”Historisk” dansk indtræden i EU’s fælles forsvar kan styrke nordisk dimension
EU’s udenrigschef og det svenske unionsformandskab glæder sig over, at Danmark nu fuldbyrder medlemskabet ved at træde ind i projekter om forsvarsindustri og EU’s militære udvikling.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerCharlotta Asplund Catot
EU-korrespondent, AltingetBRUXELLES: Forsvarsministrene fra Danmark og Sverige håber at se Norden styrket i europæisk forsvar, nu hvor svenskerne står på Natos dørtrin og danskerne kaster sig fuldgyldigt ind i EU’s militære samarbejde.
”Det er en historisk dag,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ved sin ankomst til EU’s ministerråd tirsdag, hvor Danmark for første gang deltager i et møde i styrelsen for Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA).
Danskernes ja til EU-forsvar ved sidste års folkeafstemning åbner også døren for, at Danmark samtidig bliver meldt ind i det europæiske samarbejde om militære udviklings- og forskningsprojekter kaldet Pesco.
”Det gør, at vi nu har ryddet alle forhindringer af bordet i forhold til at kunne samarbejde på EU’s forsvarsdimension. Så det er en rigtig god dag for Danmark,” siger forsvarsministeren.
Udenrigschef byder Danmark velkommen
Pesco omfatter i alt 68 udviklingsprojekter, som medlemslandene frit kan tilslutte sig. Danmark vil i første omgang straks engagere sig i to projekter: Et om forbedring af militær mobilitet i Europa, og et andet om udsendelse af eksperter i cyberforsvar.
Danmark vil gøre vores forsvarsinitiativer stærkere på et tidspunkt, hvor det er afgørende at styrke vores kapacitet og handlekraft.
Josep Borrell
EU's udenrigs- og sikkerhedspolitiske chef
I forvejen har Danmark besluttet at bidrage til to af EU’s aktive missioner – den ene med udsendelse af helikopterlæger til Operation Althea i Bosnien-Hercegovina, den anden med bidrag til træning af ukrainske soldater i minerydning og artilleri.
Udmøntningen af det danske kursskifte i forhold til EU’s forsvarspolitik glæder chefen for unionens fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, Josep Borrell:
”Danmark vil gøre vores forsvarsinitiativer stærkere på et tidspunkt, hvor det er afgørende at styrke vores kapacitet og handlekraft på forsvarsområdet,” siger Borrell, som tirsdag formiddag mødtes med Troels Lund Poulsen til en kort ceremoni i dagens anledning, mens de europæiske forsvarsministre var forsamlet.
Sverige ser en større udvikling undervejs
Også det svenske EU-formandskab byder det velkommen, at nabolandet Danmark nu slutter sig til svenskerne og finnerne som fuldgyldigt medlem af EU’s fælles forsvar.
Det støtter det arbejde, vi gør for at få skabt et endnu stærkere og mere effektivt samarbejde mellem EU og Nato.
Pål Jonson
Sveriges forsvarsminister
”Det er virkelig godt,” siger Sveriges forsvarsminister, Pål Jonson, til Altinget.
”Det, vi ser nu, er konsekvenser af krigen i Ukraine. Dels et fuldgyldigt finsk Nato-medlemskab, og at Sverige er på vej ind i Nato, men også at Danmark nu er fuldt integreret i EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik,” siger han:
”Det støtter det arbejde, vi gør for at få skabt et endnu stærkere og mere effektivt samarbejde mellem EU og Nato i kraft af disse overlappende medlemskaber.”
Pål Jonson mener, at denne dobbelte udvikling giver anledning til håb om en stærkere nordisk dimension i Europas sikkerhed.
Håb om nye muligheder for Norden
”Gennem medlemskab af Nato vil både Finland og Sverige få mere sikkerhedspolitisk indflydelse. Det samme vil efter min opfattelse ske for Danmark, når man nu bliver fuldt integreret i EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik. Så får man også indflydelse og mulighed for at tage ansvar for udviklingen på det område,” siger den svenske forsvarsminister.
Hans danske kollega er enig i, at der er ved at blive banet vej for noget nyt.
”Meget har forandret sig i de senere år, ikke mindst det seneste halve år. Det kommer også til at give os nogle andre muligheder i forhold til det nordiske samarbejde,” siger Troels Lund Poulsen:
”Vi får en langt større bane at spille på, end vi har haft før.”