Et år efter Qatargate er EU-parlamentariker stadig rystet: “Jeg følte mig forrådt”

For et år siden kom den største korruptionsskandale i Europa-Parlamentets historie frem i lyset, da belgisk politi anholdt flere personer, der mistænkes for at have modtaget store pengesummer fra Qatar og Marokko. Skandalen har ført til nye regler – men det er langtfra nok, mener Transparency International.

For ét år siden fandt belgisk politi en kuffert tæt pakket med 50-eurosedler til en værdi af flere millioner kroner. Kufferten tilhørte den tidligere socialdemokratiske næstformand i Europa-Parlamentet Eva Kailis far. Hun er i dag tilbage i parlamentet som løsgænger, mens hendes sag efterforskes.
For ét år siden fandt belgisk politi en kuffert tæt pakket med 50-eurosedler til en værdi af flere millioner kroner. Kufferten tilhørte den tidligere socialdemokratiske næstformand i Europa-Parlamentet Eva Kailis far. Hun er i dag tilbage i parlamentet som løsgænger, mens hendes sag efterforskes.Foto: Jean-Francois Badias/AP/Ritzau Scanpix
Julie SchønningNatacha López


BRUXELLES: Det var 9. december sidste år, at Bruxelles vågnede op til nyheden om, at politiet havde anholdt flere personer med tilknytning til Europa-Parlamentet mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra Qatar og Marokko.

Politiet fandt og beslaglagde flere millioner kroner gemt væk i tasker og kufferter tilhørende europaparlamentarikere eller deres nære familie. Blandt dem, der nu er tiltalt for korruption og hvidvaskning af penge, er medlemmer af Parlamentets socialdemokratiske gruppe (S&D) – herunder den nu tidligere næstformand, grækeren Eva Kaili, den belgiske parlamentariker Marc Tarabella og italieneren Andrea Cozzolino, som alle nu er ekskluderet fra partigruppen.

"Jeg var rystet, første gang jeg hørte om det. Først tænkte jeg nok i virkeligheden, at det måtte være en fejl, men da jeg så forstod, hvad det drejede sig om og implikationerne af det, tænkte jeg bare 'what'", fortæller Christel Schaldemose (S), der har siddet i den politiske partigruppe S&D siden 2006 og dermed har været kolleger med flere af de tiltalte. 

Hun render jo rundt i Parlamentet og prøver at få os i snak og overbevise os om, at hun er uskyldig, men ingen af os har lyst til at blive set med hende

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00