Mændene dominerer i erhvervslivet, men til diversitetsprisen var de svære at få øje på

Virksomhederne fik en opsang, men flere blev også hyldet for deres arbejde med mangfoldighed til Danish Diversity Awards. "På diversitetsagendaen har vi brug for flere mænd, der spiller sig på banen," sagde en direktør fra en nomineret it-virksomhed.

DI-direktør Lars Sandahl Sørensen åbner aftenens Danish Diversity Awards, hvor han gav niveauet af diversitet hårde ord med på vejen. "Det er simpelthen ikke godt nok," sagde han.
DI-direktør Lars Sandahl Sørensen åbner aftenens Danish Diversity Awards, hvor han gav niveauet af diversitet hårde ord med på vejen. "Det er simpelthen ikke godt nok," sagde han.Foto: Michael Stub & Bjarke Ørsted
Frederik Gjersen Hansen

På toppen af Industriens Hus har direktøren i huset netop skiftet fra et smilende ansigt til en alvorlig mine. 

“Det er da helt vildt øv, at vi bliver nødt til at holde sådan nogle kæmpe events for at sparke os selv bagi, så vi i Danmark i det mindste er på højde med vores nordiske naboer. Det er simpelthen ikke godt nok,” siger Lars Sandahl-Sørensen til det kjolerige publikum, han er i gang med at byde velkommen. 

Anledningen er Danish Diversity Awards, hvor virksomheder, der har gjort en særlig indsats for at forbedre den haltende diversitet i dansk erhvervsliv, bliver hyldet med en statuette.

Diversitet er en af de vigtigste og mest centrale sager, som både jeg og alle her i huset går meget op i.

Lars Sandahl-Sørensen
Administrerende direktør, DI

Foran DI-bossen sidder en stor del af dansk erhvervsliv, som en af receptionisterne beskrev som "ikke så mange jakkesæt og slips, men et helt andet, farverigt liv".

Modsat bestyrelsesposterne i dansk erhvervsliv, hvor kvinder udgør under en femtedel, er kønsfordelingen vendt på hovedet til aftenens prisuddeling.

Lars Sandahl-Sørensen når dog ikke at se særligt mange af priserne blive uddelt, idet DI-topchefen efter sin åbningstale overlader mikrofonen til vært Sara Bro og forlader arrangementet kort tid efter. Men Altinget taler med ham inden.

Hvor vigtig er diversitet for DI?

"Diversitet er en af de vigtigste og mest centrale sager, som både jeg og alle her i huset går meget op i."

Hvem af de nominerede vil du særligt fremhæve?

"Jeg vil fremhæve alle dem, der er nominerede," siger Lars Sandahl-Sørensen.

Læs også

Medsponsor vinder pris

Aftenens nominerede er delt op i virksomhedspriser og personlige priser. I spisepausen møder Altinget Thomas Thorsøe, der er HR-direktør i Kemp & Lauritzen, som er nomineret i kategorien "årets virksomhed over 500 medarbejdere".

Han har netop været på scenen for at præsentere vinderen af prisen "årets bestyrelsesmedlem", hvor han smilende til publikum bemærkede: "Var der alligevel nogen, der blev overrasket over, at vi stod som sponsor til det her arrangement?

Det tror jeg nok. Fordi det er byggebranchen, hvor vi jo nok er lidt umodne på det her. Derfor har vi lovet at tage en for holdet," sagde han og pegede ud mod publikum, der kvitterede med latter og klapsalver.

I er medsponsor på dagens arrangement. Hvorfor er diversitet vigtigt for jer?

"Det er en naturlig forlængelse af vores grundlæggende værdi omkring ordentlighed. Og vi har haft stort fokus på arbejdsglæde, som handler om at inkludere folk."

Skal virksomheder repræsentere det samfund, vi lever i?

"Virksomheder skal selvfølgelig afspejle det samfund, vi lever i. Her er vi desværre slet ikke i mål i Kemp & Lauritzen, og det er en stor udfordring for os."

Det er måske meget passende, at det er mig, en gammel hvid mand i glashuset på Rådhuspladsen, der siger det.

Mikkel Haarder
Underdirektør, DI

I jeres årsrapport sammenligner i andelen af kvinder i ledelsespositioner, som er otte procent, med andelen af kvindeligt ansatte, som også er otte procent. Hvordan giver den sammenligning mening?

"Vi er i en branche, hvor der helt generelt er en klar overvægt af mænd med håndværksfaglig baggrund, og det skal vi gjort noget ved. Vi har en målsætning om at løfte niveauet af kvinder til 15 procent inden for ganske få år," siger Thomas Thorsøe.

Han fremhæver, at Kemp & Lauritzen har nedsat et diversitetsråd med en repræsentation fra "montør til direktør". Derudover har installationsvirksomheden postet fire millioner kroner i et tre-årigt forskningsprojekt på CBS med fokus på inkluderende arbejdsmiljø. 

Spisepausen slutter, og Thomas Thorsøe skal tilbage til anden del af showet, hvor Kemp & Lauritzen vinder statuetten for "årets virksomhed over 500 medarbejdere" på grund af blandt andet diversitetsrådet og forskningsprojektet.

Kemp & Lauritzen modtager vinderprisen i kategorien
Kemp & Lauritzen modtager vinderprisen i kategorien "årets virksomhed over 500 medarbejdere". Foto: Michael Stub & Bjarke Ørsted

"Vælg en anden professionel og ikke et spejlbillede af dig selv"

På scenen kommer også Mikkel Haarder, underdirektør i DI. Udover at skulle præsentere vinderen i kategorien "årets virksomhed under 500 medarbejdere", beriger han også publikum med et nyt "slogan".

"Vælg en anden professionel og ikke et spejlbillede af dig selv."

"Det er måske meget passende, at det er mig, en gammel hvid mand i glashuset på Rådhuspladsen, der siger det," tilføjer han.

Virksomheden Tamigo er ved hjælp af blandt andet blind rekruttering kommet uden om spejlbilledet, fortæller Mikkel Haarder, der kalder softwarevirksomheden op for at modtage prisen.

Altinget taler efterfølgende med Jakob Toftgaard, stifter og direktør i Tamigo, der fortæller, at virksomheden i dag beskæftiger flere nationaliteter og har omtrent ligelig kønsfordeling iblandt både ansatte og ledelsen.

Hvilke udfordringer har I haft i forbindelse med jeres arbejde for diversitet?

"Der har været mange flere bias, end jeg selv har været opmærksom på. Det er altid nemmere at gå med sin umiddelbare fornemmelse af, hvem man vil ansætte. Særligt som mand i it-branchen. Vi arbejder aktivt med at fjerne de bias, og det har givet os utroligt kvalificerede medarbejdere," siger han.

På diversitetsagendaen har vi brug for flere mænd, der spiller sig på banen. 

Tina Bodin
HR-direktør, EG A/S

"Endnu en kvindelig HR-klub"

En af virksomhederne, der missede en statuette, var EG A/S, som var nomineret til prisen "årets virksomhed over 500 medarbejdere".

Tina Bodin er HR-direktør i it-virksomheden, hvor kvinder udgør 33 procent af lederne sammenlignet med 18 procent for it-branchen, ifølge selskabets årsrapport.

Hun har noteret sig kønsfordelingen til aftenens prisuddeling.

"Jeg er positivt overrasket over, at der er så mange mænd til stede. Jeg troede, jeg skulle til endnu en kvindelig HR-klub," siger hun og fortsætter:

"Der kunne sagtens have været flere mænd. På diversitetsagendaen har vi brug for flere mænd, der spiller sig på banen. Det kan godt gå hen og blive en kvindekamp, og så har det måske knap så meget power, som hvis mænd også siger det er vigtigt," siger Tina Bodin.

Vinderne til Danish Diversity Awards

Personlige priser: 

  • Årets administrerende direktør: Søren Gøtterup-Tang, Weply

"Prisvinderen har gennemført en grundlæggende ændring i forretningsstrukturen og social impact er nu en af virksomhedens kerneværdier.

Virksomheden, som årets CEO står i spidsen for, har en lige fordeling af mænd og kvinder og har en stor andel medarbejdere med handicap," lyder det ifølge juryen.

Årets CEO deler gerne ud af sine erfaringer med at skabe social impact i eksisterende forretningsmodeller for derigennem at skabe endnu større samfundsmæssig forandring.

  • Årets bestyrelsesmedlem: Mie Krog, blandt andet Norlys og Nykredit

"Arbejder som professionelt bestyrelsesmedlem i flere virksomheder, og altid med blik for den menneskelige faktor. Prisvinderen har en særlig evne til at spotte talent.

Årets bestyrelsesmedlem sætter kultur og resultater på agendaen i alle de virksomheder vedkommende er involveret i og kombinerer resultatfokus med et stærkt blik for nye muligheder, nye talenter og nye måder at gøre tingene på

Prisvinderen spiller derudover en kæmpe rolle for at få flere kvinder ind i de danske bestyrelser både direkte og indirekte," lyder det ifølge juryen.

  • Årets HR/CSR-leder: Christina Juel Hegaard, Arla Foods

"Har udviklet og implementeret virksomhedens første diversitets- og inklusionsstrategi," lyder det ifølge juryen.

  • Årets medarbejder: Lars Aspelund Faruschou, Københavns Lufthavn

"Har et hjerte, der banker for at skabe plads og rum for udvikling til dem, som måske ikke lige passer ind i de gængse kasser på arbejdsmarkedet. Hvad enten det drejer sig om unge med kognitive udfordringer, eller som er skoletrætte, stressramte eller nedslidte seniorer," lyder det fra juryen.

Virksomhedspriser: 

  • Årets initiativ: Sikker læsning for alle i CPH, Københavns Lufthavn

"Der er tale om et initiativ, der bidrager til at afhjælpe udfordringer hos op til 15 procent af medarbejderne på arbejdspladsen, og skabe en kultur, hvor der bliver taget fælles ansvar for de udfordringer disse medarbejdere møder og hvor der er den nødvendige tryghed til at bringe udfordringerne på bane," lyder det fra juryen.

  • Årets virksomhed med færre end 500 medarbejdere: Tamigo

"Vinderen udfordrer hele tiden sig selv på gamle beslutningsmønstre og vanetænkning, blandt andet hvad angår kønsbias i både stillingsopslag og i hverdagen og har i øvrigt et skarpt blik på kønsdiversitet med 46 procent kvinder i såvel medarbejdergruppen som i ledelsen," lyder det fra juryen.

  • Årets virksomhed med mere end 500 medarbejdere: Kemp & Lauritzen

"På kort tid har virksomheden igangsat en lang række initiativer for at understøtte målsætningen om at skabe en inkluderende arbejdsplads. Disse evalueres og tilpasses løbende og inkluderer diversitetsråd, samtalekort om diversitet og inklusion, uddannelse af ledere og finansiering af forskningsprojekt for inkluderende arbejdsmiljø," lyder det fra juryen.

  • Goodtalks Specialpris: Hidden Disabilities Nordics - Solsikkeprogrammet

"Synliggør det usynlige og hjælper mennesker med usynlige handicap til at kunne vise, at de har brug for hjælp, støtte, tålmodighed, udførlige forklaringer eller bare lidt mere tid," lyder det fra juryen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

0:000:00