Frederiksen: ”Europa kan ikke blive ved med at modtage så mange mennesker udefra”

Stadig flere europæiske ledere støtter danske tanker om modtagecentre udenfor EU, siger statsministeren under et topmøde i Bruxelles.

Der er behov for nytænkning i EU's indvandrerpolitik, mener statsminister Mette Frederiksen (S).
Der er behov for nytænkning i EU's indvandrerpolitik, mener statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: Olivier Matthys/EPA/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: På tværs af Europas regeringer er der en voksende erkendelse af, at EU bliver nødt til at tænke over nye løsninger for at bremse ukontrolleret indvandring.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) ved ankomsten til et EU-topmøde, hvor hun og de andre europæiske ledere torsdag aften skal diskutere migration.

”Vi kan ikke blive ved med at modtage så mange mennesker udefra. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Og vi kan heller ikke være det bekendt over for alle de mennesker, der sætter livet på spil,” siger statsministeren med henvisning til, at der igen er sket tragiske drukneulykker i Middelhavet med hundredvis af omkomne.

”Det er et kæmpe problem for os alle sammen, at der kommer flere mennesker til Europa, end Europa kan klare. Det giver nogle meget store udfordringer, blandt andet med kriminalitet,” siger hun.

Danmark og andre lande søger nye løsninger

”Det er ikke rimeligt, at det er menneskesmuglere og menneskehandlere, der skal bestemme, hvem der kommer hertil. Jeg synes, det er åbenlyst, at vi ikke bare kan fortsætte, som vi har gjort i mange år,” siger statsministeren.

For få uger siden vedtog EU-landene efter mange års tovtrækkerier en ny asylpagt, som skal strømline asylprocedurer ved grænserne og fordele ansvar og udgifter for flygtninge. Nu vil Danmark og en række andre lande gerne gå videre med en drøftelse af, hvordan man bedre forhindrer irregulære migranter i at komme til Europa.

Læs også

Mette Frederiksen har stillet sig i front for en gruppe på omkring 10 medlemslande i det østlige og sydlige Europa – blandt andre Østrig, Italien, Grækenland og de tre baltiske lande – der ønsker at drøfte ”nyskabende løsninger” som for eksempel eksterne modtagecentre.

Det er dog uklart, hvad de forskellige landes nye tanker præcis dækker over. 

Modstand mod tanker som Rwanda-model

Andre medlemslande som Tyskland, Frankrig, Portugal og Luxembourg er mere forsigtige overfor tanker, der minder om den danske eller britiske ”Rwanda-model”, som lægger hele ansvaret for asylbehandling over på et land udenfor Europa.

Derfor har der også været modstand mod danske forsøg på at få skrevet nye løsninger ind som målsætning i konklusionerne fra dette EU-topmøde.

Men statsministeren konstaterer alligevel, at de danske tanker samler stadig større interesse i kredsen af lande.

Læs også

”Vi er en gruppe lande, hvor jeg selv i høj grad er engageret, som skubber på for, at Europa stepper op på det her område. Det ser ud til, at vi i stadig højere grad får opbakning til, at der skal tænkes nyt på det her område,” siger Mette Frederiksen:

”For mig er det ikke så afgørende, hvad det er for en løsning. Det afgørende er, at vi får det løst. Det kan jo være modtagecentre uden for Europa, og det kan være et endnu tættere samarbejde med tredjelande. Det er jo en del af det samlede kompleks: at vi har behov for at få styrket Europas ydre grænser.”

EU-chef vil ”tænke ud af boksen”

Der er andre tegn på, at tankerne er begyndt at vinde frem, blandt andet i EU-Kommissionen. Forud topmødet har kommissionsformand Ursula von der Leyen skrevet et brev til de 27 medlemslandes stats- og regeringsledere, hvor hun også opfordrer til mere vidtrækkende drøftelser.

”Vores fælles indsats viser, at EU kan nå sine mål på dette område, og at vi er klar til at fortsætte med at udvikle nye måder at fremme disse mål på, herunder ved at tænke ud af boksen,” skriver hun i brevet.

Flere andre ledere talte også ved deres ankomst til topmødet om behovet for at finde nye løsninger – også ledere fra nogle af de lande, der ellers har været skeptiske overfor planer i stil med Rwanda-modellen.

For eksempel sagde forbundskansler Olaf Scholz, at Tyskland ”beslutsomt” vil arbejde på at skabe nye ”migrations-partnerskaber” med lande i Afrika.

Sveriges statsminister, som i disse dage er ved at afrunde et halvt års svensk EU-formandskab, efterlyser også en ny debat.

”Vi kan ikke fortsætte med en situation, hvor folk uden tilladelser rejser tværs gennem Europa og lever under uacceptable forhold,” sagde Ulf Kristersson.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Olaf Scholz

Forbundskansler (SPD), Tyskland
Universität Hamburg

0:000:00