Debat

Erhvervshus Fyn: Sammenhængskraft skal lyse ud af det lokale kapitel i erhvervsfremmestrategien

Selv om den samlede erhvervsfremmestrategi sætter en overordnet ramme, så er der behov for et spillerum til de regionale forskelligheder og indsatsområder. Det fynske kapitel skal emme af en målrettet og determineret ambition om at udbygge vores landsdel som et innovativt epicenter, skriver Niels Erik Haug-Larsen.

Det vigtigt, at de regionale kapitler findes i erhvervsfremmestrategien, og at der arbejdes indgående med dem, skriver Niels Erik Haug-Larsen.
Det vigtigt, at de regionale kapitler findes i erhvervsfremmestrategien, og at der arbejdes indgående med dem, skriver Niels Erik Haug-Larsen.Foto: Erhvervshus Fyn
Niels Erik Haug-Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når den kommende erhvervsfremmestrategi ligger klar, så vil det fynske kapitel endnu en gang emme af en målrettet og determineret ambition om at fastholde og udbygge det innovative epicenter, som Fyn har udviklet sig til at være. 

Med erhvervsfyrtårnet NextGen Robotics som ledestjerne samarbejder fynske aktører indenfor såvel erhvervsliv som forskning og uddannelse hver dag om at sikre udviklingen af robot-teknologi, droner og autonom skibsfart. Alle tre elementer hører til støttebenene i NextGen Robotics, og de skaber virksomheder og job, vi alle kan leve af om ti år. 

Således understøtter NextGen Robotics fem ud af syv andre danske erhvervsfyrtårne ved at levere ikke bare viden, men reelle elementer som eksempelvis fundamenterne til havvindmøller.

Spillerum til regionale forskelligheder
Robot-indsatsen som fynsk styrkeposition fylder også i den nuværende strategi, og vi har gentagne gange i den indeværende strategiperiode haft oplevelsen af, at det lokale kapitel fungerer. Det fungerer som det ryglæn, hvor man kan finde støtte, hvis tvivlen om, hvor i landskabet stolen befinder sig, dukker op. 

Derfor er det vigtigt, at de regionale kapitler findes, og at der arbejdes indgående med dem. For selv om den samlede strategi sætter en overordnet ramme, så er der behov for et spillerum til de regionale forskelligheder og indsatsområder. Det får vi med det lokale kapitel.

Læs også

Der er masser og stærke og vigtige produktionsvirksomheder på Fyn. Vi har et sprudlende iværksættermiljø, og på turismeområdet er der et solidt fokus – ikke mindst på erhvervsturismen, hvor nye konferencer hvert år finder vej.  

Fælles for alle de områder er behovet for, at flere virksomheder indtænker teknologien og det innovative i deres drift og rekruttering. Her er de tætte forbindelser til uddannelsesinstitutionerne afgørende. De leveres gennem det fokus, NextGen Robotics præsterer. 

Vi har brug for at understøtte uddannelsen af ikke bare eksperter, men også af de håndværksfag, der skal sørge for underleverancerne til innovationen. Smede, svejsere og lignende faggrupper er også en del af robotbranchen. Det er ikke raketvidenskab, men det er strategisk fokuspunkt for de kommende år.

Bokse over egen vægtklasse
Det samme er bæredygtighed. Der er en grøn sult i de fynske virksomheder, og den skal vi understøtte for klimaets skyld. Men også fordi, målet om at sikre attraktive jobs til de kommende generationer går gennem bæredygtig vækst både i forhold til eksport og rekruttering. 

Og her kommer Fyns geografiske afgrænsning os til stor hjælp. Du kan bo på Fyn, men arbejde hvor som helst i landet. Og du kan bo hvor som helst i landet - og arbejde på Fyn.

Decentral erhvervsfremme

Den nuværende strategi for decentral erhvervsfremme gælder fra 2020-2023.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal etablere rammerne for den decentrale erhvervsfremmeindsats for de kommende fire år.

Erhvervshusene kommer her med input til den kommende strategi.

Hvad enten det handler om beslutningstagere, turisme eller erhvervsfremme, så er kræfterne samlet ét sted og med én samlet vilje til at gå forrest og løse fremtidens udfordringer.

Populært sagt gør det Fyn i stand til at bokse over egen vægtklasse på rigtigt mange parametre. Et godt eksempel er – som tidligere nævnt - erhvervsturismen, når vi kigger på de afledte effekter af spidskompetencen NextGen-Robotics. 

Internationale videnskonferencer med en historik fra storbyer som New York, Barcelona og Milano kigger mod Fyn. Først og fremmest fordi, det er her, den faglige koncentration af viden og innovation er størst. Men også fordi man som gæst bliver mødt af en ø, der står sammen om at give sine gæster alt fra natur og gastronomi til netværk og viden. 

Destinationsindsatsen på erhvervsturismeområdet er så målrettet, at succesraten rammer 70 procent, når det handler om at vinde de konferencer, der rækkes ud efter.   

Det er sammenhængskraft, som vi kan leve af. Og det vil lyse ud af det lokale kapitel i erhvervsfremmestrategien.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Erik Haug-Larsen

Direktør, Erhvervshus Fyn
cand.negot i marketing og engelsk (Syddansk Uni. 1994)

0:000:00