Debat

Morten Helveg til Nikolaj Villumsen: Din vildledning er trumpisme på dansk

At fremstille, at jeg og andre danske europaparlamentarikere ikke ønsker våbenhvile, er en bevidst vildledning fra Nikolaj Villumsens side. Han taler mod bedre vidende og demonstrerer dermed, hvilke metoder Enhedslisten åbenbart finder rimelige at anvende, skriver Morten Helveg Petersen.

Enhedslistens europaparlamentariker Nikolaj Villumsen går langt over stregen, når han på sociale medier fremstiller det, som om jeg og andre danske europaparlamentarikere ikke ønsker våbenhvile I Gaza. Det er bevidst villedning, skriver Morten Helveg Petersen.<br>
Enhedslistens europaparlamentariker Nikolaj Villumsen går langt over stregen, når han på sociale medier fremstiller det, som om jeg og andre danske europaparlamentarikere ikke ønsker våbenhvile I Gaza. Det er bevidst villedning, skriver Morten Helveg Petersen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Hvordan stemte de danske partier i Europa-Parlamentet om Enhedslistens forslag om, at EU skal kræve våbenhvile i Gaza? Kun to var for! Del billedet, og kræv handling," lyder det fra Enhedslistens europaparlamentariker Nikolaj Villumsen på diverse sociale medier.

Det har borgere gjort i hobetal. Fordømmelsen er stor over, at danske medlemmer af Europa-Parlamentet fra Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Moderaterne ifølge Enhedslistens konspiratoriske udlægning Ikke vil arbejde for fred og for at sikre, at nødhjælp når frem til den palæstinensiske civilbefolkning.

Sådan hænger det selvfølgelig ikke sammen. Det er bevidst vildledning fra Villumsen, som intet gør for at rette op på de misforståelser, han selv har søsat. Det er trumpisme på dansk.

En bevist vildledning 

Sagen handler om en resolution fra Europa-Parlamentet, som blev vedtaget på plenarforsamlingen i Strasbourg 19. oktober. Venstrefløjen i Europa-Parlamentet ønskede ordet "våbenhvile" i teksten, men det mødte bred modstand i Europa-Parlamentet. Blandt andet mener mange europaparlamentarikere, at ordet "våbenhvile" legitimerer terrororganisationen Hamas som forhandlingspartner.

Donald Trump har vist vejen, og nu følger Villumsen efter med samme metoder: bevidst vildledning og fordrejning af sandheden.

Morten Helveg Petersen (R)
MEP

I den endelige tekst hedder det i stedet "humanitær pause", men i praksis er der ikke nogen forskel. Europa-Parlamentets endelige resolutionstekst arbejder ubetinget for fred, en to-stats-løsning og sikring af nødhjælp til Palæstinas civilbefolkning.

At fremstille, at jeg og andre danske europaparlamentarikere ikke ønsker våbenhvile, er derfor en bevidst vildledning fra Villumsens side. Han taler mod bedre vidende og demonstrerer dermed, hvilke metoder Enhedslisten åbenbart finder rimelige at anvende. Så er vi varslet i forhold til, hvad der venter os.

Efter Villumsens opslag på sociale medier modtager jeg henvendelser fra det radikale bagland, som vil vide, hvorfor jeg stemmer imod nødhjælp til Palæstina. På Christiansborg får moderpartiet masser af samme slags henvendelser.

Mens der selvsagt skal være plads til politisk drilleri i politik, går Villumsen langt over stregen. Desværre forventer jeg kun mere af det samme, for som sagen viser, er det jo ingen sag at mobilisere en masse menneskers forargelse på sociale medier, hvis man drysser nogle falske præmisser ud foran dem.

Villumsen følger Trump

Den yderste venstrefløj er uden reel politisk indflydelse i Europa-Parlamentet, hvor Enhedslisten tilhører GUE-gruppen, der hverken kan eller vil skabe politiske resultater på egen hånd i modsætning til eksempelvis den grønne gruppe, som gerne samarbejder om politiske resultater.

Det regulære og ærlige ville være at trække opslaget tilbage. Det sker næppe. For det ulykkelige er, at den slags metoder virker på de sociale medier.

Morten Helveg Petersen (R)
MEP

Når der ikke gennemføres meget konkret lovgivningsarbejde og skabes få resultater, er der god tid til at begå sig på de sociale medier.

Men det er dybt alvorligt, når sager fremstilles åbenlyst forkert. Det ser vi på daglig basis i USA med Trump i spidsen, og når Villumsen på sociale medier bilder sagesløse vælgere ind, at jeg og andre ikke ønsker våbenhvile i Mellemøsten, er det vildledning på samme måde. Med fuldt overlæg.

I krig er sandheden det første offer, og netop konflikten mellem Israel og Palæstina er både historisk og aktuelt verdens bedste eksempel på, hvordan polarisering kan male parter op i to hjørner, hvorfra det synes umuligt at komme tilbage.

Det regulære og ærlige ville være at trække opslaget tilbage. Det sker næppe. For det ulykkelige er, at den slags metoder virker på de sociale medier.

Donald Trump har vist vejen, og nu følger Villumsen efter med samme metoder: bevidst vildledning og fordrejning af sandheden. Det er politik og ikke mindst situationen i Mellemøsten alt for alvorlig til. Men for den ekstreme venstrefløj er politik bare noget, vi leger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00