Advarsel: Retsforbehold kan gøre Danmark til smørhul for korruption

Danmark kan blive den blinde plet på det europæiske landkort i kampen mod korruption, advarer Transparency International. Det danske retsforbehold betyder, at Danmark står uden for nye EU-regler, der strammer straffen for korrupt adfærd og styrker værktøjer til at bekæmpe den.

Ifølge Transparency Internationals formand, Jesper Olsen, er Danmark et sted, hvor store pengebeløb med lyssky oprindelse hurtigt kan omsættes på et overophedet boligmarked eller i dyre biler eller mærkevarer.
Ifølge Transparency Internationals formand, Jesper Olsen, er Danmark et sted, hvor store pengebeløb med lyssky oprindelse hurtigt kan omsættes på et overophedet boligmarked eller i dyre biler eller mærkevarer.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark bør følge trop, når EU nu strammer nettet om ulovlig berigelse, embedsmisbrug, underslæb og anden korrupt adfærd, selv om retsforbeholdet gør, at reglerne ikke kommer til at gælde på dansk jord.

Ellers risikerer Danmark at ende som et slags ”skattely for korruption”, lyder den skarpe advarsel fra Transparency International, der arbejder for at bekæmpe korruption.

Vi skal ikke til at have konkurrence på lavere standarder. Så når ikke vi er med automatisk, så mener jeg, at Danmark må lægge sig, så der ikke er så meget som et A4-papir mellem os og så EU’s positioner og de regler og den håndhævelse, der gælder der

Jesper Olsen, Formand, Transparency International

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00