Danmark deltager i endnu et EU-forsvarsprojekt

Danmark tilslutter sig nu det fjerde EU-forsvarsprojekt siden afskaffelsen af forsvarsforbeholdet sidste år. Denne gang handler det om mobilitet.

Foto: Magnus Terp / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Godt 16 måneder efter afskaffelsen af Danmarks EU-forsvarsforbehold og godt fire måneder efter Danmarks optagelse i EU’s såkaldte permanente strukturerede samarbejde på forsvarsområdet (PESCO), træder Danmark nu ind i sit fjerde EU-forsvarsprojekt.

Hvad er PESCO?

Det Permanente Strukturerede Samarbejde (PESCO) giver en struktureret ramme for et tættere og mere ambitiøst forsvarssamarbejde i EU.

En del af samarbejdet vedrører udvikling af nye forsvarskapabiliteter og er projektbaseret, hvor forskellige grupper af lande kan gå sammen om konkrete projekter, der tilgodeser netop deres nationale forsvarspolitiske behov.


Kilde: Forsvarsministeriet
Projektet handler om at arbejde med militær mobilitet, som skal gøre det lettere at transportere soldater og udstyr på tværs af landegrænser, for eksempel i forbindelse med militære toldspørgsmål og tilladelser påkrævet for at krydse hinandens grænser.

Ud over Danmark, så deltager 25 EU-medlemsstater i projektet. Derudover har projektet deltagelse af tredjelande som Canada, USA og Norge. Projektet bidrager til at koordinere og harmonisere deltagerlandenes tiltag - både nationalt, i EU og i NATO.

”Det bliver vigtigere i disse år, at vi hurtigt og effektivt kan flytte militært personel og materiel. I den nuværende sikkerhedspolitiske situation i Europa er det eksempelvis afgørende at kunne modtage forstærkninger hurtigt og gnidningsfrit. Det er også derfor, at tredjelande uden for EU deltager i samarbejdet. Jeg er glad for, at den danske befolkning med folkeafstemningen sidste år har gjort det muligt for Danmark at deltage i PESCO-projektet,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). 

Danmark blev en del af PESCO 23. maj i år og i august 2023 blev Danmark optaget i det første PESCO-projekt om cyberreaktionshold.

Foruden PESCO-projekterne har Danmark i september tilsluttet sig to programmer om militær mobilitet under Det Europæiske Forsvarsagentur, som Danmark blev optaget i den 23. marts 2023.

Også her var det afskaffelsen af forsvarsforbeholdet, der gjorde det muligt for Danmark at deltage.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget EU kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra EU

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024