Forsker: Norge lægger op til at indtage mæglerrolle i Israel-Palæstina-konflikten
FN's generalforsamling har med støtte fra 120 lande vedtaget en ikke-bindende resolution om våbenhvile i Gaza. Her var Norge et af landene, der stemte for. Ifølge den norske forsker, Kjetil Selvik, er det et tegn på, at Norge er klar til at påtage sig rollen som mægler i Israel-Palæstina-konflikten.
Sigurd Lilmose Bech
RedaktionsassistentI modsætning til landene omkring dem og store dele af EU, herunder Danmark, stemte Norge i FN for en 'varig humanitær våbenhvile' i Gaza.
Det mener den norske forsker, Kjetil Selvik, er et tegn på, at Norge ønsker at påtage sig en mæglingsrolle i Israel-Palæstina-konflikten.
Det skriver Altinget Norge.
"Den norske regering forsøger at opretholde tillid og kommunikationskanaler med de arabiske lande. Det er ret vigtigt, hvis Norge har en ambition om at kunne mægle mellem to parter, der bevæger sig længere og længere fra hinanden for hver dag, der går," siger Kjetil Selvik, der er forsker i frem, konflikt og udvikling på det Norske udenrigspolitiske institut.
I en mail til Altinget Norge skrive den norske udenrigsminister, Espen Barth Eide, at man fra norsk side havde ønsket, at endnu flere i Europa havde stemt for.
“Vi er i tæt kontakt med vores nordiske nabolande, der undlod at stemme, og vi ved, at de deler vores dybe bekymring,” skriver den norske udenrigsminister.
I weekenden kunne man også i norsk TV høre Espen Barth Eide, antyde, at Norge er klar til at tage mæglerrollen på sig, "hvis vi bliver spurgt".
Norge er tæt på mange Palæstinensiske aktører
Ifølge Kjetil Selvik er Norge tæt på mange palæstinensiske aktører og har derfor meget information om, hvad Israels aktioner mod Gaza fører til og desuden forståelse for det palæstinensiske perspektiv.
"Norge udfører omfattende humanitært arbejde og ønsker at levere nødhjælp. De oplever, at det er næsten umuligt, når konflikten er så intens som den er nu. Derudover tror jeg, at Norge ønsker at lægge grundlag for at påtage sig en mæglerrolle ved at være et af de få vestlige lande, der stemmer for våbenhvile," siger han.
Tidligere har Norge været vært for forhandlingerne mellem Israel og PLO om Osloaftalen i 1993, og Norges udenrigsminister tror stadig på en tostatsløsning.
"30 år efter Oslo-aftalen mener vi stadig, at en forhandlet tostatsløsning er den eneste måde at opnå varig fred og demokratiske rettigheder for både palæstinensere og israelere," skriver Eide til Altinget.