Det sker i EU: Løkke og Co. skal tale alvor med Tyrkiet

OVERBLIK: Der er topmøde mandag i Bruxelles, hvor EU-cheferne sammen med den tyrkiske premierminister skal diskutere, hvordan flygtningestrømmen mod Europa kan begrænses. I denne uge løftes lidt af sløret også for, hvad der skal ske med en længe ventet mobilitetspakke om EU’s vandrende arbejdskraft.

Chefen for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og den tyrkiske premierminister, Ahmed Davutoglu, står centralt ved det topmøde, som EU's chefer mandag har med Tyrkiet om løsningen af flygtningekrisen.
Chefen for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og den tyrkiske premierminister, Ahmed Davutoglu, står centralt ved det topmøde, som EU's chefer mandag har med Tyrkiet om løsningen af flygtningekrisen.Foto: Scanpix / Adem Altan
Rikke Albrechtsen

Mandag 7. marts

Eurogruppemøde i Bruxelles
Eurolandene tager – sædvanen tro – en tur omkring tilstanden i den græske økonomi, ligesom de også titter til Cypern, som for sin del er ved at tage afsked med tilværelsen som programland, når landets EU-redningspakke udløber 31. marts. Euro-ministrene vil også diskutere status for statsbudgetterne i gruppen for 2016 samt åbenhed, hvor de skal beslutte, om de vil offentliggøre flere informationer om, hvad der foregår bag de lukkede døre i euro-klubben.

Topmøde med Tyrkiet
EU’s stats- og regeringschefer er kaldt ekstraordinært til Bruxelles for endnu engang at diskutere det flygtningepres, der truer med at hive hele Schengen-samarbejdet fra hinanden. Der er tyrkisk visit ved mødet, som skal se på, hvad der kan gøres for at komme rigtigt i gang med den handlingsplan indgået mellem de to parter, der skal mildne flygtningestrømmen og slå ned på menneskesmuglere. Når den tyrkiske premierminister har forladt rådsmødebygningen efter frokost, fortsætter mødet blandt de 28.

Beskæftigelsesministre ser på social dialog, mobilitet og ligestilling
EU’s beskæftigelsesministre skal blandt andet orienteres om Kommissionens planer i forhold til en længe ventet mobilitetspakke. Derudover skal ministrene diskutere status for en relancering af den sociale dialog på europæisk plan, ungegaranti, arbejdsmarkedssegmentering og ligestilling. Over frokost vil de tale om ældres stilling på jobmarkedet. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) deltager.

 

Tirsdag 8. marts

EU-Kommissionen tager hul på mobilitetspakken
EU-kommissærerne forventes at tage hul på arbejdet med den såkaldte mobilitetspakke, der regulerer forholdene for EU’s vandrende arbejdstagere. Dele af den kontroversielle opdatering af spillereglerne er sat på hold til efter den britiske folkeafstemning til juni. Men Kommissionen forventes at løfte sløret for en opdatering af EU’s udstationeringsdirektiv. De skal også diskutere flygtningesituationen oven på topmødet med Tyrkiet om mandagen samt en forestående høring om skabelsen af en såkaldt social søjle af rettigheder for EU-borgere.

Skattetænkning og bankunion på programmet
EU’s finansministre mødes i Bruxelles for blandt andet at forsøge at blive enige om et kontroversielt forslag om landerapportering på beskatningsområdet, der skal gøre det sværere for multinationale firmaer at jonglere for kreativt med deres indtægter på tværs af landegrænser. De skal også diskutere bankunionen, erhvervsbeskatning, EU-Kommissionens landespecifikke anbefalinger og vækst- og stabilitetspagten. Finansminister Claus Hjort Frederiksen kommer.

EU-parlamentarikere stemmer om dyresundhed
EU’s folkevalgte skal stemme om nye regler, der skal hjælpe med at begrænse sygdomme, der kan overføres fra dyr til mennesker som for eksempel fugleinfluenza. Det handler blandt andet om forebyggelse og udveksling af den seneste forskning.

Skolefrugt og -mælk på skemaet
To eksisterende ordninger, der leverer frugt og mælk til europæiske skoleelever, bliver lagt sammen, når Europa-Parlamentet tirsdag stemmer et nyt regime igennem. Den nye ordning har et budget på 250 millioner euro.

 

Onsdag 9. marts

Svensk statsminister i Europa-Parlamentet
Stefan Löfven tager til Strasbourg for at diskutere Unionens tilstand med EU’s 751 folkevalgte. Det er blandt andet Europas voksende flygtningekrise, som ligger den svenske statsminister på sinde. I denne parlamentssamling har regeringscheferne for Ungarn, Grækenland, Tyskland, Frankrig og Polen gæstet EU-Parlamentet.

Vestager får besøg fra Gazprom
Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, mødes onsdag med vicedirektøren for det russiske gasselskab Gazprom, som hun lige nu har i søgelyset i en storstilet konkurrencesag. Gazprom er under mistanke for at misbruge sin markedsdominans flere steder i Europa.

 

Torsdag 10. marts

Flygtningekrise i højsædet
EU’s asyl- og justitsministre mødes for at diskutere oprettelsen af et nyt EU-grænsekorps og kystvagt. Ministrene har også kampen mod terrorisme på dagsordenen. De skal debattere et omstridt nyt forslag om våbenbesiddelse og se, om de kan nå til enighed om et nyt direktiv om terrorbekæmpelse, der blandt andet skal skabe en fælles definition på, hvad en terrorhandling er, og kriminalisere handlinger, der går forud for dem. Integrationsminister Inger Støjberg (V) deltager.

Nye regler om antibiotikaresistens
EU-Parlamentet stemmer om en opdatering af veterinærlovene, der blandt andet skal sætte ind over for overforbrug af antibiotika. Forslaget går blandt andet på at forbyde kollektiv og forebyggende behandling med antibiotika og fremme af forskning i antibiotikaresistens.

 

Fredag 11. marts

Justitsministre ser på offentlige anklagere og digitalt indre marked
Det to-dages justits- og migrationsministerrådsmøde fortsætter i justitsregi i Bruxelles med diskussioner om at skabe en offentlig EU-anklager, der skal gå efter svindel med EU-midler. Forslaget har fået en mildest talt lunken modtagelse. Ministrene vil også se på to direktiver om det digitale indre marked. Det ene handler om forbrugeraftaler for levering af digitalt indhold, det andet om forbrugeraftaler for onlinesalg af mere fysiske varer. Derudover vil EU-Kommissionen informere om den nye aftale med USA om et såkaldt Privacy Shield om firmaers udveksling af data over Atlanten. Justitsminister Søren Pind (V) kommer også.

Lørdag 12. marts

Grækenland skal give svar på Schengen-henstilling
Der er deadline for den græske regering, der er blevet bedt om at reagere på en 50 punkter lang liste over problemer med håndteringen af den eksterne grænsekontrol. Grækerne skal levere en handlingsplan for, hvordan de vil rette op på manglerne, hvilket de derefter har to måneder til at gøre. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Stilling Pedersen

Fhv. MF (Kristeligt Folkeparti), fhv. gruppeformand
lærer (Aarhus Seminarium 1961)

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00