Fem eksperter: Det skal Danmarks næste EU-kommissær kunne

Hvilke overvejelser afgør, hvem der skal afløse Vestager som dansk kommissær, når det kommer dertil? To EU-eksperter, to politiske kommentatorer og en tidligere ambassadør giver deres bud.

Ursula von der Leyens to ledende næstformænd, Frans Timmermans og Margrethe Vestager (til venstre og højre for hende på billedet her), har nu begge forladt EU-Kommissionen.
Ursula von der Leyens to ledende næstformænd, Frans Timmermans og Margrethe Vestager (til venstre og højre for hende på billedet her), har nu begge forladt EU-Kommissionen.Foto: Claudio Centonze, EU-Kommissionen
Julie SchønningThomas Lauritzen

BRUXELLES: Hvis de europæiske finansministre i løbet af efteråret kan enes om at udpege Margrethe Vestager som ny chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB) i Luxembourg, så forventes Danmark ret hurtigt at foreslå en ny kommissær.

I den situation kunne statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regering godt vælge at udpege en overgangsfigur, som kun skal sidde indtil næste år. I sommeren og efteråret 2024 skal EU-Kommissionen alligevel skiftes ud. Men det er ikke usandsynligt, at man for kontinuitetens skyld vil vælge den person, som også skal repræsentere Danmark i den næste kommission frem til 2029.

Det vil blandt andet give den fordel, at den nye danske kommissær får tid til at opbygge et samarbejde med tyske Ursula von der Leyen, der har gode chancer for fem år mere som formand for Kommissionen. Von der Leyen har derfor stor indflydelse på, hvem der kan få hvilke poster.

Læs også

Uanset hvordan forløbet præcist udvikler sig, så giver Vestagers kandidatur nu startskuddet til overvejelserne om, hvem der skal være hendes afløser.

Både i Bruxelles og i København svirrer rygtebørsen allerede med mulige navne, som for eksempel de socialdemokratiske ministre Dan Jørgensen, Morten Bødskov og Nicolai Wammen – men også Venstres formand, økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen, bliver nævnt. Eller tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Altinget har spurgt fem forskellige eksperter i europæiske forhold og dansk politik om, hvad de ser som afgørende, når Danmark skal have en ny kommissær i år eller næste år:

 

Lykke Friis

Direktør for Tænketanken Europa, tidligere energi- og klimaminister

 

 

"Det bliver vigtigt, om den næste danske kommissær er en kvinde eller en mand. Kommissionsformand Ursula von der Leyen har lovet kønsmæssig ligestilling på sit hold – og nu har Holland netop udpeget en anden mand til at afløse Frans Timmermans. Derfor er det meget sandsynligt, at hun er på udkig efter en kvinde. 

Danmark kunne for eksempel gå efter jobbet som udvidelses-kommissær

Lykke Friis
Direktør for Tænketanken Europa

Hvis Margrethe Vestager får jobbet som chef for EIB, så skal vi nok ikke gøre os forhåbninger om en af de tunge økonomiske poster i Kommissionen. Men Danmark kunne for eksempel gå efter jobbet som udvidelseskommissær. Det vil få stor betydning i de kommende år i forhold til Ukraine og landene på Balkan. Det ville også passe godt til Danmarks prioriteter og til det danske EU-formandskab i 2025, hvor der skal åbnes forhandlinger om et nyt flerårigt rammebudget for EU, der tager højde for kommende udvidelser.

Den rette person vil være en tidligere eller nuværende minister, der samtidig har solid EU-erfaring. Meget gerne fra Europa-Parlamentet, der spiller en vigtig rolle i godkendelsen af nye kommissærer og i EU’s dag til dag-lovgivning. Eftersom Socialdemokraterne sidste gang gav kommissærjobbet til en fra et andet parti, er det nærliggende, at de mener, at de nu står for tur.

Sidste gang var der ingen, der havde regnet med, at den daværende socialdemokratiske statsminister (Helle Thorning-Schmidt, red.) ville pege på den radikale Vestager. Så jeg forbeholder mig retten til at blive overrasket denne gang også!"

 

Poul Skytte Christoffersen

Tidligere EU-ambassadør og kabinetschef i EU-Kommissionen

 

 

"Hvis Vestager går til EIB, så kunne regeringen jo i princippet godt vælge at lade en midlertidig afløser tage over indtil næste år. Men jeg er enig i præmissen om, at man nok vil gå efter det langsigtede perspektiv allerede nu. Man skal gøre sig klart, at EU-Kommissionen er blevet endnu vigtigere og endnu mere magtfuld, end den har været før. Det skyldes EU’s rolle i de seneste års krisestyring, men også globalt set ret svage regeringer. Den næste EU-Kommission bliver virkelig vigtig, og derfor bliver det ekstra vigtigt, hvem Danmark sender.

Situationen er sådan, at en kvindelig kandidat umiddelbart vil stå bedre end en mandlig. Men det er ikke altafgørende. Det vigtigste er, at det er en højtstående person med ministererfaring, samt viden om og interesse for EU. I gamle dage kunne det også være en embedsmand, men det er ikke længere realistisk. Det skal være en politiker, og helst en fra en tung regeringspost.

Det er også meget vigtigt, at det er en person, der har gode evner til at samarbejde og skabe netværk. Det betyder faktisk rigtig meget, hvis man som dansk kommissær skal have indflydelse på tværs af Kommissionen.

Jeg skal ikke blande mig i, hvad regeringen måtte have af interne, partipolitiske overvejelser. Men jeg kan da sige, at det set fra EU’s synspunkt ikke er afgørende, om den næste danske kommissær kommer fra det ene eller det andet parti. Erfaringen viser, at det i sidste ende ikke er det, der afgør, om en kommissær kan få stor indflydelse."

 

Noa Redington

Politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt

 

 

"Mit bedste bud er, at man i Statsministeriet virkelig håber på, at Magrethe Vestager ikke får jobbet i EIB. Dels ville det svække Danmarks muligheder for at få en anden toppost. Dels ville det være lettere, hvis Vestager genindtrådte i Kommissionen, så regeringen slap for at udnævne en ny kommissær før til næste sommer.

Hvis Vestager får jobbet, og regeringen bliver nødsaget til at pege på en ny kommissær, skal man enten vælge en vikar, indtil den store kabale om EU-posterne lægges til næste år, eller finde en permanent løsning. 

Jeg hører til dem, der tror, at statsministeren er interesseret i at få et europæisk topjob til sommer

Noa Redington
Politisk kommentator

Mette Frederiksen kan ved at udpege en sværvægter som Nicolai Wammen (S) som Danmarks næste EU-kommissær sætte en prop i diskussionen om, hvorvidt hun selv er på vej ud af dansk politik. Hvis hun altså ønsker det.

Jeg hører til dem, der tror, at statsministeren er interesseret i at få et europæisk topjob til næste sommer. Vi må forvente, at Ursula von der Leyen fortsætter som formand for Kommissionen, men hvis Mette Frederiksen er interesseret i at få posten som EU’s udenrigschef, er mit indtryk, at det er en mulighed.

Det er en bøvlet situation, men kommissærposten et vigtigt redskab, som statsministeren skal bruge på at løse et indenrigspolitisk problem eller til at skabe en ny dynamik."

 

Marlene Wind

Professor og leder af Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet

 

"Det bliver en stor fordel, hvis den nye danske kommissær har et indgående kendskab til EU’s forretningsgange og har arbejdet med EU som minister eller i Europa-Parlamentet. Hvis man ser historisk på det, så er det oftest en nuværende eller tidligere minister, der bliver kommissær.

Det er formanden for Kommissionen, som sætter sit hold, så Danmark er hverken sikret posten som konkurrencekommissær eller næstformand for Kommissionen. Derfor kan det også være svært at overtale nogen, der har en god ministerpost i Danmark, som kan risikere at blive kommissær for et eller andet forholdsvist perifert.

Kommissionen er et kollegium, der arbejder tæt sammen, og derfor skal man kunne samarbejde og tænke som en holdspiller i højere grad, end hvis man var Nato-generalsekretær eller besad en anden toppost. Hvis man ikke også taler engelsk på et hæderligt niveau, så er man dårligt stillet, så det er væsentligt, at man har en nogenlunde international profil. Man skal være habil til at indgå i internationale forhandlinger og aftaler.

Det er klart, at vedkommende bliver én, der er tæt på regeringen. Jeg tror, at det med partifarve betyder mindre i denne regering, end da vi havde blokpolitik. Derfor vil regeringen spørge sig selv, hvem man kan undvære, hvem man stoler på, og hvem der gerne vil."

 

Erik Holstein

Altingets politiske kommentator

 

 

"Med al sandsynlighed bliver det en socialdemokrat. Jeg prøvede ideen om en kommissær fra et andet parti af på en højtstående socialdemokrat i sidste uge, og der lød meldingen: 'Hør nu her, du snakker om Socialdemokratiet. Vi forærer ikke en kommissærpost væk.'

Et par oplagte socialdemokrater, som kunne stille op med kort aftræk, kunne være erhvervsminister Morten Bødskov og Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Man må gå ud fra, at finansminister Nicolai Wammen har forventninger om at blive den næste socialdemokratiske formand, så jeg kan ikke forestille mig, at han ville være interesseret. 

Et par oplagte socialdemokrater kunne være Morten Bødskov og Dan Jørgensen

Erik Holstein
Politiske kommentator, Altinget

Det er ikke sikkert, at kvindekvoten betyder så meget for Danmark, fordi vi har haft udpeget kvinder de sidste 19 år.

Men hvis man vil gå efter at få en højprofileret kommissærpost og vælge en kvinde, så er tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke et dumt bud. Nu har forholdet mellem hende og statsminister Mette Frederiksen ikke været alt for hjerteligt, men Thorning opfylder kvalifikationerne og er formelt et stærkt kort. Jeg tror bestemt også, at hun ville sige ja, hvis hun fik tilbuddet.

Det er en mulighed, at regeringen vælger en midlertidig vikar for at stille med en betydeligt stærkere kandidat næste år, og det kunne i yderste tilfælde være Mette Frederiksen selv, eller det kunne blive økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) eller udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Der er ingen tvivl om, at for et år siden havde Lars Løkke Rasmussen været henrykt for sådan en post. Men nu er han som en fisk i vandet i regeringen, og han har ikke opgivet tanken om at blive statsminister igen. Derfor er jeg ikke sikker på, at han stadig er interesseret i kommissærposten.

Venstre kunne nok ønske at få Løkke af vejen, men en mulighed er også, at Jakob Ellemann-Jensen vil have en exit, hvis Venstres meningsmålinger fortsætter med at falde hen over vinteren og foråret. Men hvis man vælger en varig kommissær med det samme, så kan jeg ikke se, at det bliver én fra regeringstoppen."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00