Debat

Danmark bliver snydt for milliarder af kroner

DEBAT: Den danske statskasse bliver hvert år snydt for milliarder af kroner på grund af skattely. Vi kan som samfund ikke acceptere denne form for skattesnyd. Problemet er globalt og kræver globale løsninger, skriver europaparlamentariker Emilie Turunen (S).
Foto: Malene Lauritsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emilie Turunen (S)
Med af Europaparlamentet 

Den danske statskasse bliver hvert år snydt for milliarder af kroner. Kreative rådgivere, revisorer og advokater hjælper danskere med at placere penge i skattely rundt omkring i verden - alt sammen med det formål at undgå at betale skat i Danmark.

Danmarks Radio sætter i disse uger spot med en række dokumentarudsendelser på skattely-problemet, udsendelser, hvis indhold har fået mit blod til at koge. For mage til råddenskab blandt (en del af) Danmarks slipseklædte befolkning skal man lede længe efter!

I den første udsendelse så vi for eksempel, hvordan en advokat og en skatterådgiver tilbød at "hjælpe" med at konstruere en skattemodel, så journalisten slap for at betale skat af gevinsten ved et salg af en virksomhed. Ren og skær skattesnyd, ifølge programmets eksperter.

7.500 milliarder kroner i skattesnyd i EU

Det er ikke småpenge, den danske statskasse på den konto går glip af. I DR-udsendelsen vurderes det, at mellem tre og fem milliarder kroner hvert år går uden om den danske statskasse og i stedet ender i skattely alene som følge af private danskeres snyd, og ifølge EU-Kommissionen går EU-landene samlet glip af 7.500 milliarder kroner i skatteindtægter som følge af skattesnyd og skatteunddragelse. Det svarer til 15.000 kroner per EU-borger.

Det siger sig selv, at vi som samfund ikke kan acceptere den form for skattesnyd. Vi er en del af et fællesskab, som vi alle bidrager til og nyder godt af. Det er usolidarisk og udansk ikke at bidrage til det samfund, der stiller rammer og betingelser til rådighed, så værdierne overhovedet kan skabes. Hvis man ikke ønsker at være en del af denne samfundskontrakt, kan man jo flytte til Seychellerne eller Caymanøerne. Så har man jo også kortere i banken!

Globale løsninger
Problemet med skattely er globalt, og derfor kræves der globale løsninger. Der er en række ting, vi kan og skal gøre.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

For det første bør vi straffe snyderne hårdere. Både snyderne selv og dem, der hjælper med at snyde. Skatteunddragelse bør i EU's hvidvaskningsdirektiv, der forhandles netop nu, sidestilles med hvidvaskning af penge og lignende kriminalitet.

For det andet skal skattemyndighedernes indsats forstærkes. I Danmark har regeringen tilført flere penge til at bekæmpe skattesnyd, og på EU-plan skal vi optrappe samarbejdet mellem skattemyndighederne gennem det såkaldte Fiscalis-program, der er finansieret af EU's budget.

Mage til råddenskab blandt (en del af) Danmarks slipseklædte befolkning skal man lede længe efter!

Emilie Turunen (S)
MEP

For det tredje skal vi have lavet bindende aftaler om automatisk informationsudveksling med flest mulige lande, så skattesnydere ikke kan flyve under radaren, og derudover bør vi lave en fælles EU-definition af 'skattely' samt en EU-sortliste, der kan bruges som et diplomatisk pressionsmiddel overfor diverse skattely, så vi eksempelvis kan opkræve særlige afgifter eller toldmure eller fratage banker muligheden for at oprette datterselskaber i det pågældende skattely.

Endelig skal vi kæmpe for, at alle virksomheder i EU aflægger 'land-for-land'-rapport for samtlige filialer og datterselskaber i udlandet, herunder antallet af ansatte, omsætning, overskud og betalt skat.

Kun via en stærk og international koordineret indsats kan vi komme skattesnydet til livs. Men det er vejen frem, hvis vi vil gøre op med den råddenskab, som florerer blandt visse personer og selskaber.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, i bestyrelsen for EKF Danmarks Eksportkredit, fhv. MEP (S og SF)
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

0:000:00