Anmeldelse af 
Peter Skov-Jakobsen

6 A'er: Tysk forfatter har skrevet en særlig bog om flygtende menneskers virkelighed

Anselm Oelzes bog om flygtninge i Moria-lejren på Lesbos beskriver både skønheden, mørket og ensomheden kombineret med udsigtsløshed. Den minder læseren om den store europæiske humanistiske tradition i en virkelighed, hvor grænser er nødvendige, men også kan være brutale.

Den tyske forfatter Anselm Oelze har besøgt Moria-lejren på Lesbos, efter den brændte ned i efteråret 2020.
Den tyske forfatter Anselm Oelze har besøgt Moria-lejren på Lesbos, efter den brændte ned i efteråret 2020.Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Peter Skov-Jakobsen
Die Grenzen des Glücks - Eine Reise an den Rand Europas
Anselm Oelze
112 sider, Schöffling & Co.

Forfatteren Anselm Oelze fløj til Lesbos efter branden i Moria-lejren. Han oplevede, hvordan ø-samfundet håndterede krisen, og hvordan internationale hjælpeorganisationer og det politiske lag håndterede virkeligheden for flygtende mennesker. 

Det er en særlig bog. Man bliver ikke bombarderet med skarpskårne protester, men bliver taget med ind i en humanistisk overvejelse. Oelze gør det ikke nemt for sin læser.

Det er ikke en parade af klichéer; men en eftertanke, der tager Europas historie med fra dengang, guderne herskede på Olympen og med op i den moderne tid med globaliseringens, økonomiens og grænsernes mange problemer. 

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00