Ombudsmand om korruptionsskandale: EU-Parlamentets formand skal være modig nu
Den Europæiske Ombudsmand, Emily O’Reilly, advarer om at korruptionsskandalen Qatargate vil skade EU’s moralske troværdighed alvorligt, hvis ikke Europa-Parlamentet strammer egne regler.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerBRUXELLES: Netop som Roberta Metsola besøger den danske regering og Folketinget, lyder der en rungende opfordring til Europa-Parlamentets formand om at rydde grundigt op efter korruptionsskandalen Qatargate.
"Jeg kan ikke understrege det nok: Moralsk autoritet er afgørende for al troværdig, demokratisk ledelse. Denne sag har potentiale til at skade EU’s rygte alvorligt," siger Den Europæiske Ombudsmand, Emily O’Reilly.
Metsola er under pres for ikke at handle så hurtigt, som hun gerne ville. Men hun skal være modig nu og insistere hårdt på strammere regler.
Emily O'Reilly
EU-ombudsmand
I sin rolle som unionens demokratiske og etiske vagthund har O’Reilly skrevet flere breve til parlamentsformand Metsola, hvor ombudsmanden udbeder sig detaljerede planer for, hvordan reglerne mod korruption skal strammes op.
Roberta Metsola er onsdag og torsdag i København for blandt andet at møde statsminister Mette Frederiksen (S) og deltage i flere offentlige debatmøder.
Metsola har lovet større krav om åbenhed og registrering af, hvem europaparlamentarikerne og deres rådgivere mødes med, efter at flere politikere og lobbyister i december blev arresteret for at have modtaget millioner i politisk bestikkelse fra Qatar og Marokko.
Der er nye regler på vej, men EU-ombudsmanden frygter at se dem blive udvandet under forhandlingerne i parlamentet.
Parlamentets formand er "under pres"
"Nu er det afgørende at følge op. Der er et europaparlamentsvalg på vej om lidt, og jeg tror ikke, at alle EU-parlamentarikerne har lyst til at bruge hele deres valgkamp på at tale om det her," siger Emily O’Reilly.
Selv om Den Europæiske Ombudsmand er glad for sin dialog med parlamentets formand, så efterlyser hun en klarere tidsplan og større ambitioner for de stramninger, der er lagt op til.
"Jeg har ingen grund til at betvivle Roberta Metsolas gode vilje i denne sag. Men hun står i en udfordrende situation, hvor andre kræfter i parlamentet gør modstand mod reformkravene," siger O’Reilly:
"Metsola er under pres for ikke at handle så hurtigt, som hun gerne ville. Men hun skal være modig nu og insistere hårdt på strammere regler, der kan matche hendes egen retorik. I december kaldte hun denne skandale for ’et angreb på selve vores demokrati’, og så må man reagere stærkt."
Qatargate er et lærestykke i korruption
Ombudsmanden opfordrer blandt andet til at give meget større uafhængighed og beføjelser til et udvalg, der bør kunne efterforske brud på Europa-Parlamentets etiske adfærdskodeks.
Hun ønsker også en meget længere ’afkølingsperiode’ for tidligere europaparlamentsmedlemmer, inden de må tage lobbyjob i den private industri med direkte sammenhæng til deres politiske arbejde.
I Qatargate-sagen er det netop en tidligere mangeårig parlamentariker ved navn Antonio Panzeri, som i årevis har brugt en falsk NGO til at kanalisere store mængder bestikkelsespenge til flere nuværende parlamentsmedlemmer.
Under anklage er blandt andre også den græske socialist Eva Kaili, der som næstformand i Europa-Parlamentet brugte talerstolen til at forsvare Qatar mod kritik af de elendige sociale forhold for arbejdere i golfstaten. Da sagen eksploderede, fandt belgisk politi kufferter fyldt med eurosedler til en værdi af flere millioner kroner hos Eva Kaili og flere andre mistænkte.
"I den forstand er Qatargate et perfekt lærestykke i, hvad der er behov for af opstramninger," siger Emily O’Reilly.
Behov for stærkere uafhængig kontrol
"Vi husker alle det enorme drama i december, men nu er det ved at falde ned igen. Det er meget vigtigt, at der ikke nu opstår en træghed, som bremser oprydningen," siger hun.
Den Europæiske Ombudsmand advarer både parlamentsformand Roberta Metsola og EU-Kommissionen om, at der er behov for en stærkere og mere uafhængig kontrol af, at etiske retningslinjer og krav om registrering bliver overholdt.
Qatargate har en gang for alle bevist, at selvjustits ikke er nok, mener Emily O’Reilly.
"Mange i parlamentet vil selvfølgelig det bedste, men det er altid svært at skulle regulere sig selv. Der kan hurtigt opstå en tendens til ikke at ville angribe kolleger, fordi man selv kunne komme til at stå i en lignende situation en dag," siger hun.