager regionen således til at skabe vækst og arbejdspladser til gavn for hele landet. Men Metropolregionen er i hård konkurrence med andre metropoler, og fortsat succes er betinget af udviklingen af regionens internationale konkurrenceevne og brand.

Ser man på Metropolregionen udefra har den et stærkt brand, blandt andet baseret på dansk bæredygtighed, høje levestandarder og erhvervsvenlighed. Regionen har et dynamisk økosystem med en høj koncentration af videninstitutioner, en veluddannet arbejdsstyrke og specialiserede erhvervsfremmeaktører, som skaber gode betingelser for de mange virksomheder og iværksættere, der udvikler teknologiske styrkepositioner og bidrager betydeligt til dansk eksport.

Hovedstadsregionen vækstmuligheder understøttes ikke mindst af den internationale forbundethed via Københavns Lufthavn og det sammenhængende arbejdsmarked i Greater Copenhagen. Regionen tiltrækker en markant andel af de udenlandske investeringer, kapital og talent, som bidrager til at styrke Danmarks konkurrenceevne.

Decentral erhvervsfremme

Den nuværende strategi for decentral erhvervsfremme gælder fra 2020-2023.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal etablere rammerne for den decentrale erhvervsfremmeindsats for de kommende fire år.

Erhvervshusene kommer her med input til den kommende strategi.

Den internationale konkurrence er hård
Men alt er ikke rosenrødt. For trods regionens viden, talent, høje investeringer i forskning og udvikling og internationale forbundethed sakker regionen bagud i forhold at skabe vækstvirksomheder, når man sammenligner med andre Metropolregioner. Det betyder, at vores vækst og velfærd i høj grad afhænger af relativt få, store kommercielle aktører.

Dertil kommer, at mange af regionens små og mellemstore virksomheder fortsat ikke i tilstrækkelig grad arbejder med grøn omstilling eller gør brug af de teknologiske muligheder, der er nødvendige for at bevare konkurrenceevnen.

De mange storbystyrker i Metropolregionen omsættes altså ikke i tilstrækkelig grad til international vækst, innovation og bæredygtighed i de små og mellemstore virksomheder, som udgør rygraden i dansk økonomi.

Læs også

Erhvervshus Hovedstadens bestyrelse har i sit indspil til Danmarks nye erhvervsfremmestrategi lagt vægt på at inddrage en bred vifte af de offentlige og private erhvervsfremmeaktører. Budskabet er samstemmende og klart. Der er behov for en ambitiøs og sammenhængende indsats for at sikre, at Metropolregionen kan øge sin kapacitet til at agere drivkraft for vækst og beskæftigelse. Det er godt for hele Danmark at have en stærk Hovedstadsregion, men det kommer ikke af sig selv.

Vækst via internationalisering
Potentialet for at skabe flere vækstvirksomheder gennem øget internationalisering af regionens styrkepositioner er stort. Ikke mindst i life science-sektoren, som er omdrejningspunkt for Hovedstadens erhvervsfyrtårn, og blandt de mest videnintensive, produktive og eksporterende i Danmark.

Med et fokus på skalering af sundhedsløsninger udviklet af små og mellemstore virksomheder samt en international markedsføringsindsats, kan Hovedstadens Erhvervsfyrtårn bidrage til at sætte Danmark på verdenskortet som leverancedygtig i globale sundhedsløsninger - og skabe nye vækstvirksomheder.

Hovedstadsregionen har stærke viden- og forskningsmiljøer, uddannelsesinstitutioner, testfaciliteter og innovationsfremmeaktører. Desværre er andelen af innovative virksomheder er ikke tilsvarende høj. 

Henrik Rasmussen og Christina Dahl Christiansen

Mulighederne for at understøtte vækst via internationalisering er også stort inden for en lang række andre styrkepositioner. Fællesnævneren er behovet for et styrket samarbejde mellem offentlige og private aktører om at tiltrække risikovillig kapital, talent og facilitere international markedsadgang.

Der er ingen tvivl om, at Hovedstadsregionen har stærke viden- og forskningsmiljøer, uddannelsesinstitutioner, testfaciliteter og innovationsfremmeaktører. Desværre er andelen af innovative virksomheder er ikke tilsvarende høj. Det vidner om, at vi kunne forvalte vores værdifulde ressourcer - viden og talent - bedre.

En styrket indsats for at bygge bro mellem viden og virksomheder vil kunne bidrage til, at flere små og mellemstore virksomheder produkt- og procesinnoverer, udvikler nye forretningsmodeller og øger teknologianvendelsen - ikke mindst kunstig intelligens - så de er godt rustet til den hårde, internationale konkurrence.

Læs også

En bæredygtig region – en kommerciel, grøn styrkeposition
Endelig kan vi pege på, at bæredygtighed er en central drivkraft i Hovedstadsregionens udvikling. Med sin grønne profil, høje klimaambitioner og stærke grønne iværksætter- og videnmiljøer har regionen potentiale til at blive førende i udviklingen af 'smart city'-teknologier og cirkulære løsninger, der kan skaleres internationalt.

Samtidigt er der potentiale for via styrket samarbejde mellem offentlige og private aktører at sætte turbo på den grønne omstilling i regionens mange små og mellemstore virksomheder, der snart mødes af markante bæredygtighedskrav.

Hovedstadsregionen har en unik mulighed for at styrke sin position som en internationaliseret, innovativ og bæredygtig metropolregion i verdensklasse. En region, der skaber vækst og beskæftigelse til gavn for hele Danmark – og som samtidig bidrager til at løse globale udfordringer. En ambition, der står mål med regionens mange styrker. Erhvervshus Hovedstaden er klar til at bidrage til at indfri ambitionerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Dahl Christiansen

Direktør, Realkredit Danmark Erhverv - Danske Bank, næstformand, Erhvervshus Hovedstaden, medlem, København Kommunes Erhvervsråd
int.hum.bas. (Roskilde Uni. 1995), HD i regnskab og økonomistyring (CBS 2002)

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring

0:000:00