Dan Jørgensen: Pausen for dansk udviklingsbistand til palæstinenserne bliver kort

Store dele af den danske udviklingsstøtte til palæstinenserne har været sat på pause i snart en måned, fordi regeringen vil sikre, at støtten ikke havner de forkerte hænder. Men pausen bliver kort, lød det fra udviklingsminister Dan Jørgensen (S) på et samråd tirsdag. 

"EU og Sverige er i gang med lignende øvelser. EU forventes at afslutte sin gennemgang i midten af november og Sverige i starten af december. Vi har ingen ambition om at blive færdige senere end det," sagde udviklingsminister Dan Jørgensen (S) på samrådet.
"EU og Sverige er i gang med lignende øvelser. EU forventes at afslutte sin gennemgang i midten af november og Sverige i starten af december. Vi har ingen ambition om at blive færdige senere end det," sagde udviklingsminister Dan Jørgensen (S) på samrådet.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Pausen for den danske udviklingsbistand til palæstinenserne bliver kort.

Sådan lød det fra udviklingsminister Dan Jørgensen (S), der tirsdag var kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om netop bistanden til Palæstina. 

Der er ikke en begrundet mistanke. Men når der udbryder så forfærdelig en konflikt og kaotiske tilstande, er det godt at sikre, at pengene ikke støtter terror.

Dan Jørgensen
Udviklingsminister (S)

Pausen er et resultat af den gennemgang af udviklingsbistanden, som regeringen har sat i gang for at sikre, at de danske midler ikke havner i de forkerte hænder. Men det varer altså ikke længe, før gennemgangen er slut.

Dan Jørgensen gav ikke en præcis tidsramme, men kom det alligevel lidt nærmere.

"EU og Sverige er i gang med lignende øvelser. EU forventes at afslutte sin gennemgang i midten af november og Sverige i starten af december. Vi har ingen ambition om at blive færdige senere end det," sagde han.

"Lidt kringlet formuleret," medgav ministeren, hvorefter han uddybede:

"Det, jeg prøvede at sige, var, at vi også regner med at være færdige ganske snart."

Læs også

Ingen begrundet mistanke

Fordi der er tale om en kort pause, vil det ifølge udviklingsministeren også være noget, de berørte organisationer kan håndtere. 

"De er rustet til at kunne klare sådan en pause. Men hvis gennemgangen har et negativt udfald, vil det give anledning til konsekvenser," sagde Dan Jørgensen med henvisning til, hvis regeringen på baggrund af gennemgangen kommer til den konklusion, at støtten i nogle tilfælde bør stoppes.

SF’s udviklingsordfører, Marianne Bigum, spurgte på samrådet, om der var begrundet mistanke til specifikke programmer eller aktiviteter, men det afviste ministeren.

"Der er ikke en begrundet mistanke. Men når der udbryder så forfærdelig en konflikt og kaotiske tilstande, er det godt at sikre, at pengene ikke støtter terror, også for at sikre folkelig opbakning så vi fortsat kan give penge til den del af verden," sagde Dan Jørgensen.

Han understregede også, at der løbende er kontrol med den danske bistand. Derfor forventer Dan Jørgensen heller ikke, at “der er problemer” med den danske støtte til palæstinenserne.

Flere penge på vej

På samrådet kom det også frem, at regeringen allerede nu er klar til at yde nye humanitære bidrag.

"Regeringen ser løbende på behovet for nye humanitære bidrag. Og vi er villige til at yde mere," sagde Dan Jørgensen, og senere på samrådet uddybede han:

"Vi allokerer nye midler, hvor der er massivt behov, og der er flere penge på vej. Jeg kan ikke sige et specifikt beløb. Men der er betragteligt flere penge på vej," lød det fra ministeren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Marianne Bigum

MF (SF), formand for 2030-netværket, ordfører for bl.a. EU, global klimapolitik, natur og udvikling
cand.polyt. (DTU 2009), ph.d. (DTU 2014)

0:000:00