EU går i krig mod antibiotika-resistens

ANTIBIOTIKA: Efter at danske og internationale eksperter i over et årti har advaret om, at antibiotika-resistente bakterier vinder kapløbet mod lægevidenskaben, gør EU klar til handling.
I dag er det især patienter, der i forvejen er svækkede, som er i farezonen på grund af multiresistente bakterier.
I dag er det især patienter, der i forvejen er svækkede, som er i farezonen på grund af multiresistente bakterier.Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Problemstillingen er næsten identisk med problemet med de manglende medikamenter til sjældne sygdomme. Begge steder skal have gang i udviklingen af medikamenter på et område, hvor der i dag ikke er økonomi i det for medicinalindustrien.

Steffen Thistrup
Direktør, Institut for Rationel Farmakoterapi
Fakta

Disse problemer skaber antibiotika-resistens:

  • I lettere tilfælde har gamle, syge og nyfødte større dødelighed og længere sygdom.

  • Agressive multi-resistente bakterier vil i fremtiden kunne slå ellers raske mennesker ihjel ved det, som hidtil har været betegnet som banale infektioner.

  • Større udgifter til personale, medicin, rengøring, udstyr og længere indlæggelser.

WHO, EU's organ til godkendelse af lægemidler (EMEA), den danske Lægemiddelstyrelse og stribevis af eksperter har sagt det: Antibiotika-resistente bakterier er et stort og stigende problem.

Som Altinget tidligere har beskrevet, er udviklingen af nye typer antibiotika gået næsten i stå, mens nye resistente bakterier stammer med foruroligende hast dukker op. Et problem, der også i Danmark koster menneskeliv.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har også udtrykt bekymring for de multiresistente bakterier.

0:000:00