Liberal Alliance vil nedlægge statslig superfond: "Den slags fonde er symptombehandling"

Det kan lede til alle mulige snævre og forkerte hensyn, når man investerer for andre folks penge. Det mener Liberal Alliance, der vil afskaffe Danmarks Eksport- og Investeringsfond. "Det er bedre, at dem, der har hånden på kogepladen, investerer, så de selv vinder pengene eller lider et tab," siger Ole Birk Olesen. 

Står det til Liberal Alliance og partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, skal der helt gøres op med ideen om statslige investeringsfonde. Arkivfoto.
Står det til Liberal Alliance og partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, skal der helt gøres op med ideen om statslige investeringsfonde. Arkivfoto.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Liberal Alliance vil lukke den statslige superfond, Danmarks Eksport- og Investeringsfond. 

Sådan lyder meldingen fra partiets finansordfører, Ole Birk Olesen.

"Danmarks Eksport og Investeringsfond skal nedlægges. Den slags fonde er symptombehandling, hvor man ikke har formået eller ønsket at lave gode, generelle vilkår i Danmark. Så konstaterer man, at for få vil investere i virksomheder i Danmark, og så laver man en statslig fond, hvor man putter skattepenge ned for at investere," siger han. 

Danmarks Eksport- og Investeringsfond er en sammenslutning mellem Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond, som blev vedtaget og gennemført under den seneste socialdemokratiske regering

Dengang stemte Liberal Alliance mod fusionen, men det betyder ikke, at partiet hellere ville beholde den tidligere model med tre statslige investeringsfonde.

"Vores udgangspunkt er, at vi ikke skal have nogen af delene," siger Ole Birk Olesen.  

Læs også

Derfor vil LA af med statens investeringsfonde

Han forklarer, at Liberal Alliance ved de seneste folketingsvalg er gået til valg på at ville spare store milliardbeløb på statsstøtte til erhvervslivet.

Danmarks Eksport og Investeringsfond skal nedlægges.

Ole Birk Olesen
Finansordfører i Liberal Alliance

"Vi har ikke været meget konkrete om, hvilke typer af statsstøtte vi skal af med, for det analysearbejde forestod til analyseapparatet, hvis vi vandt magten," siger Ole Birk Olesen og fortsætter:

"Vi er imod de her statslige investeringsfonde, men vi ved ikke, hvor stort et beløb det kan give i besparelser, fordi det er uigennemskueligt i forhold til Finansministeriets regnemetoder, og hvordan det påvirker erhvervsstøtten."

Ifølge Ole Birk Olesen kan modellen med statslige investeringsfonde godt fungere, så længe der er økonomisk opsving, så staten får afkast, men når opsvinget vender, rammer konsekvenserne. 

"Så viser det sig, at de virksomheder, som staten har investeret i, alligevel ikke viser sig at være fremtidens virksomheder. Så taber de statslige fonde en masse penge, og så kommer vi alle sammen til at skælde ud på staten for at lave nogle forkerte investeringer," siger finansordføreren. 

Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Danmarks Eksport- og Investeringsfond er en fusion mellem Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond og har til formål at fastholde og styrke fondenes nuværende finansieringsindsatser.

Regeringen fremsatte ideen om den statslige superfond som en del af reformudspillet 'Danmark kan mere I' i september 2021. 

Her havde fonden navnet Danmarks Investeringsfond.  

I slutningen af januar 2022 besluttede et flertal at gøre fusionen til en realitet under navnet Danmarks Eksport- og Investeringsfond. 

Danmarks Grønne Investeringsfond lukkede formelt 1. januar 2023, mens Vækstfonden og EKF Danmarks Eksportkredit lukkede 1. april 2023.
 

LA: Folk skal investere egne penge

Ole Birk Olesen mener, at det er problematisk at sætte embedsmænd til at investere danskernes penge.

Etik er godt, men hvis det er etik for andre folks penge, er det uden omkostninger og en gratis omgang. Så kan man være etisk alt det man vil, men det er for andres regning.

Ole Birk Olesen
Finansordfører i Liberal Alliance

Der kommer bedre investeringer ud af, at investorerne selv scorer gevinsten eller lider et tab.

"Det er bedre, at dem, der har hånden på kogepladen, investerer, så de selv vinder pengene eller lider et tab, fremfor at folk uden konsekvenser investerer dumt eller klogt," siger han. 

Finansordføreren påpeger også, at der lægges vægt på andre hensyn end afkast, når staten investerer.

Han fremhæver etiske hensyn som eksempel.

"Det kan lede til alle mulige snævre og forkerte hensyn. Etik er godt, men hvis det er etik for andre folks penge, er det uden omkostninger og en gratis omgang. Så kan man være etisk alt det man vil, men det er for andres regning," siger Ole Birk Olesen, som underbygger med flere eksempler.

"Så skal der også være en bestemt diversitet i de virksomheder, man investerer i, eller de må ikke lave fødevarer, som feder, eller de må ikke investere i teknologi til våbensystemer, selvom vi har brug for våbensystemer til at vinde over Rusland. Alle sådan nogle mærkelige hensyn kan komme op, når man investerer andre folks penge."

Vækstfonden leverede henholdsvis et rekordoverskud og et historisk stort underskud i fondens sidste to leveår. 

Resultatet for 2021 var et overskud på hele 4,2 milliarder kroner, men allerede året efter vendte udviklingen drastisk. 

Her lukkede fonden med et dundrende rekordtab på 1,6 milliarder kroner.

I Vækstfondens 30-årige levetid nåede fonden at udbetale omkring en milliard kroner i udbytte til staten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00