Danmark deltager i endnu et EU-forsvarsprojekt

Danmark tilslutter sig nu det fjerde EU-forsvarsprojekt siden afskaffelsen af forsvarsforbeholdet sidste år. Denne gang handler det om mobilitet.

Foto: Magnus Terp / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Godt 16 måneder efter afskaffelsen af Danmarks EU-forsvarsforbehold og godt fire måneder efter Danmarks optagelse i EU’s såkaldte permanente strukturerede samarbejde på forsvarsområdet (PESCO), træder Danmark nu ind i sit fjerde EU-forsvarsprojekt.

Hvad er PESCO?

Det Permanente Strukturerede Samarbejde (PESCO) giver en struktureret ramme for et tættere og mere ambitiøst forsvarssamarbejde i EU.

En del af samarbejdet vedrører udvikling af nye forsvarskapabiliteter og er projektbaseret, hvor forskellige grupper af lande kan gå sammen om konkrete projekter, der tilgodeser netop deres nationale forsvarspolitiske behov.


Kilde: Forsvarsministeriet
Projektet handler om at arbejde med militær mobilitet, som skal gøre det lettere at transportere soldater og udstyr på tværs af landegrænser, for eksempel i forbindelse med militære toldspørgsmål og tilladelser påkrævet for at krydse hinandens grænser.

Ud over Danmark, så deltager 25 EU-medlemsstater i projektet. Derudover har projektet deltagelse af tredjelande som Canada, USA og Norge. Projektet bidrager til at koordinere og harmonisere deltagerlandenes tiltag - både nationalt, i EU og i NATO.

”Det bliver vigtigere i disse år, at vi hurtigt og effektivt kan flytte militært personel og materiel. I den nuværende sikkerhedspolitiske situation i Europa er det eksempelvis afgørende at kunne modtage forstærkninger hurtigt og gnidningsfrit. Det er også derfor, at tredjelande uden for EU deltager i samarbejdet. Jeg er glad for, at den danske befolkning med folkeafstemningen sidste år har gjort det muligt for Danmark at deltage i PESCO-projektet,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). 

Danmark blev en del af PESCO 23. maj i år og i august 2023 blev Danmark optaget i det første PESCO-projekt om cyberreaktionshold.

Foruden PESCO-projekterne har Danmark i september tilsluttet sig to programmer om militær mobilitet under Det Europæiske Forsvarsagentur, som Danmark blev optaget i den 23. marts 2023.

Også her var det afskaffelsen af forsvarsforbeholdet, der gjorde det muligt for Danmark at deltage.

0:000:00