Hedegaard: EU kommer ikke med bindende mål

TOPMØDE: Klimakommissær Connie Hedegaard forventer ikke, at EU kan præsentere nye bindende mål for klimafinansiering ved næste topmøde i Polen. NGO'er kalder manglende udmelding utroværdigt.
Økonomisk svære tider gør det vanskeligt at få medlemsstaterne til at binde sig til klimafinansiering frem mod næste klimatopmøde, vurderer EU's klimmakommissær, Connie Hedegaard.
Økonomisk svære tider gør det vanskeligt at få medlemsstaterne til at binde sig til klimafinansiering frem mod næste klimatopmøde, vurderer EU's klimmakommissær, Connie Hedegaard.
Michael Hjøllund

Jeg ved ikke, om det tjener noget formål i sig selv at få et delmål for EU lige nu. Landenes finansministre står med alle mulige andre bekymringer, og derfor kan man risikere, at det delmål, man kunne blive enige om, bliver sat for lavt.

Connie Hedegaard
EU's klimakommissær
Fakta
Sagen kort
EU er verdens største donor af officiel udviklingsbistand og klimafinansiering til udviklingslandene. På klimakonferencen i København i 2009 kom de industrialiserede lande med et tilsagn om at afsætte næsten 30 milliarder USD i alt til såkaldt hurtig startfinansiering fra 2010 til 2012 for at hjælpe udviklingslandene med at reducere deres drivhusgasemissioner og tilpasse sig til klimaændringerne.

Heraf forpligtede EU og medlemslandene sig til at stå for de 7,2 milliarder euro, dvs. næsten en tredjedel af det samlede beløb.

I maj 2013 konkluderede EU's Ministerråd, at forpligtelserne for 2010 til 2020 var overholdt og endda overgået med 100 millioner euro.

Når EU's medlemsstater senere på året tager til klimatopmøde i Warszawa, bliver det uden at have bindende mål for klimafinansieringen de kommende år med i kufferten. Det vurderer EU's klimakommissær, Connie Hedegaard.

"Hvis jeg skal være helt nøgtern, så tror jeg, at det bliver meget svært at få EU's finansministre til at acceptere et økonomisk delmål på vejen til 2020 allerede inden topmødet i Warszawa i år," siger hun.

Connie Hedegaard afviser dog ikke, at der kan blive tale om nye delmål på internationalt niveau.

"Lige nu er der ikke noget samlet internationalt delmål. Det skal vi diskutere i Warszawa, for det kunne man sagtens forestille sig," siger hun.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00