Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om geotermiboringer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 24, Spørgsmål 8
Forhindrer lovforslaget, at eksisterende geotermiboringer kan anvende lovens muligheder? Vil ministeren endvidere beskrive, hvilke muligheder Sønderborg Fjernvarme har for enten selv eller med ekstern operatør at drifte en allerede udført boring? Giver svar på ovenstående anledning til at ændre § 20e, stk.3, så eksisterende boringer kan anvendes til geotermi?

Svar fra mandag den 20. februar 2023
Lad mig indledningsvis oplyse, at svaret tager afsæt i, at Sønderborg Fjernvarme etablerer drift af et eksisterende geotermianlæg baseret på eksisterende boringer.

Lovforslaget implementerer den politiske aftale fra december 2021 om prisregulering af fjernvarme fra geotermiske anlæg. Følgende fremgår af aftalen:

”Prisreguleringen gælder herefter for aftaler om leverancer af geotermisk varme til fjernvarme, som er indgået efter 1. januar 2023.

Prisreguleringen vil også være gældende for aftaler om leverancer af geotermisk varme til fjernvarme, som er indgået inden lovens ikrafttræden, forudsat at Forsyningstilsynet kan godkende på grundlag af de ovennævnte kriterier og forudsat at leverance af varme fra de geotermiske anlæg ikke er indledt.” På det grundlag vil et eksisterende geotermianlæg, hvor der allerede er sket leverancer af geotermisk varme, ikke kunne omfattes af lovforslagets muligheder for at blive undtaget for gældende prisregulering. Der er i denne forbindelse ikke vurderet konsekvenser af, at der foretages større reinvesteringer baseret på de eksisterende boringer mv.

Varmeforsyningsloven er ikke til hinder for, at fjernvarmeselskaber, herunder Sønderborg Fjernvarme, selv eller med ekstern operatør drifter en allerede udført boring. Eksisterende geotermianlæg er omfattet af den gældende prisregulering i varKlima-, Energi- og Forsyningsministeriet Stormgade 2-6 1470 København K T: +45 3392 2800 E:

www.kefm.dk meforsyningsloven og kan ikke over varmepriserne opkræve mere end de nødvendige omkostninger. Dette gælder også omkostninger til køb af ydelser fra andre, fx omkostninger til drift. Forsyningstilsynet kan gribe ind i prisfastsættelsen.

Det er således ikke min opfattelse, at der er grundlag for at ændre i lovforslaget mhp at omfatte eksisterende anlæg, da lovforslaget direkte implementerer den politisk aftale.
0:000:00