Førende forskere før overenskomstforhandlinger: Risikoen for konflikt er ”markant højere” end set i mange år

Kombinationen af høj inflation og stor usikkerhed om den økonomiske udvikling betyder, at overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked tegner til at blive sjældent vanskelige.

Kim Graugaard og Lars Sandahl Sørensen er topforhandlere for DI. De står overfor Dansk Metal-formand Claus Jensen og 3Fs Mads Andersen, der tilsammen repræsenterer forhandlingsfællesskabet CO-industri.
Kim Graugaard og Lars Sandahl Sørensen er topforhandlere for DI. De står overfor Dansk Metal-formand Claus Jensen og 3Fs Mads Andersen, der tilsammen repræsenterer forhandlingsfællesskabet CO-industri.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup BjerregaardSøren Dahl

Der er lagt op til de sværeste forhandlinger i mange år, når armlægningen mellem arbejdsgivere og lønmodtagere om nye overenskomster inden længe går i gang for alvor.

Det vurderer en trio af nogle af landets førende arbejdsmarkedsforskere - centerleder Søren Kaj Andersen, lektor Nana Wesley Hansen og lektor Christian Lyhne Ibsen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS).

”Konfliktrisikoen er således markant højere ved OK23 end set i mange år,” skriver eksperterne i en ny analyse, som de torsdag præsenterede ved et møde med pressen på Københavns Universitet.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00