Hummelgaard om kamp mod europæisk mindsteløn: Jeg er ligeglad med, om de andre ser os som skurken

INTERVIEW: Danmark har kæmpet hårdt for sin arbejdsmarkedsmodel, og det skal andre medlemslande og EU ikke spolere. Sådan siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et interview med Altinget, hvor han også sætter ord på, hvilke tre udfald han foretrækker af forhandlingerne om en lovbestemt mindsteløn.

Peter Hummelgaard har i øjeblikket travlt med agere lobbyist i EU-systemet.
Peter Hummelgaard har i øjeblikket travlt med agere lobbyist i EU-systemet.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den tryghed og velstand for helt almindelige lønmodtagere har jeg ikke tænkt mig at sætte over styr, fordi man i andre lande har haft regeringer gennem 20 år, der helt systematisk har ødelagt overenskomstdækningen og ikke sørget for, at der har været de rigtige forudsætninger for den

Peter Hummelgaard
Beskæftigelsesminister
Fakta
Bag om mindstelønnen
22 ud af EU’s nuværende 28 lande har i dag en national lovgivning om mindsteløn. 

Men i Danmark er traditionen, at der ikke lovgives om vilkår på arbejdsmarkedet. Det aftales i stedet mellem arbejdsmarkedets parter ved overenskomstforhandlingerne.

Forslaget om en fælles lovbestemt europæisk mindsteløn får af den grund kritik i Danmark af både politikere, fagbevægelsen og arbejdsgiverne. 

Kritikken går blandt andet på, at det vil skade overenskomstdækningen i Danmark samt skabe mindre incitament for de lønmodtagergrupper, der endnu ikke er omfattet af en overenskomst.
Fakta
Hvad er forskellen på et direktiv og en henstilling
Når EU foreslår nye regler og lovgivning kan det gøres på forskellige måder. I denne artikel taler beskæftigelsesministeren om to metoder, som EU-Kommissionen kan gøre brug af.

En henstilling fra EU-Kommissionen er en ikke-bindende opfordring til at indføre Kommissionens forslag.

Et direktiv er en retsakt, der fastsætter et mål, som alle medlemslandene skal opfylde. Det skal medlemslandene gøre ved at indføre sin egen nationale lovgivning. Det giver dermed rum for forskellige nationale fortolkninger af direktivet.
Men EU-Kommissionen har også mulighed for lægge sag an mod et medlemsland, hvis den ikke mener, at det lever op til direktivet. Dermed kan det i sidste ende blive op til EU-domstolen at vurdere, om medlemslandet har fortolket direktivet korrekt.

Kilde: EU

BRUXELLES: Regeringen er klar til at kæmpe med næb og klør for at forhindre, at EU indfører en europæisk mindsteløn.

Og det rører ikke den danske beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), hvis den modstand gør Danmark upopulær i nogle af de medlemslande, som sukker efter en lovbestemt løn.

”De andre lande må betragte os som skurke eller ej. Det er jeg sådan set ligeglad med,” siger han til Altinget.

0:000:00