Ny erhvervsordfører for DF vil trække partiet i en mere borgerlig retning

Som ny erhvervsordfører for Dansk Folkeparti vil Mette Dencker føre en borgerlig erhvervspolitik. Det indebærer blandt andet et større fokus på små og mellemstore virksomheder og at holde skatter og afgifter i skak, siger hun i et interview med Altinget.

Mette Dencker, ny erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, vil føre en borgerlig erhvervspolitik.
Mette Dencker, ny erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, vil føre en borgerlig erhvervspolitik.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Dansk Folkeparti er ikke kun et borgerligt parti, når det kommer til udlændinge- og værdipolitik, men også på erhvervsområdet.

Det fastslog den nyvalgte formand Morten Messerschmidt (DF) allerede, da han annoncerede sin kandidattur i efteråret 2021.

Og det er da også den linje, som partiets nye erhvervsordfører vil føre. Det fortæller Mette Dencker i et interview med Altinget.

”Jeg vil gøre alt jeg kan for at trække vores politik i en borgerlig retning,” siger hun og uddyber:

”Generelt har jeg det sådan, at virksomhederne ikke skal betale mere end højst nødvendigt. Der har jeg nok et mere borgerligt synspunkt end Hans Kristian Skibby.”

Mette Dencker blev udnævnt ny erhvervs- og vækstordfører 16. marts. Den dag blev ordførerskaberne fra seks forhenværende ordførere delt ud i Dansk Folkeparti.

Det skete som konsekvens af, at seks folketingsmedlemmer forlod partiets folketingsgruppe i protest over Morten Messerschmidt – herunder den mangeårige erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

Læs også

Virksomhederne skal have hjælp nu og her

Men før de langsigtede mål kan prioriteres, vil hendes første ambition være at redde erhvervslivet, der er ramt af efterdønningerne fra corona og krigen i Ukraine.

"Lige nu er det vigtigste mål som erhvervsordfører at sikre, at virksomhederne kommer godt ud af de to kriser," siger hun.

Hun frygter især, at flere mindre virksomheder kan blive nødsaget til at lukke.

Og derfor er det essentielt at handle nu, understreger Mette Dencker. 

"Virksomhederne fik hjælpepakker i kraft af coronakrisen, som lige nøjagtigt dækkede deres omkostninger. Men mange af de pakker skal nu betales tilbage," siger hun.

For flere virksomheder betyder det, at de står og skal betale store regninger. Det kan ende med, at mange må lukke og slukke, lyder det fra erhvervsordføreren.  

Problemet er ifølge ordføreren, at virksomhedsejere ikke kan have flere låneafdrag ad gangen.

Blå bog

Mette Hjermind Dencker er født i Odder og er desuden parterapeut og coach. Hun har siden 2011 været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti i Skanderborgkredsen og Østjyllands Storkreds.

Hun har følgende ordførerskaber i Dansk Folkeparti:

  • Fiskeriordfører
  • Fødevareordfører
  • Kirkeordfører
  • Landbrugsordfører
  • Turismeordfører
  • Ordfører for landdistrikter/øer
  • Ordfører for Nordisk Råd

Og nu kan hun tilføje erhvervs- og vækstordfører til samlingen.

Der er brug for humane afdragsordninger og højere kørselsfradrag

Den bedste løsning er lige nu humane afdragsordninger, mener Mette Dencker, der samtidig fortæller, at hun snarest muligt vil sætte et møde op med erhvervsministeren.

"Vi skal gøre det realistisk, hvad virksomhederne skal betale med humane afdragsordninger," siger hun og fortsætter:

"Den anden ting er, at vi akut nu skal se på at forhøje kørselsfradraget, fordi det ikke matcher benzin- og dieselpriserne. Det er der også mange virksomheder, der taber helt vildt på."

Netop at forhøje kørselsfradraget er et politisk valg, man har taget i vores naboland Sverige, lyder det. Hun opfordrer til, at Danmark følger i Sveriges fodspor.

Derudover har man i Sverige lagt op til at sløjfe nogle af afgifterne for brændstof, hvilket erhvervsordføreren også er åben overfor.

"Vi kunne i Danmark også overveje at sætte prisen ned for brændstof. Men det vigtigste er at få set på kørselsfradraget, fordi det er en kæmpe trussel for virksomhederne," understreger hun.

Næste step er at hjælpe iværksættere og SMV'ere i opstartsfasen

Når kriserne engang har lagt sig, glæder erhvervsføreren sig til at arbejde med nogle mere langsigtede mål. 

Et af hendes fokuspunkter er at forbedre vilkårene for små og mellemstore virksomheder og iværksættere. 

Der er flere ting, man bør være opmærksom på, når man starter virksomhed ifølge hende. Men den vigtigste hjælp, man kan give iværksætterne, er den i opstartsfasen.

"Vækstcentrene kan godt blive bedre til at hjælpe virksomhederne med en revisor i starten. Man kunne inkludere en startsamtale med både en revisor og en advokat og sørge for opfølgende samtaler," siger Mette Dencker.

Svært at konkurrere med Tyskland og Sverige

Et andet punkt på Mette Denckers borgerlige erhvervspolitiske dagsorden er at holde skatter og afgifter i ave, så Danmark kan fortsætte med at være et attraktivt land.

Ifølge hende er Danmark bagud inden for turisme sammenlignet med vores nabolande Tyskland og Sverige. Det skyldes i høj grad, at Danmark har en meget højere moms, mener hun.

"Vi har en meget højere moms end vores nabolande Sverige og Tyskland, og så er vores priser dyrere. Vi skal ikke være alt for dyre i forhold til de lande, vi konkurrerer med," siger Mette Dencker, der samtidig påpeger, at Sverige ikke er nær så udfordret på strømafgifter som Danmark.

Hun understreger dog, at det ikke skal forstås som en opfordring til at sænke den danske moms:

"Vi skal ikke være alt for dyre i forhold til de lande, vi konkurrerer med."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Hjermind Dencker

Fhv. MF (DF)
psykoterapeut (Psykoterapeutisk Institut, København, 2007), coach (Coach Companion, Malmø, 2009)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

0:000:00